ΑΡΘΡΑ

Μια αυτιστική δικηγόρος σε απολαυστική νέα σειρά: Extraordinary Attorney Woo

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που περιμένουν κάθε εβδομάδα να δουν τα καινούργια επεισόδια μιας κορεατικής σειράς με ηρωίδα μία αυτιστική δικηγόρο.

 

του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού

 

Η  σειρά είναι η “Εxtraordinary Attorney Woo” που προβάλλεται ταυτόχρονα στην Νότιο Κορέα αλλά και παγκοσμίως μέσω της πλατφόρμας Netflix.

Παρακολουθούμε τη ζωή της Γου Γεόνγκ-ου, μιας νεαρής  αυτιστικής δικηγόρου που επιλύει νομικές υποθέσεις χρησιμοποιώντας το μοναδικό τρόπο σκέψης της (όπως και την αγάπη για τις φάλαινες!) και αλλάζει την ζωή όσων είναι γύρω της.

«Μα υπάρχει αυτιστική δικηγόρος;»

Πόσο συχνά βλέπουμε  μια αυτιστική γυναίκα σαν κεντρικό χαρακτήρα σε σειρά ή ταινία;
«Μα είναι ρεαλιστικό τώρα αυτιστική δικηγόρος;». Η Haley Moss πάντως δήλωσε ότι χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες δικηγόρους WOO (διαβάστε τις δηλώσεις εδώ…)

Μάλλον κάτι περισσότερο ξέρει, γιατί είναι η πρώτη ανοικτά αυτιστική δικηγόρος στην Πολιτεία της Φλόριντα! 
Από την άλλη μπορεί να πει κάποιος, πάλι αυτιστικός που έχει super μνήμη, υψηλό IQ και τα λοιπά και τα λοιπά… Όμως μία πρωτοτυπία της σειράς είναι ότι τόσο η ίδια η ηρωίδα όσο και οι υπόλοιποι τονίζουν ότι ή Γεόνγκ-ου δεν είναι ο κανόνας και ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές καταστάσεις αυτισμού. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου η μητέρα ενός 21χρονου αυτιστικού με νοητική βλάβη, απευθύνεται στη νεαρή γυναίκα λέγοντας «περίεργο το βλέπω να λες ότι είσαι αυτιστική όπως ο γιος μου…».

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η σειρά;

Τα K-dramas (οι κορεάτικες σειρές) είναι δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο γιατί οι κορεάτες ξέρουν να ψυχαγωγούν. Δεν είναι  μόνο μία σειρά για τον αυτισμό και πως επηρεάζει η Γεόνγκ-ου τους γύρω της. Είναι ταυτόχρονα ένα δικαστικό δράμα με άφθονα, κωμικά στοιχεία, μία μικρή δόση ρομάντζου και μία τεράστια γκάμα κοινωνικών θεμάτων που θίγονται με ένα ανθρώπινο αλλά όχι μίζερο τρόπο. Μισαναπηρισμός, ψυχική υγεία και στίγμα, σεξουαλική και θρησκευτική ταυτότητα, οικογένεια και κοινωνικές συμβάσεις. Όλα αυτά θίγονται από τα πρώτα 3 επεισόδια.

Μεγάλο ατού της σειράς η πρωταγωνίστρια…

Η Eun-bin Park που υποδύεται τη Γεόνγκ-ου δίνει ζωή στο χαρακτήρα της με το πιο χαριτωμένο και αξιαγάπητο τρόπο. Και ίσως αυτό ενοχλεί κάποιους γιατί τα πράγματα είναι πιο στρογγυλεμένα φαίνονται πιο ευχάριστα και πιο βολικά από την πραγματικότητα. Όταν είδα το τρέιλερ φοβήθηκα ότι θα ήταν μία καρικατούρα αυτιστικού ανθρώπου η κεντρική ηρωίδα αλλά ευτυχώς έπεσα έξω. Ο τρόπος που κινείται, που αντιδρά στα ερεθίσματα, ακόμα ο τρόπος που τρώει (πόσοι γονείς θα κούνησαν το κεφάλι τους με κατανόηση όταν έβλεπαν τη Γεόνγκ-ου να αφαιρεί το ζαμπόν από το φαγητό της…) είναι χαρακτηριστικός πολλών αυτιστικών ατόμων. Όμως το σίριαλ επιμένω ότι είναι κατά βάσιν ψυχαγωγικό και το λέει και η ίδια η ηρωίδα με το πιο εμφατικό τρόπο:

“Δεν είμαστε όλοι οι  αυτιστικοί ίδιοι…”

Πιο εύκολο το ποινικό δίκαιο από μία περιστρεφόμενη πόρτα

Είναι πιο εύκολο στη σειρά για την Γεόνγκ-ου να αποστηθίσει ένα νομικό βιβλίο από το να περάσει μία περιστρεφόμενη πόρτα. Πράγματα που οι νευροτυπικοί θεωρούν αυτονόητα και εύκολα για πολλούς αυτιστικούς είναι από δύσκολα έως αδύνατα. Αυτός είναι ένας αγώνας που η ηρωίδα της σειράς πρέπει να δίνει κάθε μέρα, τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική της ζωή.

Η δυσκολία να εκφράσεις το συναίσθημα που υπάρχει μέσα σου, να ξεπεράσεις την προκατάληψη ακόμα και τον οίκτο καθώς και η συνεχής προσπάθεια να προσαρμοστείς σε ένα κόσμο «θορυβώδη», είναι εμπόδια που συναντά σχεδόν κάθε αυτιστικό άτομο.

Κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην οθόνη…

Στο 3ο επεισόδιο είδα  πρωτοφανή για την τηλεόραση συνύπαρξη ενός υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικού ατόμου με έναν ενήλικα αυτιστικό με νοητική βλάβη και περιορισμένη λεκτική επικοινωνία. Και βέβαια  δεν υπάρχει κάποιος «μυστικός» και ενιαίος κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα σε αυτούς τους δύο. Το αυτιστικό φάσμα είναι τόσο ευρύ που όπως και στη σειρά, έτσι και στην πραγματική ζωή οι περισσότερο υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικοί δεν έχουν πλήρη εικόνα ή βιωματική εμπειρία με αυτιστικούς ανθρώπους που έχουν περιορισμένη αυτονομία ή δυνατότητα επικοινωνίας.

Αυτοί οι άνθρωποι αντίθετα με ότι πιστεύεται, αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό της αυτιστικής κοινότητας που είναι ακόμα πιο ευάλωτο σε διακρίσεις και ρητορική μίσους αφού δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Το βλέπουμε και στη σκηνή όπου η Γεόνγκ-ου διαβάζει ένα διαδικτυακό σχόλιό με εκατοντάδες like που γράφει «Πέθανε ο φοιτητής, ζει ο αυτιστικός, απώλεια για το έθνος».

Η σειρά είναι απολαυστική…

Η σειρά όμως δεν έχει σκοτεινό τόνο. Δίνεται έμφαση στην ανθρωπιά, στην ενσυναίσθηση και στο πώς όσοι γνωρίζουν την Γεόνγκ-ου ξεπερνούν τα στερεότυπα και την εκτιμούν για το χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητας της, όπως ο αρχικά προκατειλημμένος προϊστάμενος της. Κάθε επεισόδιο και ένας διαφορετικός νομικός γρίφος, το κωμικό στοιχείο δένει με την συγκίνηση, το καστ είναι πολύ καλό και τα επεισόδια αν και μεγάλης διάρκειας τελειώνουν πριν το καταλάβετε. Ας ψυχαγωγηθούμε λοιπόν και αν στη πορεία μάθουμε όλοι μας δυο τρία πράγματα επιπλέον για τον αυτισμό, ακόμα καλύτερα!

Δείτε το trailer και λεπτομέρειες εδώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *