Μελετώντας την Ιστορία, στεκόμουν στα διάφορα Ιστορικά Διλήμματα. Μ’ άρεσε να τα εντοπίζω και να τα μελετώ. Με αφορμή, λοιπόν, την 80η επέτειο του ΟΧΙ, στέκομαι απέναντι στην ιστορική μορφή του διοικητή της Μεραρχίας της Ηπείρου, υποστρατήγου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου.
του Θωμά Χαφή – Δημοσιογράφος ΑμεΑ
Ο στρατηγός Κατσιμήτρος, για όσους δεν το ξέρουν, ήταν εκείνος που γύρισε τούμπα τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και σταμάτησε την προέλαση των Ιταλών στο Καλπάκι, με τη νικηφόρα μάχη, που κράτησε έξι μέρες, από τις 2 ως τις 8 Νοεμβρίου 1940 και μ’ αυτή τη νίκη, πέρασε ο ελληνικός στρατός από την άμυνα στην επίθεση. Αν δεν υπήρχε το Καλπάκι δε θα υπήρχε ούτε Αργυρόκαστρο, ούτε Κορυτσά, ούτε Πρεμετή, ούτε Άγιοι Σαράντα, ούτε τίποτα.
Αν δεν υπήρχε το Καλπάκι, δε θα υπήρχε το Έπος της Αλβανίας, αλλά η… νίλα της Αλβανίας!!!
Ο στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, ως γνήσιος Ηπειρώτης, ήταν, αυτό που λέμε, αγύριστο κεφάλι. Αντιτάχθηκε στις διαταγές του Γενικού Επιτελείου και του στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου, που τον διέταξε ν’ αφήσει τον Καλαμά και το Καλπάκι, να υποχωρήσει και να συμπτυχθεί στην περιοχή της Άρτας, περιμένοντας να έρθουν επίστρατες δυνάμεις. “Όχι”, ήταν η απάντηση του Κατσιμήτρου στις διαταγές του Επιτελείου. “Εδώ θα πολεμήσω. Τον ξέρω τον τόπο”. Και έμεινε. Και πολέμησε. Και νίκησε.
Τώρα θα με ρωτήσετε, τί θα γινόταν αν έχανε.
Είπαμε. Η Ιστορία δε γράφεται με τα “αν”. Ο ίδιος άνθρωπος, ο νικητής του Καλπακίου, ο ένδοξος στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, αυτός που μεταμόρφωσε τον πανίσχυρο ιταλικό στρατό σε… λαγούς που καρδιοχτυπούσαν, όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Τσολάκογλου. Ήταν αυτός ο πολιτικός προϊστάμενος και ο υπεύθυνος για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που φεύγανε για τον στρατό του Ρόμελ στην Αφρική, την ώρα που ο ελληνικός λαός λιμοκτονούσε και ολόκληρα σπίτια άλλαζαν χέρια για ένα σακί αλεύρι…
Τι ήταν, λοιπόν ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος; Ήρωας ή προδότης; Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν μπορώ ν’ απαντήσω. Ίσως μπορείτε εσείς.
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!!!
Διαβάστε και άλλα κείμενα από την ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ…
Γράφει: ο Θωμάς Χαφής – Δημοσιογράφος ΑμεΑ