ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η θεατρική ομάδα ΑμεΑ ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ και η απόλυτη ελευθερία της δημιουργίας μίας ταινίας!

Αυτές τις μέρες το Ρέθυμνο φιλοξένησε ένα εργαστήριο (WORKSHOP), πείραμα που έγινε πράξη σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, στα πλαίσια των δράσεων ευαισθητοποίησης με τον γενικό τίτλο THINK BLUE, όλο τον Απρίλη, που είναι διεθνώς συμβολικά αφιερωμένος στον αυτισμό πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης ανοιχτές στην κοινότητα. Η ιδέα του THINK BLUE φυσικά προέκυψε ως κίνητρο, μια και ο αυτισμός είναι πολύχρωμος, θέλει καθημερινή και αδιάκοπη οργάνωση των ατόμων με ΔΑΦ, ενδυνάμωση της οικογένειας, και συνεχή εκπαίδευση και ενίσχυση των φροντιστών και εκπαιδευτών.

Μέσω της προηγούμενης γνωριμίας της θεατρικής ομάδας ΑμεΑ ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ με το Φεστιβάλ Δράμας και της διάκρισης της ταινίας μικρού μήκους «Πώς να εκπαιδεύσεις ένα Αντιήρωα» το 2020, είχαμε την τιμή ως φορέας να φιλοξενήσουμε αυτές τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας το Γιάννη Σακαρίδη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τη Ντενίς Νικολάκου, ψυχοθεραπεύτρια και δημιουργό του Cinema Therapy.

Κινηματογραφικό ταξίδι για τους Αντιήρωες με αναπηρία!

Κινηματογραφικό ταξίδι για τους Αντιήρωες με αναπηρία!

Στήθηκε καιρό τώρα η ιδέα της δημιουργίας ενός Ντοκιμαντέρ από την αρχή (σενάριο- σκηνοθεσία- λήψη- μοντάζ). Σε αυτό συμμετέχει η Θεατρική ομάδα ΑμεΑ του Ρεθύμνου ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ, με την επαγγελματική καθοδήγηση του Γιάννη Μπλέτα, που μας καθοδηγεί και μας φιλοξενεί στο χώρο τέχνης ΣΗΜΕΙΟ, αλλά και την ακούραστη και καθημερινή συμμετοχή μελών του συλλόγου, που οργανώνουν τους συμμετέχοντες και στέκονται δίπλα τους ως γέφυρα επικοινωνίας και φροντίδας.

 

Με την καθοδήγηση όλων των ειδικών μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα έγιναν όλα τα πρωινά της ομάδας δημιουργικά από την Μ. Τρίτη ως και τη Μ. Πέμπτη. Τα 15 άτομα που συμμετέχουν εκπαιδεύτηκαν σε όλη τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους.

Την πρώτη μέρα του workshop γράφτηκε το σενάριο, με διάφορες ιδέες που είχαν ήδη προταθεί από την ομάδα σε προηγούμενες συναντήσεις. Την Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη έγιναν όλα τα γυρίσματα, με την ενεργή συμμετοχή της ομάδας ΑΝΤΙΗΡΩΩΕΣ, σε όλα το πλάνο εργασιών για να φτάσουμε στην παραγωγή (εικονολήπτης, βοηθός Σκηνοθέτη, Σκρίπτ, Μπούμαν, Ηθοποιός κλπ.)

Παράλληλα η ομάδα είχε την ευκαιρία να περάσει δημιουργικό χρόνο μέσα από παιγνίδια ενδυνάμωσης, από κοινό μοίρασμα ιδεών, μέσα από ψυχοθεραπευτικές ασκήσεις από την Ντενίς Νικολάκου και να περάσει πραγματικά υπέροχα. Κυρίως βέβαια έμαθε πώς γεννιέται μια ιδέα και γίνεται σενάριο, πώς οργανώνονται τα πλάνα, πως φαίνονται οι λήψεις σκηνών και πίσω από το φακό, πως δουλεύουν επαγγελματίες του χώρου, πόση σημασία έχει η στιγμή και το κάδρο, πόσες επαναλήψεις δουλεύεις για να πάρεις το σημαντικό δεδομένο, ή να έχεις πολύ υλικό για να επιλέξεις, ποιος είναι ο ρόλος του φωτισμού, αλλά και τόσα άλλα.

Σε επόμενο στάδιο με συζήτηση, διαδικτυακές συναντήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών θα αρχίσει να δουλεύεται το μοντάζ. Τέλος θα προκύψει η ταινία, μέσα από συναντήσεις μοντάζ με το σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα και τους εκπαιδευόμενους ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ.

Η σύμπραξη με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ανοίγει νέες προοπτικές για συνεργασία. Η διευρυμένη κινηματογραφική εμπειρία των ΑΝΤΙΗΡΩΩΝ, μαζί με την ήδη υπάρχουσα θεατρική παρακαταθήκη δύο παραστάσεων, ανοίγει νέο χώρο διεκδικήσεων σε άτομα με νοητική αναπηρία στην τέχνη του Θεάτρου. Άλλωστε κάθε μορφή έκφρασης μέσω της τέχνης αποτελεί δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, μια και με την πολυχρωμία και πολυμορφία της βρίσκει τρόπο διείσδυσης και αυτοέκφρασης ψυχικής και σωματικής.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *