ΦΟΡΕΙΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΜΚΟ

Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου είναι ο μόνος ενεργός γονεϊκός φορέας που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης σε άτομα με αναπηρία στο νομό Ρεθύμνου με 200 περίπου μέλη. Ξεκινήσε το 2007 ως Σωματείο και από το 2013 είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών για άτομα με αναπηρίες. Το Σωματείο μας ιδρύθηκε καταστατικά το 2007 με έδρα τον Πλατανιά Ρεθύμνου. Από το 2012 φιλοξενενούμαστε με το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ σε χώρους του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου.

 

• Παρέχουμε άμεσα παρέμβαση και υποστήριξη στα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά με αυτισμό , σύνδρομο Down, νοητικές αναπηρίες, κινητικά προβλήματα στην οικογένεια, στο σχολικό πλαίσιο, στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια.
• Ασχολούμαστε με όλες τις ηλικιακές ομάδες ατόμων με αναπηρία
• Στοχεύουμε στην εκπαίδευση και την πρώιμη παρέμβαση
• Αγωνιζόμαστε για την ποιοτική διαβίωση των ενηλίκων ΑμεΑ
• Οργανώνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης για το ευρύ κοινό
• Παρέχουμε πολλά προγράμματα εξωτερικών δραστηριοτήτων για την αυτονόμηση και εκπαίδευση των ΑμεΑ όλων των ηλικιών
• Ομάδες γονέων και συναντήσεις εκπαίδευσης και εμψύχωσης γονέων.
• Τα μέλη μας είναι περί τα 200.
• Ονειρευόμαστε νέες δομές
1. Μια στέγη υποστηριζόμενη διαβίωσης
2. Ένα προστατευόμενο εργαστήριο προεπαγελματικής ένταξης ΑμεΑ
3. Ένα Κέντρο Εκπαίδευσης και δια βίου μάθηση ενήλικων ατόμων με αναπηρία
4. Προγράμματα επικοινωνίας κα συνεργασιών με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ…

Από το 2016 ως σήμερα μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ λειτουργεί σε καθημερινή απογευματινή βάση και εξυπηρετεί έως και 34 παιδιά με αναπηρίες από 4-17 ετών.

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» αποτελεί ένα χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπου στα πλαίσια ενός δομημένου ψυχοπαιδαγωγικού προγράμματος, με στοχευμένες δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε παιδιού, προάγεται η γνωστική και ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Στο χώρο αυτό εργάζονται επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, ενώ η εθελοντική εργασία πολλών προπτυχιακών ή Μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με το ΚΔΑΠ ΑμεΑ οργανώνουμε δημιουργικές δραστηριότητες, εξωτερικά προγράμματα ένταξης στην κοινότητα, κοινωνικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλους τους πολίτες, ομάδες γονέων.

Είμαστε παρόντες στην τοπική κοινωνία που μας έχει υποστηρίξει πολύ. Από το 2007 διοργανώνουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια, συναντήσεις, εκπαιδεύσεις σε νέες επιστημονικές μεθόδους που σκοπό έχουν την επιμόρφωση των μελών μας, την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξη των γνώσεων και των ικανοτήτων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο εκπαίδευσης και υποστήριξης ατόμων με αναπηρία. Έχουμε εκπονήσει ποικίλες δράστες με εταίρους και φορείς από Ελλάδα και εξωτερικό.

Η δραστηριοποίηση μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάπτυξη συνεργασίας μας με ομοειδείς φορείς αλλά και με επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και η αξιοποίηση της συνεργασίας αυτής μας έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση και διάδοση καινοτόμων μεθόδων εργασίας. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά ταξίδια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Έχουμε πλέον και την τεχνογνωσία και την διάθεση ως ενεργοί στο χώρο των ΑμέΑ να επεκτείνουμε περαιτέρω τις δράσεις μας.

Στα σχέδια μας είναι η εκπόνηση επίσης ενός σχεδίου δράσης για Επαγγελματικές δεξιότητες και εκπαίδευση ενηλίκων με αυτισμό, όπου να προετοιμάζονται για μια καλύτερη επαγγελματικά ελεγχόμενη έστω ποιοτική ζωή, με συνεργασίες με επιχειρήσεις και προγράμματα. Αυτό θα μπορεί να καλυφθεί μέσα από το νέο χώρο μας το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΑμεΑ.

Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΑμεΑ λειτουργεί από το 2019 ως σημείο αναφοράς για γονείς και άτομα με αναπηρία και εξυπηρετεί άνω τα 50 άτομα ηλικίας 12 ως 30 ετών και 35 οικογένειες. Ένας χώρος -μέσα στην πόλη που παρέχει:

A) Σημείο αναφοράς και υποστήριξη – συμβουλευτική – ενημέρωση – εκπαίδευση – παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους γονείς και την οικογένεια του ατόμου
B) Υποστήριξη, παρέμβαση, εκπαιδευτικά προγράμματα στα ίδια τα ωφελούμενα άτομα
Γ) Ένα χώρο για χαλάρωση και ηρεμία, κοινωνική αποδοχή.
Δ) Δίνει την ευκαιρία στους ωφελούμενους να απολαμβάνουν διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια , προγράμματα ,κεράσματα, προβολές ταινιών, πολιτιστικά δρώμενα, ενημερωτικές δράσεις, κ.α .
Ε) Αποτελεί χώρο εκπαίδευσης και προεπαγγελματικής κατάρτισης.
ΣΤ) Είναι χώρος έκφρασης και συνεκπαίδευσης με την ευρύτερη κοινότητα, μέσω συνεργασιών φορέων , προγραμμάτων και δράσεων.
Ζ) Έχει το χαρακτήρα ενός χώρου ευέλικτου και διαμορφωμένου κατάλληλα στις ανάγκες των ωφελούμενων ατόμων που παράλληλα τους προετοιμάζει για την ενσωμάτωση και την ενεργή τους παρουσία στην κοινωνία μας.
Η) Λειτουργούμε ομάδα θεάτρου με το όνομα Αντιήρωες, η οποία έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία 2 χρόνια και έχει προβληθεί σε σημαντικά φεστιβάλ

Ενδεικτικά στοιχεία Συλλόγου:

  • 120 οικογένειες εξυπηρετούμενες τα τελευταία 10 έτη.
  • 500 εθελοντές φοιτητές
  • Ομάδες γονέων τα τελευταία 6 χρόνια (60 γονείς)
  • 2 χρόνια ατομική συμβουλευτική (40 γονείς)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ…

Επίσης με επίγνωση της ανάγκης δικτύωσης και επικοινωνίας με φορείς στοχέυσαμε στην εκπόνηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων:

1. Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς – Πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού
2. Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής προγραμμάτων EEGRANTS
3. Ίδρυμα Λάτση, Πρόγραμμα για Επαγγελματική Ένταξη ενηλίκων ΑμεΑ
4. Περιφέρεια Κρήτης
5. Δήμος Ρεθύμνης
6. Πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ ( ΕΣΠΑ)
7. ERASMUS PLUS K1( παρουσίαση στο Λιχτενστάιν)
8. 4 Εκπαιδευτικές επισκέψεις στη βόρεια Ευρώπη ( Νορβηγία – Ισλανδία-Λιθουανία – Λιχτενστάιν ) μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για εκπαίδευση σε νέες τεχνικές διαχείρισης ΑμεΑ.
9. Συνεργασία με δομές του Εξωτερικού σε κοινές δράσεις
10. Συνεργασίες με ομοειδείς φορείς

ΟΡΑΜΑ – ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ…

Ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου είναι μια δυναμική ΜΚΟ, που εργάζεται σκληρά για το κοινό καλό. Δεν συσσωρεύουμε ή αποταμιεύουμε ποσά μια και τα αποδίδουμε στις πάγιες ανάγκες των προγραμμάτων μας.

Οραματιζόμαστε τον δικό μας ιδιόκτητο χώρο για την στέγαση του ΚΔΑΠ ΑμεΑ μας αλλά και την λειτουργία ενός κέντρου ημέρας.

Φυσικά προτεραιότητά μας είναι η αξιοπρεπή διαβίωση των ωφελούμενών μας σε στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης αλλά και η εργασιακή τους ένταξη για όποιους είναι εφικτό.

Επικοινωνία: 

Web: https://autismreth.gr/
Email: aytismos@gmail.com
Τηλ: 6948590359
Facebook: https://www.facebook.com/autismreth.gr/
Insta: https://www.instagram.com/autismrethymno/
Youtube: https://www.youtube.com/user/kladoueir
Διεύθυνση: Παπανικολάου 23, Ρέθυμνο 74100

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *