Μία μητέρα αυτιστικού παιδιού θίγει το σοβαρό θέμα του ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς, ενός ειδικού σχολείου που εδώ και χρόνια έχει μείνει στα χαρτιά.
Γράφει:
Είμαι εκπαιδευτικός και μητέρα ενός παιδιού ΑμεΑ στο φάσμα του αυτισμού. Το παιδί είναι μαθητής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας.
Αυτό το σχολείο (στο Καστρί) μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας υπέστη σημαντικές ζημιές και λειτουργούσε με τάξεις-κοντέινερ στο προαύλιο του σχολείου για αρκετά χρόνια. Όταν ο γιος μου πριν 6 χρόνια θα ξεκινούσε την Ά Δημοτικού μας ενημέρωσαν ότι προσωρινά, για 1 έτος, θα μεταφερθούν οι μαθητές σε ένα άλλο σχολείο στην Νέα Κηφισιά μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες στο σχολείο μας.
Προ 6 ετών ο Δήμος Κηφισιάς, οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και η Γκράουτεκ Α.Ε. Φρούσσος Αθανάσιος
ανέλαβαν το έργο αποκατάστασης του υπάρχοντος κτιρίου του 1ου Δημοτικού και την προσθήκη ενός ανεξάρτητου κτιρίου.
Δυστυχώς τα χρονοδιαγράμματα και οι υποσχέσεις όλων των εμπλεκομένων δεν έχουν τηρηθεί.
Έξι χρόνια μετά είμαστε ακόμα «φιλοξενούμενοι» στην Νέα Κηφισιά και το σχολείο της Νέας Ερυθραίας ακόμη φτιάχνεται. Αυτή η τεράστια καθυστέρηση για άγνωστους σε εμάς τους πολίτες λόγους έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα και συγκεκριμένα στους γονείς παιδιών με αναπηρίες.
Διαβάστε | Κινητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών για τα ειδικά σχολεία στον Δήμο Αθηναίων
Το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) που θα λειτουργούσε για 1η φορά στον χώρο που τώρα λειτουργεί στην Νέα Κηφισιά το 1ο Δημοτικό Ν.Ερυθραίας, δεν μπορεί να ανοίξει και να υποδεχτεί τα πολλά παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες τα οποία δυστυχώς τα περισσότερα δεν μπορεί ούτε το ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αγ.Παρασκευής το οποίο είναι ασφυκτικά γεμάτο να δεχτεί και στο οποίο ανήκουν με βάση την περιοχή κατοικίας.
Έτσι, τα παιδιά αυτά θα πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι σε άλλους δήμους του λεκανοπεδίου και να ταλαιπωρούνται γιατί Δήμος Κηφισιάς και εργολάβος δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να βρουν μια λύση προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως το έργο.
Έξι ολόκληρα χρόνια για μία ανακατασκευή. Και με τον τέως δήμαρχο λαμβάναμε emails ότι θα ολοκληρωθεί το σχολείο και θα μετακομίσει στην βάση του και με τον νυν.
Έδιναν μάλιστα τόσο ο τέως δήμαρχος όσο και ο νυν, συγκεκριμένες ημερομηνίες που αυτό θα πραγματοποιούνταν. Έχω επικοινωνήσει και με τον Δήμο αλλά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.
Παρακαλώ δείτε το θέμα. Είμαστε πολλές οικογένειες που πραγματικά ανησυχούμε και αγωνιούμε για το πού θα υποχρεωθούν τα παιδιά μας να πάνε σχολείο.
Σχετική ανακοίνωση είχε εκδώσει και το Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής:
ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Κηφισιάς: Κανένα χρονοδιάγραμμα για την παράδοση και λειτουργία
Στις 25 Οκτωβρίου 2023, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 6168/25-10-2023 η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Κηφισιάς.
Η λειτουργία του επρόκειτο να καλύψει όλες τις ανάγκες φοίτησης και να αποσυμφορήσει το μοναδικό και υπεράριθμο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγ. Παρασκευής που μέχρι και σήμερα καλύπτει τις ανάγκες όλου του Βόρειου Τομέα.
Δυστυχώς το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Κηφισιάς δε λειτούργησε ποτέ παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις!
Παραμένει, ακόμη και σήμερα, άλλο ένα Ειδικό Σχολείο που δεν άνοιξε για τα παιδιά μας!
Είναι πολιτική ευθύνη όταν τα παιδιά δεν έχουν σχολείο να πάνε, όταν χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις είτε προς το Ίλιον, είτε προς τον Ωρωπό είτε κάπου στον νομό Αττικής, όπου βρεθεί, δηλαδή, θέση για το αυτονόητο, για να έχουν τη μόρφωση που τους αρμόζει, με υπευθυνότητα και σεβασμό!
Πλέον δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει τη στέγη, ώστε οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Κηφισιάς να φοιτήσουν στα σχολεία τους κατά τη σχολική χρονιά 2024 – 25.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει ενημέρωση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να λειτουργήσει το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Κηφισιάς και γι’ αυτό ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ΥΠΑΙΘ, ΔΔΕ Β΄Αθήνας, Περιφέρεια και Δήμο Κηφισιάς.
Καλούμε όλους, Πρωθυπουργό, ΥΠΑΙΘ, Περιφέρεια, Δήμο Κηφισιάς, ΚΤΥΠ και κάθε αρμόδιο φορέα, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παράδοση του 1ου δημοτικού Ν. Ερυθραίας και την άμεση λειτουργία του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Κηφισιάς με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την απρόσκοπτη μετακίνηση των παιδιών με λεωφορεία.
Συνεχίζουμε όλοι μαζί για την ανέγερση του ιδρυμένου στα χαρτιά ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αμαρουσίου καθώς και την ίδρυση Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) για να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόρειο Τομέα.
Είναι ώρα να δείξει η Πολιτεία το έργο της στα παιδιά
για το σύγχρονο, δημόσιο δωρεάν σχολείο που τους αξίζει.
Το Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής