ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κινητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών για τα ειδικά σχολεία στον Δήμο Αθηναίων

Φορείς και  σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικών και ΑμεΑ θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στο δημοτικό συμβούλιο  του Δήμου Αθηναίων αν δε δοθούν άμεσα συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες λύσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία στον πρώτο δήμο της χώρας, στις 24 Απρίλη στις 4μμ.

Το σχετικό κείμενο:

Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας (αίθουσα παλαιού δημαρχείου, Αθηνάς) Δευτέρα 24 Απρίλη στις 4μμ

Προς: Τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ & το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κύριοι,

Επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια με επιστολές, αναφορές και καταγγελίες σας έχουμε εκφράσει την αγανάκτησή μας με την κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία στον πρώτο δήμο της χώρας.

Με την παρέμβασή μας στο δημοτικό συμβούλιο στις 14 Ιούνη ’22  σας είχαμε υπογραμμίσει ότι η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Είναι ανήκουστο ο πρώτος δήμος της χώρας να είναι ο δήμος με τα λιγότερα, τα πιο επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολικά κτήρια της ειδικής αγωγής!

Εξώδικο γονέων στο Δήμο Αθηναίων για το Ειδικό σχολείο «φάντασμα»

Εξώδικο γονέων στο Δήμο Αθηναίων για το Ειδικό σχολείο «φάντασμα»

Όπως είναι γνωστό τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν προτεραιότητα στις προσβάσεις εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις που απορρέουν από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία έχει κυρωθεί από την χώρα μας με τον Ν. 4074/2012. Η εν λόγω προτεραιότητα αγνοείται παντελώς από το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί απαξιοτικά.

Είναι εξοργιστικό να λειτουργεί ένα μόνο ειδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Θησείο, και το μοναδικό Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αθηνών που έχει ιδρυθεί με πρόβλεψη για προσωρινή στέγαση αλλά και για ανέγερση νέου σχολείου, να παραμένει στα χαρτιά από το 2018! Αποτέλεσμα αυτού, αφενός τα παιδιά με αναπηρίες να κινδυνεύουν να γίνουν παρανάλωμα σε μια πυρκαγιά ή να κινδυνεύουν να καταπλακωθούν σε ένα σεισμό, αφετέρου να βρίσκονται για ώρες μέσα στα σχολικά για να φοιτήσουν σε σχολείο άλλου δήμου, επειδή ο δήμος της Αθήνας δε διαθέτει το αντίστοιχο σχολείο!!!

Οι εξελίξεις με τον σεισμό στην Τουρκία, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, το έγκλημα στα Τέμπη δε μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Επιβάλλεται εσείς ως υπεύθυνος κρατικός μηχανισμός και με ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να πάρετε άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα μαζί και με τους άλλους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε:

  1. Να γίνει άμεσα αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα ειδικά σχολεία.
  2. Να γίνει πιστοποίηση της πυρασφάλειας και να παρθούν τα αναγκαία επιβαλλόμενα μέτρα.
  3. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα σημεία που οι ειδικοί επιστήμονες επιβάλλουν.
  4. Να υπάρξει με βάση την κατάσταση κάθε σχολείου συγκεκριμένο σχέδιο εκπαίδευσης προσωπικού και μαθητών, στον βαθμό που μπορεί να γίνει, για την αντιμετώπιση ενός σεισμού ή μιας πυρκαγιάς.
  5. Να παρθούν από τώρα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία που στεγάζονται σε επικίνδυνα κτήρια να μεταφερθούν σε κτήρια που με ευθύνη του δημοσίου θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και προσβασιμότητας, μέχρι να ανεγερθούν τα καινούργια σχολικά κτήρια με σκοπό να στεγάσουν αυτά τα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της ΕΛΕΠΑΠ, το 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο που έχει 19 παιδιά σε λυόμενα αλλά και το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, απαιτείται να βρεθούν άμεσα νέες εγκαταστάσεις. Αντίστοιχο κτήριο πρέπει να εξασφαλιστεί και για τη λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Αθηνών που παραμένει χωρίς στέγη. Ανάλογη λύση πρέπει να βρεθεί και για το ΕΕΕΕΚ κωφών. Αναλυτική περιγραφή των προβλημάτων των ειδικών σχολείων παρέχεται στο παράρτημα.
  6. Ανέγερση νέων, σύγχρονων, προσβάσιμων ειδικών δημοτικών σχολείων ,νηπιαγωγείων, ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ.
  7. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης.

Οι Φορείς μας, οι σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικών, ΑΜΕΑ θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στο δημοτικό συμβούλιο αν δε δοθούν άμεσα συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες λύσεις στις 24 Απρίλη στις 4μμ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

210-5221411

6972510719

6972570690

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *