Η Έλενα Καραγιάννη είναι Εικαστικός – Εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής. Έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική, χαρακτική, παιδαγωγικά, κ.α.
Οι μεταπτυχιακές σπουδές της έγιναν στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών /Σπουδές στην Εκπαίδευση/ΕΑΠ στις εξής κατευθύνσεις: Η Σπουδαιότητα της Τέχνης στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, Διαπολιτισμική εκπαίδευση, Ανάπτυξη του παιδιού και σχολικό περιβάλλον, Εκπαίδευση ενηλίκων, κ.α..
Εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1998 ως εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής και από τον Οκτώβριο του 2016 είναι Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπ. Παιδείας, στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού όπου και πρωτοστάτησε στα επεισόδια που έγιναν από την Χρυσή Αυγή στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα, τον Ιανουάριο του 2017.
Είναι ιδρύτρια και Πρόεδρος του συλλόγου Δικτύου Τέχνης και Δράσης (Oι άνθρωποι με τα μπαλόνια) όπου μέσα από τις αρχές της Κριτικής Παιδαγωγικής έχει ως στόχο να ενθαρρύνει το άνοιγμα της σχολικής κοινότητας σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες. Ο σύλλογος αποτελείται από εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, κ.α. και έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα, παρεμβάσεις, εικαστικά εργαστήρια ενδυνάμωσης κ.α. σε πρόσφυγες, σε οροθετικούς φυλακισμένους στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, στο γηροκομείο Αθηνών, στο κέντρο Red Umbrella, κ.α.
Έχει την γενική επιμέλεια στο Παιδικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής που γίνεται κάθε χρόνο στον πεζόδρομο του Κεραμεικού αλλά και αλλού. Παράλληλα συντονίζει και επιμελείται το εικαστικό project:Xenos όπου στόχο έχει να μιλήσει με εικαστικά μέσα κατά της ρητορικής μίσους.
Το 2014 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος: “Send my Friend to school” (συντονισμός Αction Aid Hellas) βρέθηκε στην Ρουάντα όπου μαζί με άλλους Έλληνες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, διερεύνησαν την ιστορία και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μέσα από την εμπειρία αυτή δημιουργήθηκε το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση: “Μουαραμούτσε Ρουάντα. Ταξίδι στη χώρα με τους χίλιους λόφους/2014, Action Aid Hellas”.
Πρόσφατα εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο: “Το ημερολόγιο μιας δασκάλας-Ιστορίες από το προσφυγικό”, Εκδόσεις 24γράμματα και αφορά την καταγραφή της πορείας της και τις ιστορίες ανθρώπων που συνάντησε τόσο στις προσφυγικές δομές, στα ελληνικά σχολεία αλλά και στη Ρουάντα.
Περισσότερα: http://elenakarayanni.blogspot.com/