MORE AND MORE

Duoday: Φέρνοντας κοντά τους εργοδότες με ΑμεΑ υποψήφιους εργαζόμενους!

Duoday, γνωστό και ως “Job Shadowing”, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται ώστε να επιτευχθεί από έναν μαθητή (σπουδαστή, φοιτητή) ή απόφοιτο, η παρατήρηση ενός επαγγελματία εν ώρα εργασίας, για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του.

 

της Χαράς-Μαρίας Μορφωνιού – Travelectors

 

Αν ήταν τίτλος από ποίημα θα ήταν το “Τη Σκιά σου Σμιλεύω”, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως για να πάρουν οι μαθητευόμενοι μια γεύση για μια συγκεκριμένη εργασία, όπου γίνονται κυριολεκτικά η σκιά του υπευθύνου τους, σμιλεύοντας τις δεξιότητες τους.

 

Διαβάστε | Ζητήματα Εργασιακής Ένταξης των ΑμεΑ

Ζητήματα Εργασιακής Ένταξης των ΑμεΑ

Κάνοντας μια αναδρομή στο Duoday…

Η πρωτοβουλία που φέρνει τα άτομα με αναπηρία σε επαφή με τους εργοδότες και προωθεί τις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιρλανδία το 2008 ως “Job Shadow Day”. Με την ονομασία Duoday ξεκίνησε στη Γαλλία το 2016.

Άλλες χώρες που συμμετέχουν είναι το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Σκωτία και το Λουξεμβούργο.

Η δράση που διεξήχθη το 2020 στη Γαλλία, εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, δεν εμπόδισε ούτε την κινητοποίηση των οικονομικών παραγόντων, ούτε των ΑμεΑ. Ήταν εντυπωσιακή η δημιουργικότητα που επέδειξαν οι εργοδότες για να προσαρμοστούν στο πλαίσιο της κρίσης, διατηρώντας τη δέσμευσή τους σε αυτή τη σημαντική ημέρα για την απασχόληση των ΑμεΑ.

Αυτή η δράση έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν σχεδόν 10.000 “ντουέτα” (εργοδότης – ΑμεΑ) σε όλη τη χώρα. Η επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλε θετικά για άλλη μια φορά στην αλλαγή απόψεων για την απασχόληση και την αναπηρία.

Γιατί, είναι απαραίτητο να κοιτάμε τα άτομα με αναπηρία γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που δεν είναι…

Η αρχή του Duoday είναι απλή:

Μια εταιρεία, ένας δημόσιος φορέας, μια κοινότητα ή ένας σύλλογος υποδέχεται, με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, ένα ΑμεΑ, σε δίδυμο με έναν επαγγελματία-εθελοντή.

Στο πρόγραμμα για αυτήν την ημέρα περιλαμβάνεται η ανακάλυψη του επαγγέλματος και η ενεργή συμμετοχή.

Αυτή η ημέρα αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία συνάντησης, προς αλλαγή της οπτικής και με ένα δυνατό “μαζί”, να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις.

Αυτή η ημέρα είναι μια ευκαιρία συνάντησης, δημιουργίας κλήσεων αλλά και ανάδειξης ευκαιριών για μελλοντικές συνεργασίες.

Ποια τα οφέλη;

Για τους εργοδότες:

Είτε πρόκειται για εταιρείες, κοινότητες, ενώσεις ή οποιαδήποτε άλλη δομή το Duoday επιτρέπει και διευκολύνει τους οργανισμούς να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα και τις επαγγελματικές δεξιότητες των ΑμεΑ, σε ένα ζεστό και φροντιστικό περιβάλλον. Εμπνέοντας έτσι, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με τη συμμετοχή του, ωθώντας το να είναι πιο ανοιχτό στη διαφορετικότητα και ειδικότερα στην αναπηρία.

Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να επικοινωνήσει τις αξίες του και να ενισχύσει τον υποδειγματικό χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής που έχει δεσμευτεί να υπηρετεί.

Διαβάστε | Εργασία ΑμεΑ | «H Ισότιμη Εκπαίδευση δημιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις για Ισότιμη Εργασία»

Εργασία ΑμεΑ | «H Ισότιμη Εκπαίδευση δημιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις για Ισότιμη Εργασία»

Για τα ΑμεΑ:

Το Duoday προσφέρει την ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία να ανακαλύψουν ένα εργασιακό περιβάλλον, να εξετάσουν το πώς καθορίζεται ένα έργο, να ξεκινήσουν μια πορεία ένταξης και να πείσουν τον εν δυνάμει εργοδότη, για τις δυνατότητές τους όσον αφορά την απόδοση και την αυτονομία τους.

Για τους Job Coaches:

Το Duoday αποτελεί μια ευκαιρία για τους επαγγελματίες συμβούλους της υποστηρικτικής εργασίας, να κατανοήσουν καλύτερα τις προσδοκίες, τους δισταγμούς και τα “εμπόδια” των εργοδοτών, προκειμένου να υποστηρίξουν καλύτερα, στα συμπεριληπτικά τους έργα, τους ΑμεΑ εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, στόχος είναι να προσφέρουν στους υποστηριζόμενους μια διαφορετική εμπειρία, καθώς θα συνεργαστούν με νέες εταιρείες.

Φέτος για πρώτη φορά ο θεσμός εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα!

Η κ. Άδα Σταματάτου – Ακτιβίστρια για τον Αυτισμό, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη και διαχειρίστρια της σελίδας στο facebook Η ζωή μου με τον Γιάννη, είναι αυτή που εδώ και καιρό είχε προτείνει να ξεκινήσει το πρόγραμμα Duoday και στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρότασή της δίνοντας ένα δείγμα του τι σημαίνει Duoday in vivo, καθώς μοιράστηκαν όλες τις δραστηριότητες που είχαν μέσα στην ημέρα τους, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, με την παρουσία δύο νέων ανθρώπων με αναπηρία στο πλευρό τους, του Κωσταντίνου Ρόζη και του Δημήτρη Τραυλού, κατά τη διάρκεια των επαφών και των συναντήσεών τους.

Αυτές οι αναμφισβήτητα ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες, θα πρέπει να συνεχιστούν με καλύτερη οργάνωση και να δημιουργήσουν πιο στιβαρά πατήματα μέσω της κατασκευής σχετικής πλατφόρμας -εκδήλωσης ενδιαφέροντος (όπως γίνεται και στην Γαλλία https://duoday.fr/), τόσο των εργοδοτών, όσο και των ΑμεΑ και του σχεδιασμού ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου προϋποθέσεων και κινήτρων για την πρόσληψη και την επιχειρηματικότητα.

Είμαστε όλοι μαζί… περιμένουμε και διεκδικούμε την καλύτερη δυνατή συνέχεια, προς όφελος των ανάπηρων συνανθρώπων μας και του αναφαίρετου δικαιώματος στην εργασία!

 

Γράφει: η Χαρά-Μαρία Μορφωνιού – Travelectors

Επιμέλεια: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *