Η άρνηση της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στα θέματα ψυχικής υγείας είναι χαρακτηριστική της ανωριμότητας της.
του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού
Το αμερικανικής παραγωγής 2016 ντοκιμαντέρ «Διπολική Διαταραχή» (Ride the Tiger: A Guide Through the Bipolar Brain) ανοίγει ένα παράθυρο στη συγκεκριμένη πραγματικότητα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Μας δείχνει τη διεπιστημονική προσπάθεια της ιατρικής κοινότητας να χαρτογραφήσει τις αιτίες, τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος στη διπολική διαταραχή και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της για να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στα άτομα που την αντιμετωπίζουν.
Δίπλα μας…
Άνθρωποι από όλο το κοινωνικόπολιτικό φάσμα, διάσημοι και μη, μοιράζονται την εμπειρία τους για το πόσο έχει επηρεάσει η διπολική διαταραχή τις ζωές τους. Τα θέματα ψυχικής υγείας δεν επηρεάζουν μόνο εκείνους αλλά και τις οικογένειές τους, το φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό ενός επιτυχημένου επιχειρηματία που βρέθηκε να κοιμάται κάτω από μία γέφυρα πριν καταφέρει να ανακάμψει.
Μανία…
Η μανία ως όρος έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά και καθ’ υπερβολήν στη μυθοπλασία και αυτό έχει οδηγήσει στην εξάπλωση του στίγματος στα θέματα ψυχικής υγείας. Όμως είναι κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο. Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή που βιώνουν τα στάδια της μανίας, συχνά εμφανίζουν αυτοκαταστροφικές τάσεις, δοκιμάζονται από παραισθήσεις ή ψυχώσεις, επιδιώκουν το ρίσκο και έχουν έντονες διακυμάνσεις στη διάθεση. Μια γνωστή ηθοποιός παραδέχεται ότι σε κάποια στιγμή κακοποίησε τα παιδιά της, ένας πολιτικός είχε καταφύγει στη χρήση ναρκωτικών και μία συγγραφέας θεωρούσε ότι με το χούλα χουπ θα φέρει την παγκόσμια ειρήνη…
Χαρτογράφηση του εγκεφάλου…
Το επίκεντρο του ντοκιμαντέρ δεν είναι οι μαρτυρίες των άνθρωπων με διπολική διαταραχή αλλά ο αγώνας των επιστημόνων να χαρτογραφήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δοκιμάζοντας και ακολουθώντας νέες πρακτικές. Ψυχίατροι, νευροεπιστήμονες, γενετιστές, ακόμα και μηχανικοί,ενώνουν τις δυνάμεις ανταλλάσσοντας ιδέες και συνδυάζοντας τις νώσεις τους και εμείς ως θεατές έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μία ιδέα για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ότι ακόμα και η διάθεσή μας και ο τρόπος που λειτουργούμε σαν άνθρωποι,πολλές φορές εξαρτώνται από το πως μεταφέρονται τα ηλεκτρικά σήματα από τον ένα νευρώνα στον άλλο.
Κατάθλιψη…
Το άλλο πρόσωπο της Διπολικής Διαταραχής είναι η κατάθλιψη. Δεν είναι κάτι παροδικό, δεν είναι κάτι που δημιουργείται (μόνο) από την αβεβαιότητα και το άγχος που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Είναι μία εξαιρετικά σοβαρή και χρόνια κατάσταση, που αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, αφού μπορεί να οδηγήσει ακόμα στην αυτοκτονία. Το αισιόδοξο είναι ότι βλέπουμε τις μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν με την κατάθλιψη και όμως συνεχίζουν καθημερινά τον αγώνα τους, διεκδικώντας μία πιο ποιοτική ζωή..
Δεν υπάρχει πανάκεια…
Ενώ δίνεται έμφαση πάνω στο επιστημονικό κομμάτι, γίνεται σαφές στο θεατή ότι δεν υπάρχει απόλυτη ή μαγική λύση. Υπάρχουν θεραπείες ή ουσίες που έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Ο αγώνας καταπολέμησης των συμπτωμάτων είναι συνεχής και πολυδιάστατος. Πέρα από την ιατρική προσέγγιση,τη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία, υπάρχουν πράγματα που θεωρούμε απλά, άλλα μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, αυτά είναι η σωστή διατροφή, η ρύθμιση του ύπνου, η σωματική άσκηση και η αποχή από καταχρήσεις ουσιών ή αλκοόλ.
Άρνηση…
Η γενετική προδιάθεση στη διπολική διαταραχή όπως και σε άλλα θέματα ψυχικής υγείας είναι πλέον αδιαμφισβήτητος παράγοντας. Ωστόσο οι περισσότερες οικογένειες κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα ενώ υπάρχει ξεκάθαρα θέμα κληρονομικότητας. Αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και αυτό δεν γίνεται μόνο στα θέματα ψυχικής υγείας αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως στον αυτισμό. Πολλές φορές αρνούμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και αυτό δεν μας επιτρέπει μας κατανοήσουμε, να αποδεχτούμε και να διαχειριστούμε αυτό που βιώνουμε.
Η ψυχική υγεία βρίσκεται σε ένα φάσμα, δεν πρόκειται για ένα δίπολο υγείας-ασθένειας
Η ψυχική υγεία βρίσκεται σε ένα φάσμα, δεν πρόκειται για ένα δίπολο υγείας-ασθένειας
Για να στηρίξουμε τον αγώνα που δίνει η επιστήμη απέναντι στις προκλήσεις της διπολικής διαταραχής, πρέπει και εμείς ως κοινωνία, να απαλείψουμε το στίγμα σε ότι αφορά την ψυχική υγεία και να αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για αυτήν, παρέχοντας την απαραίτητη βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται και τη δικαιούνται.
Δείτε το ντοκιμαντέρ δωρεάν από το ertflix.gr μέχρι την Πέμπτη 13/04/2023 στις 23:59 εδώ…