Σε αυτό το άρθρο που δημοσιεύουμε από το autismap.gr, γίνεται λόγος για τα προβλήματα ύπνου στους ενήλικες αυτιστικούς και τις μεθόδους αντιμετώπισης.
Γράφει η Μαρία (Μαριάννα) Βενιεράκη, MSc Ψυχολόγος
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου στους ενήλικες με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.
Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύπνου στους ενήλικες με ΔΑΦ;
Κατά γενικό κανόνα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου στον γενικό πληθυσμό, λαμβάνονται υπόψη το είδος και τα αίτιά τους. Στην περίπτωση των ενηλίκων με ΔΑΦ, ωστόσο, θα πρέπει επίσης να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται και οι πιθανές συννοσηρές καταστάσεις (π.χ., η κατάθλιψη ή κάποια αγχώδης διαταραχή). Επίσης, είναι απαραίτητο να συνυπολογίζεται το ατομικό προφίλ των πασχόντων, οι ιδιαίτερες ανάγκες και συνήθειές τους, και το επίπεδο κατανόησής τους. Κατά δε την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου παρέμβασης, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στις προσωπικές εμπειρίες και απόψεις τους αναφορικά με το ποιους παράγοντες θεωρούν οι ίδιοι ότι συμβάλλουν στον καλό ύπνο και στο πώς πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθηθούν, προάγοντας, έτσι, την αίσθηση της αυτοδιάθεσής τους.
Με βάση την έρευνα και την κλινική τους εμπειρία, οι ειδικοί που μελετούν τον ύπνο των ενήλικων ατόμων με ΔΑΦ έχουν προτείνει διάφορες πρακτικές και στρατηγικές, οι οποίες εφαρμόζονται συχνά με τη βοήθεια της θεραπευτικής ομάδας που τους παρακολουθεί και οι οποίες στοχεύουν στον έλεγχο και την τροποποίηση της συμπεριφοράς και του περιβάλλοντός τους, με πολύ καλά αποτελέσματα. Όμως, τα προβλήματα εκείνα που σχετίζονται με τη φυσιολογία και ιατρικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν γενικό γιατρό ή έναν ψυχίατρο ενηλίκων, με τη χορήγηση ενδεχομένως της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Στις περιπτώσεις δε κατά τις οποίες τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται με δυσκολίες στη σκέψη και τη διαχείριση των συναισθημάτων, μπορεί να αποδειχτεί βοηθητική η εξατομικευμένη ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.
Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι διάφορες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο των ενηλίκων με ΔΑΦ. Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στη συμπεριφορά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όποιο πλάνο και αν υιοθετηθεί, απαιτείται από την πλευρά των πασχόντων υπομονή, σταθερότητα και συνέπεια κατά την εφαρμογή του, προκειμένου αυτό να εδραιωθεί και αρχίσει να επιφέρει αποτελέσματα.
Α. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διατηρήστε ένα ημερολόγιο ύπνου
Καταγράψτε σε ένα ημερολόγιο τις συνήθειές σας πριν από τον ύπνο, τα μοτίβα που ακολουθείτε, το περιβάλλον που δημιουργείτε και τις αλλαγές που εφαρμόζετε. Το ημερολόγιο αυτό θα διευκολύνει ουσιαστικά τον γιατρό και τη θεραπευτική ομάδα με τη οποία ενδεχομένως να συνεργαστείτε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου που παρουσιάζετε, ώστε να σας βοηθήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Δημιουργήστε ένα ευνοϊκό περιβάλλον ύπνου
Το περιβάλλον στο οποίο κοιμάστε θα πρέπει να σας προσφέρει άνεση και να σας βοηθάει να χαλαρώνετε. Για να το κατορθώστε αυτό, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:
- Προτού πάτε για ύπνο, καλό είναι να αερίζετε το δωμάτιό σας και να το έχετε τακτοποιημένο, ενώ θα σας βοηθήσει πολύ να χαλαρώνετε το να κοιμάστε σε στρωμένο κρεβάτι με καθαρά σεντόνια.
- Στη διάρκεια του ύπνου, θα πρέπει να φροντίζετε ώστε το δωμάτιό σας να είναι ήσυχο και σκοτεινό, και να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία και τη μυρωδιά που σας χαλαρώνει, χρησιμοποιώντας, ίσως, αιθέρια έλαια.
- Το κρεβάτι σας θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο για τον ύπνο και το σεξ, και όχι για άλλες δραστηριότητες, όπως για να ξαπλώνετε και να χαζεύετε στο κινητό σας, να διαβάζετε, να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να τρώτε.
- Εάν το στρώμα σας είναι παλιό και άβολο, καλό θα είναι να το αντικαταστήσετε.
- Εάν έχετε κατοικίδιο, καλό θα είναι να μην κοιμάται στον ίδιο χώρο με εσάς, καθώς οι ανάγκες του για ύπνο και τα ωράριά του πιθανώς να διαφέρουν από τα δικά σας. Κυρίως οι γάτες σπάνια κοιμούνται όλη τη νύχτα, ενώ δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του προσωπικού χώρου, με αποτέλεσμα να έρχονται συχνά στο κρεβάτι σας και να σας ξυπνούν μέσα στη νύχτα.
Διαβάστε περισσότερα στο autismap.gr
O nevronas.gr υποστηρίζει στρατηγικά και επικοινωνιακά την προσπάθεια του Autismap