Είμαι ενθουσιασμένη γιατί ο επαγγελματισμός και η επιστημοσύνη ξεχωρίζουν και αφήνουν ξεκάθαρη εικόνα, όταν μιλάς με κάποιαν σαν την κα Μαρία Φρουδάκη την επιστημονική υπεύθυνη στο Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.
της Ειρήνης Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ
Θα σας προτείνω να διαβάσετε την συνέντευξη και θα χαρώ αν εισπράξετε το ίδιο που εισέπραξα και εγώ… μια ακέραια και αποκρυσταλλωμένη επιστημονική θέση. Και μια αμιγώς θετική προδιάθεση επίσης.
Μίλησα με έναν άνθρωπο που «κατέχει» το αντικείμενο του και μπορεί να σου επικοινωνήσει αυτή ακριβώς τη βαθιά γνώση.
Και μην ξεχάσω να σας ζητήσω να στηρίξετε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία εδώ…
Κα Φρουδάκη ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για την ευκαιρία να συνομιλήσουμε.
Κι εγώ κυρία Συνανίδου χαίρομαι που έχουμε αυτή τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε μαζί στους αναγνώστες σας ένα πρωτοποριακό έργο του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, το Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών.
Θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για το Ινστιτούτο Λίλιαν Βουδούρη (το όνομα από μόνο του μας προδιαθέτει θετικά). Να μας πείτε, για παράδειγμα, πότε ξεκινήσατε, σε ποια περιοχή δραστηριοποιείστε, πόσα άτομα εξυπηρετείτε και τι υπηρεσίες παρέχετε.
Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε και διοικείται από το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη. Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάρτιο του 2019. Το νεοκλασσικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται ανήκει στον Δήμο Αμαρουσίου και επομένως βρισκεται υπό την Αιγίδα του Δήμου. Είναι ένας επιστημονικός φορέας που παρέχει τις τέσσερις θεραπείες μέσω τέχνης, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία, εικαστική θεραπεία και μουσικοθεραπεία.
Η κάθε θεραπεία μέσω τέχνης είναι μία συστηματική θεραπευτική προσέγγιση που αξιοποιεί το βίωμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας για τη βελτίωση της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας. Προωθεί τη φαντασία, τη γνώση, την εσωτερική αναζήτηση και εξέλιξη και δίνει τη δυνατότητα στον θεραπευόμενο να εκφράσει συναισθήματα που δεν μπορεί με άλλο τρόπο.
Στο Ινστιτούτο, η μουσική, ο χορός, τα εικαστικά και οι θεατρικές τέχνες χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί μία θεραπευτική σχέση η οποία λειτουργεί ως μέσο για την επίτευξη των εξατομικευμένων θεραπευτικών στόχων που επιδιώκονται για τoν κάθε επωφελούμενο.
Θεμελιώδης στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, εμπιστευτικό και μη επικριτικό περιβάλλον, ώστε να βοηθηθεί ο επωφελούμενος μέσω της δημιουργικής οδού και να αναπτύξει όλες τις έμφυτες δυνατότητές του. Οι συνεδρίες έχουν συγκεκριμένη δομή και πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Το Ινστιτούτο είναι ανοιχτό στην κοινότητα και δέχεται αιτήματα από πολλές και διαφορετικές πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες, με έμφαση τα άτομα με Αναπηρία. Στα σχεδόν τρία χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε υποστηρίξει πάνω από 150 συνανθρώπους μας, μικρούς και μεγαλύτερους, φέρνοντάς τους σε επαφή με την τέχνη ως τρόπο έκφρασης, επικοινωνίας και θεραπείας.
Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα κέντρα Θεραπειών με την γνωστή, λίγο έως πολύ, μορφή που τα έχουμε γνωρίσει έως και σήμερα.
Εάν καταλαβαίνω σωστά, τα κέντρα Θεραπειών στα οποία αναφέρεστε παρέχουν κυρίως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική κα. Οπότε μιλάμε για κέντρα με διαφορετικές ειδικότητες από αυτές του Ινστιτούτου. Οι ειδικότητες αυτές όμως είναι απολύτως συμπληρωματικές με τις θεραπείες τέχνης, εάν οι ανάγκες του ωφελούμενου το απαιτούν.
Εμείς είμαστε ένα εξειδικευμένο κέντρο μόνο για Θεραπείες Τέχνης και οι συνεργάτες μας έχουν ολοκληρώσει Ακαδημαϊκές σπουδές στο εξωτερικό, σε χώρες όπου τα επαγγέλματα αυτά είναι αναγνωρισμένα από το κράτος, εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προκειμένου να εργαστείς ως θεραπευτής τέχνης. Οι θεραπευτές τέχνης εργάζονται σε νοσοκομεία, ψυχιατρεία, κέντρα ημέρας, ειδικά σχολεία κ.α. και είναι μέλη της διεπιστημονικής ομάδας στους χώρους αυτούς.
Το ΄Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη με την δημιουργία του Ινστιτούτου έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό αντίστοιχων υπηρεσιών στη χώρα μας. Στόχος μας, πέρα από την παροχή θεραπειών τέχνης στην κοινότητα, είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και την επιστημονική κοινότητα ώστε οι θεραπείες μέσω τέχνης να γίνουν αναπόσπαστη ειδικότητα στο κάθε κέντρο Ειδικών Θεραπειών, στο κάθε Ειδικό Σχολείο, στο κάθε Νοσοκομείο, στο κάθε Θεραπευτικό κέντρο.
Στο Ινστιτούτο, προσπαθούμε να είμαστε σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους ειδικούς που εργάζονται με τους ωφελούμενούς μας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ. Στοχεύουμε στην ανατροφοδότηση, πληροφόρηση και συζήτηση με τους άλλους ειδικούς όπου στο κέντρο της προσοχής όλων μας βρίσκεται ο κοινός μας ωφελούμενος.
Έτσι, σχηματίζουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεπιστημονικής υποστήριξης για τον άνθρωπο με τον οποίο εργαζόμαστε και τον φροντίζουμε, μέσω της τέχνης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημιουργώντας γύρω του μία διεπιστημονική ομάδα με κοινό προσανατολισμό και στόχους.
Ποια είναι, με δυο λόγια η διαδικασία μιας Θεραπείας Τέχνης.
Η θεραπεία μέσω της τέχνης είναι μία διαδικασία προόδου, αλλαγής και εξέλιξης. Ο θεραπευτής τέχνης χρησιμοποιεί με συστηματικό και δημιουργικό τρόπο την τέχνη, ώστε να βοηθήσει το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα να ενεργοποιήσει το δυναμικό του, να υπερβεί τους περιορισμούς της παθολογίας του και να κατακτήσει τις βασικές δεξιότητες (αντιληπτικές, κινητικές, λεκτικές, επικοινωνιακές, συναισθηματικές) στις οποίες υστερεί, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του, να ενταχθεί ομαλότερα στο κοινωνικό σύνολο και να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι θεραπείες μέσω τέχνης αποσκοπούν στην ψυχική ενδυνάμωση του θεραπευόμενου. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου μέσα στην δημιουργική αλληλεπίδραση των δύο, έρχεται να επιφέρει καθοριστικές αλλαγές στον τρόπο που ο θεραπευόμενος λειτουργεί μέσα στη συνεδρία αλλά και σε ένα δεύτερο επίπεδο στον τρόπο που λειτουργεί στη ζωή του, την καθημερινότητά του και στις σχέσεις του.
Το πλαίσιο εργασίας είναι παρόμοιο με εκείνο της ψυχοθεραπείας, με τη διαφορά ότι οι διεργασίες δεν είναι μόνο λεκτικές αλλά βιωματικές. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται συνήθως μία φορά την εβδομάδα και λαμβάνουν χώρα σε αίθουσες κατάλληλα εξοπλισμένες για την βιωματική εμπειρία της κάθε τέχνης. Είναι ατομικές ή ομαδικές και διαρκούν 30-45 λεπτά. Ο επωφελούμενος δεν χρειάζεται να έχει γνώση, εμπειρία ή ικανότητα σχετικά με την τέχνη για να εισαχθεί στις συγκεκριμένες θεραπείες.
Πολύ όμορφα όλα αυτά… πείτε μας επιπλέον, δώστε μας πληροφορίες για το crowdfunding με σύνθημα “Ελάτε μαζί μας στη τέχνη!” που «τρέχει» αυτό το διάστημα… πού στοχεύετε, πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί αυτό που έχετε στοχεύσει… και φυσικά πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Στοχεύσαμε σε ένα ποσό που θα μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε περισσότερα άτομα από τα 70 που υποστηρίζουμε σήμερα και να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες. Εάν καταφέρουμε τον στόχο μας θα μπορέσουμε να προσφέρουμε 850 συνεδρίες σε παιδιά από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες.
Διαβάστε | Ελάτε μαζί μας στη τέχνη!
Ο στόχος μας μπορεί να γίνει εφικτός μέσα από την αγάπη και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Το σημαντικό ζήτημα είναι να κατανοήσει ο κόσμος πως για ορισμένους ανθρώπους που δεν έχουν άλλους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, οι θεραπείες μέσω της τέχνης δεν είναι πολυτέλεια αλλά ίσως ο μόνος δρόμος για να τους προσεγγίσεις και να τους βοηθήσεις να εξελιχθούν.
Μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μας, ευαισθητοποιώντας το κοινωνικό μας δίκτυο πάνω στην αναγκαιότητα των θεραπειών τέχνης για μικρούς και μεγάλους με σημαντικά προβλήματα αλληλεπίδρασης με τον έξω κόσμο. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε κάνοντας γνωστή αυτή την προσπάθεια.
Τη διαδικασία την διαβάζουμε αναλυτικά και στο Δελτίο Τύπου που δημοσιεύσατε… πώς θα μπορούσε να σας γνωρίσει καλύτερα κάποιος που ενδιαφέρεται να δει το έργο σας;
Δεν έχει παρά να μας πάρει ένα τηλέφωνο στο 211 1827062, να μιλήσει με εμένα προσωπικά ή και κάποιο θεραπευτή, εάν ενδιαφέρεται για κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Θα μπορούσε να ζητήσει να επισκεφτεί τον χώρο μας και να έχουμε μία δια ζώσης επαφή – εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν -.
Στέλνοντάς μας ένα email στο info@ilv.gr θα μπορούσε να ενημερώνεται για τις δράσεις μας και ίσως να λάβει μέρος σε κάποιο open day που θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις για τις θεραπείες τέχνης και βιωματικά εργαστήρια με τους θεραπευτές μας.
Μπορεί επίσης, να μας ακολουθήσει στα κανάλια επικοινωνίας στο διαδίκτυο:
facebook: Lilian Voudouri Institute
Instagram: https://www.instagram.com/lilianvoudouri.institute/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6NNzrfyxPSOvYelTf0BUwQ
Site: https://lilianvoudouri.gr/ilv/
Θα θέλατε να προσθέσετε ίσως κάτι στην κουβέντα για να κλείσουμε; Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε το αν και το κατά πόσο έχετε δει τα αποτελέσματα των Θεραπειών μέσω Τέχνης στα παιδιά με Διάχυτες Διαταραχές της Ανάπτυξης ή αυτισμό πιο συγκεκριμένα.
Θα ήθελα να κλείσω με δυο κουβέντες για τους συνεργάτες μας. Πρόκειται για επιστήμονες καταρτισμένους και δοτικούς, που διαθέτουν την ψυχική γενναιοδωρία να φροντίζουν άλλους ανθρώπους, και την κλινική ματιά να μπορούν βλέπουν το καλό σε αυτούς και να το σχηματίζουν έτσι ώστε να μπορούν και άλλοι άνθρωποι να το δουν.
Το Ινστιτούτο έχει μία ομάδα θεραπευτών πολύ δυνατή, εξαιρετικά δημιουργική και κατά μία έννοια έχει βρει τους ανθρώπους του, το έμψυχο σώμα που στηρίζει όλη αυτήν την προσπάθεια.
Κάθε μέρα βελτιωνόμαστε, κάθε μέρα αλλάζουμε, μαθαίνουμε και συνεχίζουμε!
Σε σχέση με τα παιδιά με αυτισμό, θα μπορούσα να πω τα εξής:
- Μέσα στην διαδραστική συνεδρία όποιας θεραπείας τέχνης κι αν επιλέξουμε, το παιδί δημιουργεί μία καινούρια θεραπευτική σχέση που βασίζεται στο «δικό του» λεξιλόγιο πχ τις κινήσεις του, τους ήχους και τα σχέδια που παράγει κλπ.
- Οργανώνει τον κόσμο του σε ένα συγκεκριμένο μέσο (χορός, εικαστικά, μουσική, δράμα) και οργανώνεται και το ίδιο μέσα σε αυτή την διαδικασία.
- Επικοινωνεί με τον δικό του προσωπικό τρόπο μέσα στο μέσο αυτό.
- Εκφράζεται, έχοντας δίπλα του έναν θεραπευτή που νοηματοδοτεί αυτήν του την έκφραση.
Τα αποτελέσματα των υπηρεσιών μας, δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουμε εμείς ή διατυπώνονται στην σχετική βιβλιογραφία.
Τα αληθινά αποτελέσματα είναι αυτά που αποτυπώνονται στις αξιολογήσεις των υπηρεσιών μας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τους συνεργαζόμενους φορείς, τους ωφελούμενούς μας και τους γονείς τους. Εκεί μπορούμε να δούμε πώς οι αλλαγές που συντελούνται μέσα στην συνεδρία μεταφέρονται και στην καθημερινή ζωή των ωφελούμενων και αυτό είναι το σημαντικό.
Σας ευχαριστώ για την κουβέντα μας αυτή.
Πάντα μας ενδιαφέρει να ανακαλύπτουμε κάτι διαφορετικό και φρέσκο, που είναι θεραπευτικό και επωφελές για τα παιδιά μας.
Να σας ευχηθώ σε προσωπικό επίπεδο καλή επιτυχία στο crowdfunding σας, μ’ ενδιαφέρει να δω το πόσο, το κοινό θα ανταποκριθεί σ’ αυτό. Είναι κάτι σχετικά νέο και αυτό, και θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε στην πραγμάτωσή του.
Συνέντευξη: της Μαρίας Φρουδάκη, επιστημονική υπεύθυνη στο Ινστιτούτο Λίλιαν Βουδούρη, στην Ειρήνη Συνανίδου για την στήλη Autism Stories
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology | Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής