ΑΡΘΡΑ

Για, “έξυπνα”, υγιείς ανθρώπους…Μην φοβάσαι δεν έχεις Αυχενικό

Πάρα πολύ σύνηθες το φαινόμενο να πονάμε στον αυχένα μας, να πηγαίνουμε στον γιατρό, να βγάζουμε μια ακτινογραφία και η γνωμάτευση να λέει «εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους σπονδύλους Α6-Α7…» και άλλα (περίεργα) ιατρικά.

Μετά, να ακούμε ότι έχουμε «αυχενικό σύνδρομο» και να φοβόμαστε ότι κάτι κακό έχουμε πάθει, ότι ο αυχένας μας έχει διαλυθεί και ότι ποτέ δε θα γίνουμε καλά και θα πονάμε σε όλη τη ζωή μας.

 

αυχένας

 

του Στέλιου Κολομβούνη – Φυσικοθεραπευτής

 

Εδώ, λοιπόν, σας προτείνω να σταματήσετε λίγο το διάβασμα του άρθρου, να πάρετε μια βαθιά και ήρεμη ανάσα, να σκεφτείτε κάτι όμορφο και να χαλαρώσετε..!

 

Mελέτες έχουν δείξει ότι τα σημάδια εκφυλισμού (αλλοιώσεων) των σπονδύλων, όπως φαίνονται σε μια ακτινογραφία, δεν σχετίζονται απαραίτητα με τα συμπτώματα πόνου στον αυχένα, μουδιάσματος στα χέρια και πονοκεφάλους.

Αν έχετε τέτοια συμπτώματα, το πιο καλό που έχετε να κάνετε, είναι να ζητήσετε να συνεργαστεί ο γιατρός σας με έναν φυσικοθεραπευτή ο οποίος μπορεί να κάνει μια σωστή Φυσικοθεραπευτική εκτίμηση και σε συνδυασμό με την διάγνωση του γιατρού, θα σας προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί αυτά τα συμπτώματα.

 

αυχενικό

 

Κάποιες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων μπορεί να είναι: η έλλειψη γυμναστικής, η κακή στάση σώματος στις καθημερινές σας δραστηριότητες, η υπερκόπωση, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (στρες, αντιλήψεις, απόψεις που έχετε ακούσει και σας επηρεάζουν), πιθανές μυικές ανισορροπίες, πιθανές ανατομικές ανισορροπίες, σε όλη τη σπονδυλική στήλη, κλπ.

Επίσης, βγάλτε από το μυαλό σας αυτό που συχνά ακούμε όλοι μας, ότι οι μύες του αυχένα μας είναι «σκληροί» ή «κοντοί», επειδή σηκώνουμε πολύ συχνά τους ώμους μας, όταν καθόμαστε στο γραφείο μας; Έχει γίνει έρευνα για το θέμα αυτό και δείχνει ότι ο πόνος στον αυχένα δεν έχει καμία σχέση με «σκληρούς» ή «κοντούς» μύες, αλλά έχει σχέση με αγύμναστους μύες και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες!

 

running

 

Χαλαρώστε, λοιπόν, και συνεργαστείτε με κατάλληλους επαγγελματίες υγείας που μπορούν να σας δουν ολιστικά ως άτομο και όχι απλά και μόνον, ως μια ακτινογραφία!

 

Επιστημονικές Πηγές:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322563

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19333104

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20015697

 

Γράφει: ο Στέλιος Κολομβούνης – Φυσικοθεραπευτής

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *