Επικίνδυνο γράψιμο σήμερα. Όσοι μ’ έχετε συμπαθήσει, μέσα από τα κείμενά μου, μπορεί να αλλάξετε γνώμη.
Θα μιλήσω για μας…
Για τις μητέρες και τους πατέρες ατόμων με αυτισμό.
Για τα λάθη που κάνουμε…
της Ειρήνης Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ
Στον πανικό μας, στην απελπισία μας, στην κατάθλιψή μας, στο πένθος μας, κάνουμε λάθη…
Αποκρύπτουμε την αλήθεια από τους ειδικούς. Αμυνόμενοι, ωραιοποιούμε καταστάσεις, αποσιωπούμε πληροφορίες, και φεύγουμε απογοητευμένοι, από τα γραφεία των επαγγελματιών, γιατί δεν μας βοήθησαν ουσιαστικά…
Μα αν δεν του πεις τί ακριβώς ζεις, πώς να σε βοηθήσει;
Αυτό που αντιμετωπίζεις είναι δύσκολο, και στην αρχή του αγώνα σου, μετά τη διάγνωση, θα υπέρεκτιμήσεις τις αντοχές σου και θα πιστέψεις ότι θα τα καταφέρεις μόνη/-ος σου. Όχι!!
Οπλίσου με γνώση και δύναμη και αναζήτησε όση βοήθεια μπορείς να έχεις…
Κλείνουμε τον κόσμο απ’ έξω, θεωρούμε ότι το σύμπαν μας χρωστάει, όλοι είναι εχθροί… οι γονείς μας δεν καταλαβαίνουν (ούτε εσύ θα καταλάβαινες), οι φίλοι μας μας αποφεύγουν (μίλησέ τους κι αυτοί που αξίζουν θα μείνουν, για τους υπόλοιπους ούτε δυο λεπτά μην χαραμίσεις), οι συνάδελφοι είναι αδιάφοροι (ισχύει, αλλά πάλι εσύ θα πρέπει να τους ευαισθητοποιήσεις γιατί δεν γνωρίζουν και κάποιοι δεν θα μάθουν ποτέ (τους τελευταίους, όντως δεν τους χρειάζεσαι).
Δεν θέλουμε να δώσουμε φαρμακευτική αγωγή στα παιδιά μας. Για χρόνια αντιστεκόμαστε στην ιδέα. Κι όταν τελικά αποδειχθεί ότι δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, βλέπουμε πόσο θα μπορούσε να είχε βοηθηθεί η όλη κατάσταση, και πόσο χρόνο χάσαμε, όντας αρνητικοί.
Δε μιλάμε…
Θα το παλεύεις όσο ζεις. Αντέχεις να είσαι σιωπηλός όλη σου τη ζωή;
Διάλεξε στάση.
Διάβασε, ενημερώσου, αναζήτησε βοήθεια.
Ακολούθησε τις συμβουλές των σωστών επαγγελματιών ειδικής αγωγής.
Θα ψάξεις, θα τους βρεις.
Όλοι κουράζονται, είναι ανθρώπινο.
Εσύ αισθάνεσαι ότι δεν έχεις δικαίωμα να πεις: «κουράστηκα», «δεν μπορώ», «δεν αντέχω», «αρρώστησα». Κι όμως έχεις δικαίωμα να το πείς… εγώ θα σε καταλάβω.
Μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις των συλλόγων και των σωματείων είναι να λειτουργήσει για όλους, ο θεσμός του “Προσωπικού Βοηθού”, για οικογένειες με μέλος ΑμεΑ. Ένας άνθρωπος που θα μπαίνει σπίτι μας δυο ώρες την ημέρα και θα μας δίνει το δικαίωμα να πούμε: «αυτές οι δυο ώρες είναι δικές μου».
Εγώ το καταλαβαίνω. Σε καταλαβαίνω!
Βρείτε όλα τα κείμενα της στήλης Autism Stories…
Γράφει: η Ειρήνη Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology