Σε διπλασιασμό του μηνιαίου επιδόματος αναδοχής για παιδιά με αναπηρία και σε σημαντική αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, προχώρησε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.
Η κοινή απόφαση των Υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, προβλέπει αύξηση στα 750 ευρώ από 375 ευρώ τον μήνα, του επιδόματος στους ανάδοχους γονείς παιδιών με αναπηρία και στα 525 από 325 τον μήνα του επιδόματος για τους αναδόχους γονείς παιδιών τυπικής ανάπτυξης.
Η Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Τα ιδρύματα και οι θάλαμοι των νοσοκομείων δεν είναι μέρη να ζουν και να μεγαλώνουν παιδιά. Είναι λύσεις ανάγκης και έτσι τις αντιμετωπίζουμε ως κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός έθεσε από την πρώτη στιγμή σε απόλυτη προτεραιότητα τη «μάχη» για την αποϊδρυματοποίηση. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο ώστε να βγάλουμε με ασφάλεια και εγγυήσεις τα παιδιά από τα ιδρύματα. Προσφέροντας οικογένειες και εστίες, που θα τα οδηγήσουν με τη μέγιστη φροντίδα και μέριμνα στην ενήλικη ζωή τους. Αυξάνοντας σημαντικά τα επιδόματα αναδοχής αναγνωρίζουμε και δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στην αποστολή που έχουν αναλάβει εκατοντάδες ανάδοχοι γονείς. Με χαρά βλέπουμε τις κοινές προσπάθειες να αποδίδουν. Θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο να δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε κάθε ένα παιδί που σήμερα βρίσκεται σε κάποιο ίδρυμα να πιστέψει ότι σύντομα θα βρεθεί εκεί που αξίζει».
Από την αύξηση του επιδόματος αναδοχής προκαλείται ετήσια δαπάνη ύψους 1.622.100 ευρώ, η οποία καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Η συνολική δαπάνη των επιδομάτων αναδοχής εκτιμάται στα 5.000.000 ευρώ ετησίως και καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο..
Οι ανάδοχοι γονείς παιδιών με αναπηρία εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα αναδοχής και μετά την ενηλικίωσή τους.
Νέος θεσμός επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά με αναπηρία
Το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται σε άτομα τυπικής ανάπτυξης και μετά την ενηλικίωσή τους εφόσον σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται μετά το πέρας των σπουδών τους και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο. οι αναδοχές σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση και μάλιστα μεταξύ 2022 και 2023 η αύξηση ανήλθε στο 80%. Σε απόλυτους αριθμούς το 2022 υπήρξαν 54 αναδοχές ενώ το 2023 94.
Αυτή τη στιγμή σε ανάδοχες οικογένειες έχουν ενταχθεί διαβιούν 639 παιδιά και 103 ενήλικες εκ των οποίων οι 57 είναι άτομα με αναπηρίες.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εφαρμόζει για πρώτη φορά ένα πλέγμα δράσεων οι οποίες έρχονται να καλύψουν τις εξατομικευμένες ανάγκες όλων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα και δεν αφήνουν κανένα παιδί πίσω.
Παράλληλα με την αύξηση του επιδόματος αναδοχής, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην οικογενειακή αποκατάσταση των πλέον ευάλωτων παιδιών, δηλαδή των παιδιών με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα.
Αρχίζει το πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με βαριές αναπηρίες
Εντός του Νοεμβρίου θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις μεταξύ επαγγελματιών αναδόχων γονέων και παιδιών που ζουν σε ιδρύματα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή ψυχικής αναπηρίας άνω του 50%.
Με την υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, ανάδοχοι γονείς οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν ειδική επιμόρφωση σε συνεργασία με δημόσια Πανεπιστήμια όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία συμβάλλοντας έτσι στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη και προσφέροντας τους ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες τους.
Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, η μηνιαία αποζημίωση των επαγγελματιών ανάδοχων ανέρχεται σε 1850 ευρώ μικτά, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.
Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά από 15 έως 26 ετών
Παράλληλα, με την υλοποίηση του προγράμματος της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καλύπτεται για πρώτη φορά το μεγάλο κενό στην προστασία της μετεφηβικής ηλικίας των παιδιών που έχουν περάσει όλη τους την ζωή εντός των ιδρυμάτων και δεν έχουν περιθώρια να συνδεθούν με μια οικογένεια μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. Αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο. Μέχρι το τέλος του 2025, στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι, με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους. Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων στα διαμερίσματα, κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση τους. Ειδικότερα προβλέπεται καθημερινή́ φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με συμπληρωματικές παροχές και υπηρεσίες, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες για τα ανήλικα παιδιά, ενώ στους ενήλικους νέους παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και εργασιακής συμβουλευτικής.
Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θεσμοθετήθηκε μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους 375€ προκειμένου τα παιδιά που διαμένουν στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 12.600.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: minscfa.gov.gr