Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΗΜΩΝ ΠΟΡΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΘΑΝΩΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ” με επιστολή του (9/5/2023) προς τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες Ατόμων με Αναπηρία, και δεν είναι άλλο από την πρακτική απάντηση στο ερώτημα “Μετά τα 21 τι;”. Στο νησί του Πόρου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας, δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή που να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε ΑμεΑ που χρειάζονται δια βίου στήριξη και δια βίου εκπαίδευση μετά την αποφοίτησή τους από το ΕΕΕΕΚ. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από τα Άτομα με Αναπηρία να αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι, εκτός και αν οι γονείς τους έχουν την δυνατότητα, βασιζόμενοι αποκλειστικά και μόνο σε ίδιους οικονομικούς πόρους, να στηρίξουν τα παιδιά τους ιδιωτικά.
Αυτισμός… Τι θα γίνει ο Δημήτρης μετά τα 21; (Βίντεο)
Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου:
Θέμα: «Δημιουργία μεταγυμνασιακής δομής για ΑμεΑ»
Τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία στην εκπαίδευση είναι αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της χώρας και από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Στη χώρα μας λειτουργούν εκπαιδευτικές δομές για ΑμεΑ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ειδικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια & Λύκεια (ΕΕΛ). Η φοίτηση στα ΕΕΕΕΚ, που λειτουργεί και στην περιοχή μας. διαρκεί συνήθως από 6-8 χρόνια και τα παιδιά αποφοιτούν περίπου στην ηλικία των 20- 22 ετών.
Δυστυχώς σύμφωνα με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει φορέας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης δημόσιου χαρακτήρα στον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν οι απόφοιτοι του ΕΕΕΕΚ προκειμένου να συνεχίσει η εκμάθηση δεξιοτήτων και η προετοιμασία τους για αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινωνικοποίησή τους.
Τα παιδιά που φοιτούν στο ΕΕΕΕΚ είναι χαμηλής λειτουργικότητας, ορισμένα με πολλαπλές αναπηρίες και έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλο τη δια βίου στήριξη και τη δια βίου εκπαίδευση.
Μετά την αποφοίτηση τους από τη δομή (ΕΕΕΕΚ) αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι με αποτέλεσμα να απωλέσουν όσα κατέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω φοίτησης σε άλλο δημόσιο φορέα, οι γονείς θέλοντας να αποφύγουν τον εγκλεισμό των παιδιών τους στο σπίτι ή την ιδρυματοποίησή θα πρέπει να στηρίξουν τα παιδιά τους βασιζόμενοι αποκλειστικά και μόνο σε ίδιους οικονομικούς πόρους, επιβαρύνοντας επιπλέον με δυσβάσταχτο κόστος τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους.
Ο σύλλογός μας στηρίζει καθημερινά τη λειτουργία του ΕΕΕΕΚ και τις ανάγκες που προκύπτουν. Έδωσε μάχη για τη δημιουργία της δομής και είναι κρίμα να σταματήσει η εκπαίδευση των παιδιών μας λόγω ηλικίας. Η εκπαίδευση αυτών των παιδιών δεν πρέπει να σταματήσει σε καμια ηλικία γιατί πρέπει κάθε μέρα να διδάσκονται πώς να επιβιώνουν στην κοινωνία μας.
Ένα κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζει πρώτα τις ευάλωτες ομάδες όπου και αν βρίσκονται, και δεν υπάρχει πιο ευάλωτη ομάδα από αυτή των ΑμεΑ.
Σας παρακαλούμε ΜΗΝ απομονώσετε τα άτομα αυτά επειδή έτυχε να ζουν στην επαρχία.
ΜΗΝ εξοντώνετε τις οικογένειές μας!
Δώστε στους ανθρώπους αυτούς το στήριγμα για να συνεχιστεί η πορεία προς την αυτονομία και την κοινωνικοποίησή τους.
Ό,τι είναι δεδομένο για τους υπόλοιπους είναι καθημερινός αγώνας κατάκτησης για τα ΑμεΑ.
Διεκδικούμε τη δημιουργία μεταγυμνασιακής δομής στην περιοχή μας για άτομα που αποφοιτούν από το δημόσιο ΕΕΕΕΚ. Διεκδικούμε ένα καλύτερο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΗΜΩΝ ΠΟΡΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΘΑΝΩΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ”