ΑΡΘΡΑ

Τα «αόρατα παιδιά»… Ζουν και μεγαλώνουν μέσα στα νοσοκομεία

Το datajournalists.co.uk δημοσίευσε μια μεγάλη έρευνα για τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στα νοσοκομεία, τα «αόρατα παιδιά».

Το  κείμενο των Δημήτρη Χατζηνικόλα, Βασίλη Γαλούπη, Πάνου Κατσαχνιά, Βαγγέλη Τριάντη:

Η έρευνα αποκάλυψε 53 “ξεχασμένα” παιδιά που ζουν σήμερα στα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας.

Βρέφος παρέμεινε στο νοσοκομείο 8 χρόνια επειδή δεν υπήρχε δομή να το δεχθεί. Τι αποκαλύπτει επείγουσα εγκύκλιος του Αρείου Πάγου.

Η καταγγελία για ασέλγεια 14χρονου σε 7χρονο μέσα στο «Παίδων» και ο σοβαρός τραυματισμός στα δάκτυλα ενός άλλου ανηλίκου. Για πρώτη φορά στο φως η δικογραφία.

Το σοβαρό νομικό κενό και η απάντηση της αρμοδίας υφυπουργού. Πώς στην «Κιβωτό του κόσμου» βρέθηκαν 363 λιγότερα παιδιά.

Το «All the Invisible Children» ήταν μια Γαλλο-Ιταλική ταινία του 2005 των Κουστουρίτσα, Γου, Σπάικ Λι και Ρ.Σκοτ, με επτά ιστορίες από διαφορετικές χώρες (εμπόλεμη Αφρική, Σερβία, Η.Π.Α., Βραζιλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Κίνα) με ήρωες παιδιά που ζούσαν στο περιθώριο, έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης, κοινωνικών ανισοτήτων και πολέμων. Παιδιά που πέρασαν στην ενηλικίωση χωρίς να μάθουν πώς είναι να είσαι παιδί.

Στην Ελλάδα της 12χρονης από τον Κολωνό, της «Κιβωτού του Κόσμου», των τσιγγανόπουλων από τους οικισμούς Ρομά, των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των Ελληνόπουλων που οι οικογένειές τους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τόσων άλλων, η περίπτωση των «εισαγγελικών παιδιών», είναι από μόνη της ξεχωριστή.

Πρόκειται για τα παιδιά των οποίων οι Εισαγγελικές αρχές παίρνουν την επιμέλεια από τις οικογένειές τους (πολλές φορές μονογονεϊκές) ή πρόκειται για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία οδηγούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας (συνήθως στα τρία νοσοκομεία της Αττικής, στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, στο Παίδων Αγία Σοφία και στο Παίδων Πεντέλης), προκειμένου να υποβληθούν και στις απαραίτητες εξετάσεις μέχρι να προωθηθούν σε δομές. Ωστόσο, λόγω σημαντικών ελλείψεων και της γραφειοκρατίας, τα παιδιά αυτά παραμένουν σε έναν θάλαμο νοσοκομείου πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνο, χωρίς καμία μέριμνα. Χωρίς παιδοψυχολόγους, χωρίς δασκάλους, χωρίς την απαραίτητη κοινωνικοποίηση για την τρυφερή ηλικία τους. Επί της ουσίας εξασφαλίζοντας μόνο ένα πιάτο φαγητό την ημέρα και ένα κρεβάτι για ύπνο το βράδυ.

Η δημοσιογραφική έρευνα των Data Journalists αποκάλυψε ότι σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων 2022, στα δύο κεντρικά Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, ζουν ουσιαστικά “παρατημένα” 53 παιδιά. Συγκεκριμένα, 37 παιδιά μεγαλώνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Αγλαϊα Κυριακού” και 16 παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Η έρευνα των «Data Journalists» αποκαλύπτει σήμερα ότι πολλά από τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ορισμένα απλώς εξαφανίζονται, αφού μεγάλο μέρος της ημέρας τους το περνάνε στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων όπου διαμένουν.

Επίσης από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι εκτός από την περίπτωση της καταγγελίας μιας μητέρας για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 7χρονου γιού της από 14χρονο παιδί στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων, στις 5 του περασμένου Νοεμβρίου ένα παιδί που νοσηλεύεται εκεί και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας έστριψε και έσπασε τα δάχτυλα του χεριού (προκαλώντας μάλιστα ζημιά στους τένοντες) ενός 14χρονου.

Η ερευνητική ομάδα των «Data Journalists» αποφάσισε να κάνει ντεμπούτο με μια μεγάλη έρευνα για τα παιδιά αυτά. Στους συναδέλφους της ομάδας που επισκέφτηκαν τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας μίλησαν on camera γιατροί, δικηγόροι και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Παράλληλα ερευνήσαμε τα ισχύοντα σε μια σειρά από ευρωπαϊκές κυρίως χώρες αλλά και σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα και φυσικά την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Επιπροσθέτως, επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια υπουργεία σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουμε ποιος έχει την ευθύνη. Αν κάτι πρέπει να κρατήσει κανείς, είναι ότι ο Εισαγγελέας Ανηλίκων είναι εκείνος που θα χειριστεί την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Όταν τα παιδιά αυτά φτάσουν στα νοσοκομεία, η ευθύνη περνά στα χέρια του υπουργείου Υγείας. Από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά των παιδιών αυτών από τους θαλάμους των νοσοκομείων στις δομές. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ευθύνη χάνεται μεταξύ των υπευθύνων. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι υπήρξε περίπτωση βρέφους που παρέμεινε οκτώ χρόνια, αρχικά στο βρεφοκομείο και στη συνέχεια στο νοσοκομείο!

Επίσης αποκαλύπτουμε ότι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, αρμόδια για «την εποπτεία επί των υποθέσεων που αφορούν στην προστασία, παραβατικότητα, θυματοποίηση και επιμέλεια ανηλίκων», γνώριζε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2021 τι συμβαίνει με τα παιδιά αυτά και για αυτό απέστειλε εγκύκλιο (που δημοσιεύουμε σήμερα) προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών όλης της χώρας, με την οποία δινόταν οδηγίες προς τους Εισαγγελείς ανηλίκων που χειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των παιδιών στα νοσοκομεία.

Στην ίδια μάλιστα εγκύκλιο, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, διαπίστωνε την «απροθυμία των φορέων παιδικής προστασίας να υποδεχτούν ανήλικα, κυρίως όταν αυτά παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς»!

Διαβάστε την συνέχεια της έρευνα στο datajournalists.co.uk

Πηγή: datajournalists.co.uk