ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ένας 7χρονος βιάστηκε υπό το βλέμμα του κράτους και βασανίζεται από την πρόνοια και την εισαγγελία»

Το themanifoldfiles.org μίλησε με την μητέρα του αγοριού και κατέγραψε βήμα-βήμα πώς διαχειρίστηκαν αυτή την οικογένεια οι κοινωνικές υπηρεσίες, η εισαγγελία και η αστυνομία, ως τη στιγμή που έβαλαν τα παιδιά που έκλαιγαν στο «λευκό βαν» για να τα πάνε στα ιδρύματα. Όσα είδαν οι συντάκτες της  καταγραφής αυτής δείχνουν με φρικιαστικό τρόπο πόσο κακοποιητικό είναι αυτό που ονομάζεται «σύστημα παιδικής προστασίας» στη χώρα μας.

Η οικογένεια μπήκε στο ραντάρ του προνοιακού συστήματος ύστερα από καταγγελία συγγενικού προσώπου για σωματική τιμωρία σε βάρος του 7χρονου. Με εισαγγελική διαταγή τα δύο παιδιά, ο 7χρονος και ο μόλις 2 ετών αδελφός του, απομακρύνονται από το σπίτι τους και οδηγούνται στο Παίδων, πριν ένα χρόνο. Εκεί, παραμένουν μαζί με την μητέρα του επί 49 ημέρες.

Τον Ιανουάριο του 2022 η εισαγγελέας ανηλίκων διατάζει να επιστρέψουν τα παιδιά στην μητέρα τους. Διατάζει επίσης την υποστήριξη της μητέρας και του 7χρονου από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου-Αγ. Παρασκευής, το οποίο αποτελεί παράρτημα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Το παραπεμπτικό εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Μάρτιο κλείνεται το πρώτο ραντεβού, όπου καλείται η μητέρα να δώσει το ιστορικό του παιδιού της. Το ίδιο το παιδί το βλέπει τελικά η παιδοψυχίατρος τον Μάιο, τέσσερις μήνες μετά την έξοδό του από το Παίδων. Τον Ιούνιο πραγματοποιείται επίσκεψη στο σπίτι της οικογένειας. Τον Ιούλιο κάνει δύο συνεδρίες με εργοθεραπεύτρια. Στα τέλη Αυγούστου τον βλέπει και μία ειδική παιδαγωγός. Με την μητέρα δεν ασχολείται κανείς, παρ’ ότι η ίδια έχει ζητήσει δύο φορές ραντεβού με ψυχίατρο.

Ιωάννα Γκέρτσου: «Σεξουαλική κακοποίηση στο νοσοκομείο Παίδων, ανοργανωσιά και χάος…

Ιωάννα Γκέρτσου: «Σεξουαλική κακοποίηση στο νοσοκομείο Παίδων, ανοργανωσιά και χάος…»

Έτσι, φτάνουμε στις 22 Σεπτεμβρίου όπου καλείται η μητέρα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας για το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Εκεί της ανακοινώνουν ότι τα παιδιά θα ξαναμπούν στο Παίδων για να ακολουθήσει ο 7χρονος «την αγωγή του». Στις 23 Σεπτεμβρίου, αστυνομικοί με πολιτικά οδηγούν και πάλι την οικογένεια στο νοσοκομείο. Η εισαγγελέας ανακοινώνει στη μητέρα ότι έχει κριθεί «αδιάφορη και ακατάλληλη» από τις εκπροσώπους της κοινωνικής υπηρεσίας. «Κινδυνεύει η ζωή του γιατί δεν σας ακούει. Δεν μπορείτε να του βάλετε όρια».

Η εισαγγελέας αλλάζει και κανείς δεν της λέει ποιο είναι το μέλλον το παιδιών της. 54 μέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, ο 7χρονος αποκαλύπτει στη μητέρα του ότι έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από ένα 14χρονο «εισαγγελικό παιδί» εντός του νοσοκομείου. Το παιδί οδηγείται μαζί με την μητέρα και τον 2χρονο αδερφό του στη ΓΑΔΑ για να δώσει κατάθεση.

Μετά από 64 μέρες στο Παίδων, ένα λευκό βαν παραλαμβάνει τον 7χρονο για να τον οδηγήσει σε ίδρυμα. Το παιδί παρακαλεί τη μητέρα του και τη γιαγιά του να μην τους αφήσουν να το πάρουν. Ένα δεύτερο βαν παραλαμβάνει αμέσως μετά και τον 2χρονο αδερφό του, ο οποίος οδηγείται σε διαφορετικό ίδρυμα, παρ’ ότι δεν υπάρχει καταγγελία εναντίον της μητέρας.
[Στη φωτογραφία, η βαλίτσα και τα πράγματα των δύο αγοριών, έτοιμα να μπουν στα «λευκά βαν» που θα τα οδηγήσουν στα ιδρύματα]

Διαβάστε την αναλυτική καταγραφή από το Manifold:
https://themanifoldfiles.org/…/7hronos-viasmos-paidon/

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: themanifoldfiles.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *