ΑΡΘΡΑ

Οι ταινίες που θα δούμε στο 1ο Nevronas FESTival!

Στο nevronas.gr αγαπάμε αποδεδειγμένα τις ταινίες, οπότε στο 1o Nevronas FESTival – Φεστιβάλ Συμπεριληπτικών Παραστατικών Τεχνών θα έχουμε την χαρά να δούμε μαζί αυτές, που έκαναν την συμπερίληψη πράξη…

του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού

Το τριήμερο 28- 29- 30 Οκτωβρίου κάθε απόγευμα στην Τεχνόπολη Αθηνών θα γίνεται προβολή ταινιών και συζήτηση με τους δημιουργούς αλλά και τους ανθρώπους που έκαναν δυνατή την υλοποίηση τους.

Κλείστε Εισιτήρια εδώ…

Οι Ταινίες του Φεστιβάλ

1. «Πώς να εκπαιδεύσεις ένα αντιήρωα – How to train an antihero»

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και παραγωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου.

Το ντοκιμαντέρ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 44ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, ενώ ακολούθησε το 24ο Φεστιβάλ για παιδιά νέους στην Ολυμπία και το 15ο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα. Έκτοτε, έχει ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας και συνεχίζει. Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης.

Κινηματογραφικό ταξίδι για τους Αντιήρωες με αναπηρία!

Κινηματογραφικό ταξίδι για τους Αντιήρωες με αναπηρία!

Σημείωμα σκηνοθέτη:
«Το θέατρο, πολλές φορές λειτουργεί θεραπευτικά. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ασχολούνται και ερασιτεχνικά με το θέατρο, με σκοπό να γνωρίσουν το θυμικό τους. Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα με δυσκολίες και αναπηρία επιλέγουν να κάνουν θέατρο, κυρίως λόγω κοινωνικού αποκλεισμού.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας

Η ένταξη και η κοινωνική ενσωμάτωση είναι υπόθεση όλων μας. Υπάρχει θέατρο για τους διαφορετικούς: τους αντιήρωες, που φτάνει μια στιγμή μόνο, για να σε πείσει ότι ακόμη κι αν δεν βγάζουν λέιζερ από τα μάτια, είναι πραγματικοί σούπερ-ήρωες.

Συντελεστές:
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας
DOP: Γιάννης Μπλέτας
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Ήχος: Ble Productions
Μοντάζ: Γιάννης Μπλέτας
Κοστούμια: Δέσποινα Ανυφαντάκη
Σχεδιασμός ήχου-μίξη: Ιωάννης Γιαννακόπουλος
Θεατρική καθοδήγηση: Φλώρα Ασουμανάκη
Εθελοντές: Ειρήνη Κλάδου, Παύλος Μελισσινός, Ελένη Στάμαργα
Υποτιτλισμός: Aurthorwave
Συμμετέχουν: Στέλιος Βουρβαχάκης, Παναγιώτης Λύκος, Ραφαέλα Φραγκιαδάκη ,Μιχάλης Δρυγιαννάκης,
Δέσποινα Πετσαγγουράκη, Στέλλα Λαγουδάκη, Μαρία Δραμιτινού, Κωστής Μίσα, Στελιάννα
Παπαδάκη,Μανόλης Σταυρουλάκης
Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, με την επίβλεψη του προγράμματος “Αγγίζοντας τον κόσμο των συναισθημάτων με τα δικά μου χέρια” του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Συμπαραγωγή: Ble Productions

Με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

Παρασκευή 28/10/22 Οι προβολές ξεκινούν στις 17:00 και η συζήτηση με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” στις 19:30. Συντονίζει ο Βαγγέλης Καρατζάς (αρθρογράφος της στήλης “Η Ταινία της Εβδομάδας”.

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp:
με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης (Στάθης)

2. “CONNECTING BODY” (Κινούμενο Σώμα που Ηχεί και Συνδέει)

Η μέθοδος CONNECTING BODY επικεντρώνεται στην δημιουργία φυσικών τόπων προσβασιμότητας και συμπερίληψης, στους οποίους η μουσική και ο χορός μετατρέπονται σε εξωλεκτικούς κώδικες επικοινωνίας φέρνοντας σε επαφή κοινωνικές ομάδες που στην καθημερινότητα επικοινωνούν σπάνια έως ποτέ. Ως βασικό εργαλείο χρησιμοποιεί το body music, έναν βιωματικό τρόπο συνύπαρξης και επικοινωνίας που στηρίζεται αποκλειστικά στην φωνή και την κίνηση του σώματος για την παραγωγή μουσικής.

Απευθύνεται σε ενήλικες με ή χωρίς οπτική ή/και ακουστική αναπηρία και πραγματοποιείται με παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα και ακουστική περιγραφή.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί ομάδα ενηλίκων που παρακολούθησαν τρίμηνο εργαστήριο της μεθόδου, την περίοδο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2021.

Καθολικά προσβάσιμο με υποτιτλισμό για Κωφούς & Βαρήκοους, απόδοση στην Νοηματική γλώσσα και Ακουστική Περιγραφή.

Σχεδιασμός μεθόδου: Γιώτα Πεκλάρη
Υλοποίηση: Γιώτα Πεκλάρη, Νατάσα Χαντά-Μάρτιν

Γιώτα Πεκλάρη

Διερμηνεία στην Νοηματική γλώσσα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώτα Πεκλάρη & Χρυσάνθη Μπαδέκα
Διεύθυνση Φωτογραφίας, Κινηματογράφηση, Μοντάζ: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Συμμετείχαν: Χρήστος Κουτσοβασίλης, Νίκος Λεβεντάκης, Μαρία Μαμαντάκη, Νεφέλη Κούβελα, Βιργινία Πετρινώλη, Κώστας Βασίλης, Μαριάννα Δεσύπρη, Κέλλυ Αλιβάνιστου, Σοφία Σταυρακάκη

Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής – Υποτιτλισμός για Κωφούς και Βαρήκοους: Κερασία Μιχαλοπούλου σε συνεργασία με την Liminal Access
Εκφώνηση: Γιώτα Πεκλάρη
Απόδοση στην Νοηματική γλώσσα: Νίκος Λεβεντάκης

Διοργάνωση: PLAYGROUND for the arts\ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος 2021

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

*Το υλικό του εργαστηρίου αντλεί έμπνευση από την διδασκαλία του αγαπημένου μέντορα και φίλου, Keith Terry (Κιθ Τέρυ)

Σάββατο 29/10/22 Οι προβολές ξεκινούν στις 17:00 και η συζήτηση με την Γιώτα Πεκλάρη, την συνεργάτιδά της Νατάσα Μάρτιν και τα μέλη της ομάδας: Μαρία Μαμαντάκη, Νεφέλη Κούβελα, Χρήστος Κουτσοβασίλης, Κώστας Βασίλης, για το ντοκιμαντέρ “CONNECTING BODY”

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp:
με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης  (Στάθης)

3. “Εγκλεισμός… Ένα ΚΟΥΤΙ που μας περιβάλλει…”

Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας παρουσιάζει την μικρού μήκους ταινία: “Εγκλεισμός… Ένα ΚΟΥΤΙ που μας περιβάλλει…” Κατάσταση πολυεπίπεδου περιορισμού, σωματικά και ψυχικά με εμφανώς δυσάρεστα αποτελέσματα…

Φανταστείτε το ως μια μόνιμη συνθήκη…

Ασυμβίβαστοι άνθρωποι οι πρωταγωνιστές μας… Είναι μόνοι και βιώνουν μια συνθήκη εγκλεισμού…

Εγκλεισμός… Ένα ΚΟΥΤΙ που μας περιβάλλει… Μικρού μήκους ταινία από το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας

Εγκλεισμός… Ένα ΚΟΥΤΙ που μας περιβάλλει… Μικρού μήκους ταινία από το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας

Είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τους φόβους τους, τις δυσκολίες, τις ανησυχίες τους;

Τι νιώθουν;
Τι φοβούνται;
Τι ελπίζουν;

«Τα κουτιά»

Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και η ευτυχία μας είναι αυτό ακριβώς που μας απασχολεί…

Μέσα από την ενασχόλησή μας με την Τέχνη και συγκεκριμένα με αυτά που τολμούμε μέσα από αυτή, ανακαλύπτουμε τον ικανό εαυτό μας, βγαίνουμε έξω από «το Κουτί» της ασφάλειας μας αλλά όμως και του περιορισμού, του οικείου αλλά και του φόβου.
Μέσα από την δημιουργική αυτή διαδικασία ανακαλύπτουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες, φόβους, δυσκολίες, επιθυμίες, γνωρίζουμε τις δυνατότητες μας, μπορούμε να ονειρευτούμε και να εξελιχθούμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ένα Αγόρι κι ένα Κορίτσι νιώθουν μόνοι και ο καθένας χρησιμοποιεί το όνειρο, την αγάπη για τον χορό και την βαθειά επιθυμία για μοίρασμα, αγάπη, έρωτα. Μπορούν τολμώντας και χορεύοντας να συναντηθούν και να βγουν έξω από «το Κουτί» τους;

Ένα Εκφραστικό Κορίτσι είναι περιορισμένο νιώθει αδύναμο κι εγκλωβισμένο σε ένα σώμα που δεν το έχει επιλέξει. Όταν δυναμώσει ψυχικά και πνευματικά μέσα από την δυσκολία και πιστέψει στον εαυτό της μπορεί να σπάσει τα όρια και βγεί έξω από «το Κουτί» που την φοβίζει και να Ζήσει;

Ένας «Διαφορετικός» Άνδρας μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή την διαφορετικότητα σαν Χάρισμα υπέρ του, να πλησιάζει τους ανθρώπους με τον δικό του μοναδικό τρόπο και να τους δίνει μαγεία;

Ο Άνθρωπος με ενσυναίσθηση, φυσική ευγένια και επιθυμία για προσφορά μπορεί να βγαίνει έξω από το «το Κουτί» και να νιώθει ψυχική πληρότητα;

Ο Τύπος που αγαπάει τις ατέλειωτες βόλτες, εισπράττει αγάπη και χαμόγελα ενώ χαρίζει λουλούδια στους περαστικούς μπορεί να περιοριστεί σε ένα «Κουτί»;

Ο Άνθρωπος που ζεί σε ένα παγωμένο «Κουτί» που δεν έχει επιλέξει, αλλά έχει την περιέργεια και την επιθυμία να χρησιμοποιήσει το μυαλό του μπορεί να ανακαλύψει μία έξοδο διαφυγής σε έναν τόπο με φως, ζεστασιά, φίλους και πνευματική ικανοποίηση;

Ένα Ταλαντούχο Παιδί που έχει «το πινέλο» αλλά του λείπει «ο καμβάς»… Πώς θα βρει το δρόμο γι’ αυτόν; Με αυτόν θα ανακαλύψει τον ικανό εαυτό του…;

 

Κυριακή 30/10/22 Οι προβολές ξεκινούν στις 17:00 και η συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας μικρού μήκους “Εγκλεισμός” του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας στις 19:30. Συντονίζει ο Βαγγέλης Καρατζάς (αρθρογράφος της στήλης “Η Ταινία της Εβδομάδας”).

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp:
με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης (Καγιοπούλου)

Εγώ και όλη η ομάδα του nevronas.gr, θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά στη μεγάλη γιορτή για την Τέχνη, τη Συνύπαρξη και τη Συμπερίληψη,

 

Βρείτε τις προτεινόμενες ταινίες του nevronas.gr εδώ…

Γράφει: o Βαγγέλης Καρατζάς – Πατέρας παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού

Επιμέλεια: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *