ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aπροσπέλαστα πλοία (50 ετών!) για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου

Ο Χρήστος Τσάμης σε ρεπορτάζ του στο efsyn.gr κατέγραψε τα απίστευτα εμπόδια που συναντούν οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ακτοπλοϊκά μέσα για δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

 

Αναλυτικά το ρεπορτάζ…

Καταγράψαμε παραμονή και ανήμερα Δεκαπενταύγουστου γνωστά εμπόδια, όσα καταργούν υπαρκτή νομοθεσία αλλά και τη λογική (για την ακρίβεια την ηθική!) της κοινωνίας μας…
– Ούτε… «Θεο(ύ)λόγος», ούτε «Super», αλλά επικίνδυνοι κακοποιητές!

«Θεο(ύ)λόγος»; Οχι βέβαια!
«Super(;) Star»; Μα τι λέτε…

Τα μεγαλεπήβολα ονόματα των πλοίων τούς έλειπαν! «Θεολόγος Π» και «Super Star Ferries» από Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο, Μύκονο μ’ επιστροφή. Η νέα κακοποιητική εμπειρία επιβάτη-προσκυνητή προς την Τήνο επαναφέρει γνωστά υπαρκτά προβλήματα-αδιέξοδα σε όσα, προσέξτε, μέσω της απουσίας παροχής ουσιαστικών αλλαγών-λύσεων επιχειρείται να τους δοθεί χαρακτήρας κανονικότητας! Καταγράψαμε παραμονή και ανήμερα Δεκαπενταύγουστου γνωστά εμπόδια, όσα καταργούν υπαρκτή νομοθεσία αλλά και τη λογική (για την ακρίβεια την ηθική!) της κοινωνίας μας…

Το πλοίο «Θεολόγος Π», Κυριακή 14 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. από Ραφήνα για Τήνο, και εκείνο ονόματι «Super Star Ferries» για επιστροφή ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο επέλεξε με το αυτοκίνητό του επιβάτης καθισμένος σε αμαξίδιο. Συνταξιδεύσαμε -καταγράψαμε- και πάλι τη γνωστή άγρια πραγματικότητα, προσβλητική όσο και επικίνδυνη για ήδη επιβαρυμένα σώματα συμπολιτών που είναι άτυχοι επειδή γεννήθηκαν στην Ελλάδα και όχι αλλού όπου απλώς εφαρμόζονται οι νόμοι για την προσβασιμότητα των κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι τα μέσα μεταφοράς.

Την Κυριακή προς Ραφήνα «με την ελπίδα», όπως είπε, «πως θα έχουν επιτέλους λυθεί τα ίδια γνωστά προβλήματα», ρώτησε «αν επιτέλους υπάρχει πρόνοια για αυτόνομη πρόσβαση από το γκαράζ στο κατάστρωμα όπως κάθε άλλος επιβάτης». «Όχι, μπορείτε να φτάσετε, με τη βοήθειά μας, στο ασανσέρ» απάντησε υψηλόβαθμο στέλεχος του πληρώματος.

ΕΡΜΗΣ… Προσβασιμότητα για ΑμεΑ στην Ελληνική Ακτοπλοϊα!

ΕΡΜΗΣ… Προσβασιμότητα για ΑμεΑ στην Ελληνική Ακτοπλοϊα!

«Υπάρχουν εμπόδια, μεταξύ άλλων κάθετη υψηλή πλευρά λαμαρίνας προς το ασανσέρ, η μεταφορά στα χέρια του αναπηρικού αμαξιδίου μ’ εμένα καθισμένο πάνω του κρύβει κινδύνους. Θα μείνω στο αυτοκίνητό μου σε όλο το ταξίδι!» τους απάντησε. Ετσι κι έγινε.

«Και με άλλους πελάτες με το δικό σας πρόβλημα το ίδιο κάνουμε» του είπαν. Σχολίασε μονολεκτικά την ίδια, επίσης μηδενιστική, απάντηση και ταξίδεψε καθισμένος στην θέση του οδηγού. Οι έντονοι διάλογοι («είστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίζετε την αυτόνομη-ακίνδυνη πρόσβαση από την είσοδο ώς το κατάστρωμα όπως για κάθε άλλον επιβάτη!») την ώρα της άφιξης στην Τήνο προκάλεσαν την απορία του Μπο Γιόνσον και της γυναίκας του Μάρτα, τουριστών από τη Σουηδία. Το σχόλιό τους; «Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τέτοια προβλήματα στον 21ο αιώνα!».

Επιστροφή την επόμενη μέρα με το πλοίο άλλης εταιρείας (και τι μ’ αυτό;), το «Super Star Ferries»… Ευγενέστατοι, μαζί και αμήχανοι, ο ύπαρχος και ο αρχιθαλαμηπόλος τού είπαν «η λύση είναι καθισμένο στο αμαξίδιό σου να σε μεταφέρουμε 3-4 άτομα από τη σταθερή σκάλα που υπάρχει ή από την άλλη, την κυλιόμενη, μέχρι πάνω».

Ο επιβάτης έπιασε στα χέρια του ένα πλαστικό μπουκάλι που βρήκε μπροστά του: «Πώς, έτσι θα με μεταφέρετε στα χέρια, σαν άψυχο αντικείμενο; Μπορώ μόνος μου αν είχατε μέσα πρόσβασης! Δεν είναι… λύση, κρύβει κίνδυνο ατυχήματος επειδή διαφορετική δύναμη θα βάλει ο καθένας σας, η σταθερή σκάλα είναι στενή, η κυλιόμενη κινείται, άρα καραδοκεί η αστάθεια… Ως και ατύχημα μου έχει συμβεί στο παρελθόν από τέτοιες μεταφορές! Κι αυτό επειδή δεν «ακούτε» το Σύνταγμα της χώρας και τον κανονισμό λειτουργίας και του δικού σας πλοίου! Σας υποχρεώνουν να είναι προσβάσιμο το πλοίο σας!» τους απάντησε.

Και άκουσε: «Δίκιο έχετε, αλλά το πλοίο μας είναι ηλικίας 50 ετών!», πριν ο επιβάτης τούς πει ότι «υπάρχουν τεχνικά μέσα πρόσβασης που μπορούν να δώσουν λύσεις σε παλιά και νέα σκαριά!». Κλεισμένος στο αυτοκίνητό του επέλεξε και να επιστρέψει από την Τήνο. Αλλοι επιβάτες κουνούσαν το κεφάλι με απογοήτευση!

Η αυτόνομη -ακίνδυνη, άρα και ισότιμη- πρόσβαση και επιβατών με κινητικά προβλήματα είναι συμβατική υποχρέωση των ίδιων και του κράτους! Την υπαγορεύουν νόμοι, όσοι υπάρχουν, απλώς δεν εφαρμόζονται στον άγριο (ευγενής ο χαρακτηρισμός) τόπο μας…

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *