Η έρευνα και η μελέτη γύρω από μία συγκεκριμένη επιστήμη, απαιτεί ένα μαγικό και μακρύ ταξίδι μέσα από αρκετές ακόμα επιστήμες που συμβάλλουν στη δημιουργία της ολοκληρωμένης εικόνας… απαιτεί την διεπιστημονικότητα.
Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος μας χωρίς τα μαθηματικά ή τη φυσική;
Θα μπορούσατε να φανταστείτε την ίδια τη φυσική χωρίς μαθηματικά; Μάλλον όχι, αφού το ένα δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο χωρίς το άλλο.
Πρόσφατα σε μία ομιλία ενός αξιοθαύμαστου καθηγητή Πληροφορικής, άκουσα και συζήτησα εκτενέστερα το θέμα της διεπιστημονικότητας, ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη των κλάδων και εφαρμογών κι ένα θέμα με το οποίο προσωπικά ασχολούμαι χρόνια, είτε μελετώντας ποικίλες επιστήμες εφαρμοσμένες η μία στην άλλη, είτε συλλέγοντας εμπειρίες, γνώση και εικόνες σπουδάζοντας και δουλεύοντας σε διάφορες θέσεις.
Ένα από τα βασικότερα και πιο γνωστά μαθηματικά στοιχεία, είναι οι συναρτήσεις. Όμως… η τιμή μιας συνάρτησης εξαρτάται πάντα από την ανεξάρτητη μεταβλητή της.
Αλλά ας δούμε ποια σχέση μπορεί να έχει η συνεργασία των επιστημών με τις συναρτήσεις.
Οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, πιστεύω ότι έχουμε αναρωτηθεί για το πώς λειτουργεί το μυαλό μας, πώς σκεφτόμαστε, πώς και γιατί αισθανόμαστε.
Ο εγκέφαλος είναι το πιο περίπλοκο όργανο που έχουμε στον οργανισμό μας κι ένα από τα πιο περίπλοκα αντικείμενα μελέτης στον κόσμο. Έχουμε κατανοήσει μέχρι σήμερα ένα πολύ μικρό κομμάτι του ως προς το πώς ακριβώς λειτουργεί και κυρίως, κατέχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό απαντήσεων στα «γιατί» των λειτουργιών του.
Ένας από τους πολλούς λόγους δυσκολίας της ολοκληρωμένης μελέτης του είναι το γεγονός ότι στις λειτουργίες του εγκεφάλου συντρέχουν χημικές διεργασίες και ηλεκτρικές, χρειάζεται μαθηματική ανάλυση δεδομένων, ποσοτικές αναλύσεις κοινωνικών φαινομένων και συμπεριφορών, εφαρμογές και απεικόνιση των καταστάσεων στις οποίες βρίσκεται πριν και μετά από διάφορα γεγονότα και… πολλά ακόμα.
Βιώνοντας τις καταστάσεις σε μια καθημερινότητα που τρέχει, παρατηρούμε αμέτρητες συμπεριφορές στους ανθρώπους γύρω μας.
Η κατανόηση της συμπεριφοράς, ακόμα και του ίδιου μας του εαυτού σε πολλές περιπτώσεις, προϋποθέτει τη γνώση των αιτιών από τις οποίες πηγάζουν, τις ορμονικές διαταραχές που μπορεί να υφίσταται το σώμα μας ανά περίπτωση, το περιβάλλον ως παράγοντα.
Η πλήρης κατανόηση μίας κατάστασης εξαρτάται από τη γνώση που έχουμε και για όλες τις γύρω απ’ αυτήν μεταβλητές, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε μία συνάρτηση!
Η έρευνα και η μελέτη γύρω από μία συγκεκριμένη επιστήμη, απαιτεί ένα μαγικό και μακρύ ταξίδι μέσα από αρκετές ακόμα επιστήμες που συμβάλλουν στη δημιουργία της ολοκληρωμένης εικόνας.
Κάπως έτσι λοιπόν θα ξεκινήσουμε μαζί ένα μικρό ταξιδάκι στον κόσμο των επιστημών και της γνώσης, κάνοντας μικρές στάσεις σε διάφορες πηγές, ανοίγοντας κάθε φορά και έναν νέο προορισμό. Το αποτέλεσμα της κάθε στάσης, της κάθε πηγής ελπίζω να είναι πάντα η δίψα για παραπάνω πληροφορίες, θέληση για αναζήτηση, έρευνα και… φυσικά, συζήτηση.