ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα «Ας μιλήσουμε για την Ψυχική Υγεία» των νέων!

Μεταξύ 9-13 Μαΐου πραγματοποιείται η τρίτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Mental Health Europe. Η εβδομάδα με τίτλο «Ας μιλήσουμε για την Ψυχική Υγεία» εστιάζει φέτος στην ψυχική υγεία και ευημερία των νέων, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.

 

Στόχος της καμπάνιας είναι να προσφέρει στους νέους και τους υποστηρικτές τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ψυχικής υγείας της νεότερης γενιάς.

Οι νέοι στην Ευρώπη βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση όσον αφορά την ψυχική υγεία. Ακόμη και πολύ πριν από την έναρξη της πανδημίας, το υψηλό ποσοστό προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων ήταν ανησυχητικό: κάθε χρόνο, ένας στους πέντε έφηβους αντιμετωπίζει τουλάχιστον ένα ψυχολογικό πρόβλημα.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας άσκησε περαιτέρω πίεση στην ψυχική υγεία των νέων, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα άγχους και εμπειρίες τραύματος, κατάθλιψης και μοναξιάς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Πολλοί νέοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η ζωή τους έχει αλλάξει με ανησυχητικό τρόπο.

Συλλογή υπογραφών για την καταπολέμηση του Στίγματος Ψυχικής Υγείας

Nα σβήσουμε το στίγμα ψυχικής υγείας από τον δημόσιο λόγο (ψήφισμα)

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και εκθέσεις διαφόρων οργανισμών (UNICEF, ΟΟΣΑ, ΠΟΥ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, κατά την περίοδο 2020-2021.
Εννέα εκατομμύρια έφηβοι (ηλικίας 10-19 ετών) αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία και η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων στην Ευρώπη (UNICEF).

Δεδομένου ότι τα μισά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας που επηρεάζουν τους ενήλικες ξεκινούν κατά την εφηβεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες, η ενδυνάμωση των νέων και η προαγωγή της ψυχικής τους υγείας.
Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης, ο Οργανισμός Mental Health Europe θα δημοσιεύσει μια σειρά από αιτήματα για τη διαμόρφωση πολιτικών για την ψυχική υγεία των νέων, με στόχο να κινητοποιήσει τους αρμόδιους. Αυτά τα βασικά αιτήματα δείχνουν τον δρόμο για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των νέων.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, επίσης, να ενεργοποιηθούν καλύτερα συστήματα για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των νέων. Μια ουσιαστική αλλαγή του συστήματος ψυχικής υγείας απαιτεί κοινή δράση για να διασφαλιστεί η πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας, η ουσιαστική ενδυνάμωση, η ενεργή συμμετοχή των νέων στις αποφάσεις σχετικά με την ψυχική τους υγεία και η στοχευμένη υποστήριξη της ψυχικής υγείας, σε κάθε στάδιο της ζωής.

Έφτασε η ώρα να αποτρέψουμε τα προβλήματα ψυχικής υγείας, να ενδυναμώσουμε και να υποστηρίξουμε τους νέους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο καλούνται να δεσμευτούν για τη στήριξη της ψυχικής υγείας των νέων και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για το άτομο και την κοινωνία. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι προφανές ότι απαιτείται άμεση διαμόρφωση σχετικών πολιτικών. Είναι αισιόδοξο ότι πολλές δημόσιες αρχές και οργανισμοί σε όλη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να μιλούν για την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία των νέων.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδη υπογραμμίζει: «Η πανδημία COVID-19 αποτελεί επίσης μια έκτακτη ανάγκη στήριξης της ψυχικής υγείας που επηρεάζει τα παιδιά και τους νέους σε όλη την Ευρώπη. Μια πραγματικά Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας θα βοηθήσει να επενδύσουμε όπου χρειάζεται περισσότερο, προωθώντας τη θετική ψυχική υγεία και την πρόσβαση στην υποστήριξη των παιδιών μας – το μέλλον της Ευρώπης».

H Δρ. Αθηνά Φραγκούλη – Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος ΔΣ της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος τονίζει ότι «οι δράσεις για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, θα πρέπει να ξεκινούν από τα προσχολικά ακόμα χρόνια.
Από την ίδρυσή της, η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος υλοποιεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα, οι οποίες απευθύνονται στα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μέσω της δημιουργίας αποτελεσματικών και ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας για παιδιά και εφήβους, που αποτελεί μια σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρα μας».

Claudia Marinetti, Διευθύντρια, Mental Health Europe: «Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική ευεξία προστίθεται στις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα επακόλουθά του. Αν θέλουμε να κάνουμε μια θετική αλλαγή και να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία των νέων, πρέπει να δράσουμε τώρα και να κάνουμε τις σωστές επενδύσεις. Γνωρίζουμε τι λειτουργεί και τι έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί.

Ας δράσουμε! Οι νέοι είναι η επόμενη γενιά και η ψυχική τους υγεία θα πρέπει να έχει σημασία για όλους μας, συμπεριλαμβανομένων των διαμορφωτών των πολιτικών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων».

Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, δυνατές φωνές των νέων μαζί με τις οικογένειές τους, τους φροντιστές και τους φίλους τους καλούν τους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ και των κρατών μελών να δράσουν. Απαιτούνται απτές δράσεις, κατάλληλες επενδύσεις και συστήματα για τη στήριξη της νεολαίας μας. Μαζί, ας οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους νέους μας στην Ευρώπη.

Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας: www.mhe-sme.org/emhw

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *