ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλογή υπογραφών για την καταπολέμηση του Στίγματος Ψυχικής Υγείας

Η συλλογή υπογραφών για την καταπολέμηση του Στίγματος Ψυχικής Υγείας στα ΜΜΕ και το δημόσιο λόγο συνεχίζεται!

 

Σε δημοσίευση του “Σβήνουμε το Στίγμα στο λόγο μας” επισημαίνεται:

Μάθετε περισσότερα για τις προτάσεις που ζητάμε να υιοθετήσουν οι αρμόδιοι φορείς και στήριξε μας με την υπογραφή σου εδώ…

Το στίγμα ψυχικής υγείας επηρεάζει αρνητικά εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Τους αποτρέπει από το να ζητήσουν την ενδεδειγμένη βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας και τους περιθωριοποιεί μέσα από προκαταλήψεις και παρωχημένα στερεότυπα για την ψυχική υγεία.

Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής ενώ, ειδικά στην Ελλάδα, σχεδόν ένα στα δύο άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη δεν αναζητούν την ενδεδειγμένη στήριξη υπό τον φόβο του στίγματος.

Μια πολύ σημαντική έκφανση του στίγματος ψυχικής υγείας εντοπίζεται στο λόγο που χρησιμοποιείται στα ΜΜΕ και τα δημόσια έγγραφα.

Nα σβήσουμε το στίγμα ψυχικής υγείας από τον δημόσιο λόγο (ψήφισμα)

Nα σβήσουμε το στίγμα ψυχικής υγείας από τον δημόσιο λόγο (ψήφισμα)

Το πρόγραμμα «Σβήνουμε το στίγμα. στο λόγο μας», που υλοποιείται από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος στο πλαίσιο του Active citizens fund, πραγματοποίησε εκτενή ποιοτική έρευνα σε δημοσιεύματα ΜΜΕ κατέγραψε τα στοιχεία του στιγματιστικού λόγου. Σε συνεργασία με το ΚΕΣΔ – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, επανεξέτασε τους Κώδικες Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, τους Κώδικες Ραδιοτηλεοπτικών Προγραμμάτων & Διαφημίσεων και τους όρους που χρησιμοποιούνται σε δημόσια έγγραφα και κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του συμπεριληπτικού και αντιστιγματιστικού λόγου.

Οι προτάσεις αυτές απευθύνονται στην Κυβέρνηση αλλά και σε φορείς όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και έχουν στόχο την αναθεώρηση παρωχημένων και στιγματιστικών αναφορών που υπάρχουν σε δημόσια έγγραφα και Κώδικες Δεοντολογίας.

Ζητάμε λοιπόν από την Κυβέρνηση, την ΕΣΗΕΑ και το ΕΣΡ:

1) Να υιοθετήσουν το κείμενο αρχών για τη συμπεριληπτική γλώσσα στη νομοθεσία, στον δημόσιο χώρο και τα ΜΜΕ.

2) Να υιοθετήσουν τις προτάσεις για την ενίσχυση του συμπεριληπτικού και αντιστιγματιστικού λόγου.

3) Να προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να εκλείψει η χρήση στιγματιστικού λόγου στα δημόσια έγγραφα και να υλοποιηθούν άμεσα οι προτεινόμενες αλλαγές στους Κώδικες Δεοντολογίας και στους κανονισμούς επικοινωνίας δημοσίων υπηρεσιών.

Στήριξε κι εσύ τα αιτήματά μας εδώ…

Βάλε την υπογραφή σου! Σβήσε το στίγμα. 

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: https://svinoumetostigma.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *