Να καταργηθεί η απαράδεκτη απαγόρευση για περισσότερες στηρίξεις της μίας (παράλληλη στήριξη, σχολικός νοσηλευτής, ειδικό βοηθητικό προσωπικό), που αφορούν τον ίδιο μαθητή για το ίδιο σχολικό έτος, ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας.
Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου και συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται:
«Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διατηρούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις απαγορεύονται οι περισσότερες στηρίξεις της μίας, που αφορούν τον ίδιο μαθητή/τρια για το ίδιο σχολικό έτος.
Με αυτή την ανάλγητη “επισήμανση” στις σχετικές εγκυκλίους, μπαίνει ένας επιπλέον κόφτης για τη στήριξη μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε τυπικό σχολείο και χρήζουν παράλληλης στήριξης, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν νοσήματα που καθιστούν αναγκαία τη στήριξή τους από σχολικό νοσηλευτή. Έτσι οι γονείς, λόγω αυτής της αντιεπιστημονικής και επικίνδυνης για τη ζωή των παιδιών αντιμετώπισης, αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην υγεία των παιδιών τους ή την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών τους.
Διαβάστε | Τι εστί… Παράλληλη Στήριξη;
Βέβαια, δεν απαγορεύεται η δυνατότητα ιδιώτη βοηθού με επιβάρυνση του ίδιου του γονέα, που προϋποθέτει να το επιτρέπει η οικονομική του κατάσταση, δεδομένο που δεν ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών. Δηλαδή η πρόσβαση των οικογενειών στην αναγκαία στήριξη κρίνεται τελικά από αυτά που μπορεί να αντέξει η τσέπη των γονιών και οι μαθητές αφήνονται στην τύχη όταν οι γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Πρόκειται για πρακτική που καταστρατηγεί τις γνωματεύσεις και αδιαφορεί για τις συνέπειες για τη μόρφωση, την ψυχολογία και την υγεία παιδιών, που χωρίς υπερβολή έχουν δώσει μάχη για τη ζωή τους.
Διαβάστε | Ο ρόλος του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στην Εκπαίδευση
Ο ρόλος του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στην Εκπαίδευση
Αν και οι κυβερνήσεις άλλαξαν, το θεσμικό πλαίσιο παρέμεινε το ίδιο ή χειροτέρεψε με την περαιτέρω περικοπή σε στηρίξεις, όπως φέτος που η κυβέρνηση ομαδοποίησε τις ανάγκες σε παράλληλες στηρίξεις σε σχολικούς νοσηλευτές και ΕΒΠ, φέροντας βαρύ πλήγμα στις ανάγκες των μαθητών και, ταυτόχρονα, δυνατό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων. Τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι προτεραιότητα και αυτής της κυβέρνησης και των προηγούμενων είναι η επίτευξη αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου και η απαλλαγή από τη δική τους κρατική ευθύνη για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για τη στήριξη μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και νοσήματα που χρήζουν άμεσης εξειδικευμένης παρέμβασης.
Ερωτάται η κ. Υπουργός, θα υπάρξει ρύθμιση ώστε:
Να καταργηθεί η απαράδεκτη απαγόρευση για περισσότερες στηρίξεις της μίας, που αφορούν τον ίδιο μαθητή/τρια για το ίδιο σχολικό έτος.
Να καλυφτούν όλα τα κενά σε παράλληλη στήριξη (ένας εκπαιδευτικός της κατάλληλης ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), ΕΒΠ και σχολικούς νοσηλευτές για να καλυφτούν όλα τα αιτήματα».
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: https://www.902.gr/