Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος αποτελεί μία διάχυτη νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος διάχυτη αναφέρεται στο εύρος των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν τα άτομα με ΔΑΦ, σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της ανάπτυξης, όπως ο αισθητηριακός τομέας, ο γνωστικός τομέας, ο τομέας της επικοινωνίας και ο τομέας των κοινωνικών δεξιοτήτων. Ο όρος φάσμα δηλώνει τα διαφορετικά επίπεδα λειτουργικότητας που μπορεί να παρουσιάζουν τα άτομα: χαμηλή, μέση και υψηλή.
Γράφει: η Φλώρα Χειλαδάκη, Ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων με Αυτισμό Δυτ. Αττικής “Στην Αυλή του Κόσμου”
ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ
Προτού αναφερθούμε στα κοινά χαρακτηριστικά των ατόμων με ΔΑΦ, χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι κάθε άτομο στο φάσμα, όπως και κάθε άλλο άτομο γύρω μας είναι μοναδικό και ξεχωριστό.
Τα άτομα δεν χαρακτηρίζονται από τη διάγνωσή τους, αλλά αποτελούν ένα παζλ δεξιοτήτων, ιδιαιτεροτήτων, εμπειριών και στοιχείων της προσωπικότητας. Η διάγνωση βοηθά τους ειδικούς (ή και μη ειδικούς) να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν καλύτερα τους τρόπους που προσλαμβάνει ένα άτομο την πληροφορία, μαθαίνει, επικοινωνεί και ενεργεί σε μία κοινωνική συνθήκη. Αν προσπαθούσαμε να κάνουμε μία εικόνα, καθώς συχνά αρέσει στα άτομα με ΔΑΦ να μαθαίνουν μέσα από αυτές, θα λέγαμε πως η διάγνωση αποτελεί ένα φίλτρο σε ένα τηλεσκόπιο (προσωπικότητα) που άλλες φορές μπορεί να αλλοιώνει την εικόνα, προκαλώντας δυσκολίες και άλλες φορές αναδεικνύει τις πιο ιδιαίτερες πτυχές της.
Διαβάστε περισσότερα στο autismap.gr
O nevronas.gr υποστηρίζει στρατηγικά και επικοινωνιακά την προσπάθεια του Autismap