Ήμουν μαθητής, στο Δημοτικό ακόμα, και κάποια καλοκαίρια πήγαινα στην Αθήνα για να περάσω χρόνο με τα ξαδέρφια μου. Στη διπλανή γκαρσονιέρα, από τη θεία μου, ζούσε η μεγάλη μου αδελφή. Κάποια βράδια που έβγαινε για διασκέδαση με συναδέλφους και φίλους της, φοβόμουν. Είχα ένα άγχος, έναν παιδικό φόβο ότι θα τη βιάσουν.

 

του Νικόλα Τσιλιβαράκου – Κοινωνικός Λειτουργός – Σύμβουλος Επικοινωνίας

 

Η ρητορική του βιασμού κρύβει εντός της πλήθος ψυχικών και κοινωνιολογικών θεωριών…

Γιατί όμως μας εκπλήσσει η στάση συνανθρώπων μας που σηκώνουν το δάχτυλο απέναντι στη σωματική βία που υπέστη η Σοφία Μπεκατώρου;… που μια τοξική πράξη την κάνουν ακόμα πιο άρρωστη με τη στάση τους;

Μήπως, στη φρικτή δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, του Βαγγέλη Γιακουμάκη ή ακόμα και του Ζακ Κωστόπουλου δεν πλυμμηρίσαμε από τον εμετό του πληκτρολογίου και του καναπέ;

Στις περιπτώσεις αυτές όμως το θύμα δεν πρόλαβε να μιλήσει. Το θύμα σώπασε. Το θύμα το έκαναν να σωπάσει. Το θύμα το φίμωσαν. Το θύμα το δολοφόνησαν.

Εννιά χρόνια ψυχοθεραπείας ολοκλήρωσα και δεν κατάφερα να απαλύνω και, κυρίως, να παραδεχτώ όλα μου τα τραύματα. Το πότε θα μιλήσεις για κάτι που σε στοιχειώνει είναι προσωπική σου υπόθεση και δικός σου αγώνας, απέναντι σε τέρατα που έχουν δύο χέρια, δύο πόδια και ελάχιστη καρδιά.

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου τόλμησε και μίλησε. Ζωντανή, πληγωμένη, αλλά και δυνατή…

Γιατί θέλει δύναμη να μιλήσεις για όσα τρομακτικά έχουν συμβεί στη ζωή σου, και έχεις νιώσει στο σώμα σου.

Δυστυχώς, η αθλητική της οικογένεια δεν την αγκάλιασε. Όπως μπορεί να συμβεί και στην αληθινή ζωή. Η οικογένεια δεν αποδέχεται, δεν συναισθάνεται, δεν αγκαλιάζει αλλά με τη στάση της ενοχοποιεί το θύμα και έμμεσα το προβάλει ως θύτη ή ακόμα και ως ηθικό αυτουργό. Σαν να ακολουθεί μια ομερτά….. που όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν μιλάει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η οικογένεια, είτε είναι φυσική είτε όχι, όταν είναι απούσα γίνεται αυτόματα συνένοχος στο τραύμα.

Αντί να το επουλώσει, το ανοίγει και το ξεσκίζει, κάνοντάς το βορά σε ανθρωποφάγους που κρίνουν με ευκολία, σε μισογύνηδες, σε σεξιστές, σε μισάνθρωπους.

“Γιατί μίλησε τώρα;”, “ήταν ντυμένη προκλητικά”, “ξενυχτάει μέχρι αργά”, “είναι θηλυπρεπής”, “ντύνεται σαν πουτάνα”, “τον προκάλεσε”…

Τόσες ταμπέλες, τόσα στερεότυπα κι ακόμα άλλη τόση λεκτική βία που είναι γονίδιο άρρωστο και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, και μεταφέρεται και μολύνει κάθε σου ζωτικό όργανο, κάθε σου αναπνοή, κάθε σου σκέψη, κάθε σου συναίσθημα.

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε και στάθηκε με ψυχή απέναντι στον θύτη, και στη συνέχεια κατανόμασε τον πρώην Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αριστείδη Αδαμόπουλο ότι την κακοποίησε σεξουαλικά.

Γιατί ο βιασμός δεν είναι απλά ένα ”δυσάρεστο περιστατικό”… 

Ο βιασμός είναι μια αφάνταστα τραυματική εμπειρία που μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή, να κατασπαράξει το μέσα σου, την αυτοεκτίμησή σου, την εμπιστοσύνη σου στον εαυτό σου και στους άλλους.

Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν θύμα, εξαπατήθηκε, βιάστηκε, κυνηγήθηκε από τα τέρατα του παρελθόντος και τα κυνήγησε.

Και στάθηκε απέναντι, όχι μόνο στον βιαστή της, αλλά σε όλους εκείνους που με ευκολία κρίνουν, αμφισβητούν και λοιδορούν το τραύμα και τον πόνο του άλλου. Στάθηκε απέναντι σε όλους όσους βίασαν και δεν φανερώθηκαν ποτέ. Στάθηκε δίπλα σε όσους βιάστηκαν και δεν μίλησαν ποτέ. Στάθηκε δίπλα σε όσους βιάστηκαν και ένιωσαν ένοχοι για ό,τι τους συνέβη.

Δεν είναι όμως μόνο η Σοφία Μπεκατώρου. Ποτέ δεν ήταν μόνο η Σοφία Μπεκατώρου…

Ο βιασμός και η κακοποίηση δεν έχει φύλο, δεν έχει ηλικία, δεν επιλέγει επάγγελμα, ύψος και σωματότυπο. Η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το έναυσμα ώστε τις τελευταίες μέρες να μιλήσουν και άλλες συναθλήτριές της για την παρενόχληση και την κακοποίηση που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Ποτέ δεν έχει σημασία πότε θα αποφασίσεις να μιλήσεις για όσα τραυματικά σου έχουν συμβεί. Όταν αποφασίζεις να ονομάσεις το τραύμα, τότε αυτό αποκτά υπόσταση, παίρνει σάρκα και όστά και γίνεται εκτός από ατόμικο και συλλογικό.

Για όλα αυτά, η Σοφία Μπεκατώρου αξίζει ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό το μετάλλιο θα είναι το πιο σημαντικό απ’όλα. Θα είναι το μετάλλιο για τον πιο σημαντικό και τον πιο κρίσιμο αγώνα της ζωής της.

Σ’ ευχαριστούμε Σοφία για ακόμα μια συλλογική και βαθιά ανθρώπινη νίκη.

 

Υπογράφουμε το ψήφισμα για την καταγγελία του Δελτίου Τύπου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας – ΕΙΟ για την Σοφια Μπεκατώρου εδώ…

Δείτε ακόμη…

Βίντεο | Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων (Παιδιά – Προέφηβοι – Έφηβοι)

Γράφει: ο Νικόλας Τσιλιβαράκος – Κοινωνικός Λειτουργός – Σύμβουλος Επικοινωνίας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *