Η προσβασιμότητα είναι το κύριο αγαθό, προσφοράς, μιας ευνομούμενης πολιτείας που σέβεται και διαμορφώνει υποδομές για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα.
του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος
Η AccessLab είναι μια συνεργασία πολεοδόμων και μηχανικών γεω-πληροφορικής η οποία παρέχει υπηρεσίες προσβασιμότητα κι έξυπνες λύσεις για τη χαρτογράφηση της προσβασιμότητας, τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας, την υποστήριξη της συμμετοχής των πολιτών, έτσι ώστε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος τεχνολογίας. Το καλοκαίρι, οι χαρές της θάλασσας και η υψηλή ποιότητα παροχών, σε τουριστικούς προορισμούς είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας.
«Στην Ευρώπη υπάρχουν περί τα 80 εκατομμύρια πολίτες με κάποια μορφή αναπηρίας. Τα άτομα αυτά ταξιδεύουν πάντοτε μαζί με συνοδούς ή/και το συγγενικό-φιλικό τους περιβάλλον. Επίσης, τείνουν να ξοδεύουν 1.5 φορά παραπάνω χρήματα συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαίο πολίτη που επισκέπτεται τη χώρα μας».
Η Σύρος είναι ο νο1 προορισμός για τον αναπηροτουρισμό!
Ο nevronas.gr συνάντησε τον Νίκο Λειβαδάρα (GIS Analyst/COO) της Accesslab, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα από τα πιο προσβάσιμα ελληνικά νησιά για ΑμεΑ τη Σύρο.
Νίκος Λειβαδάρας: «Τα δικαιώματα του ταξιδιού και της αναψυχής, είναι δικαιώματα για όλους»!
Ο Νίκος σπούδασε Χωροταξία – Πολεοδομία στο ΑΠΘ και συνέχισε στο ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή δεδομένων και τον συντονισμό των εργασιών της AccessLab. Έχει εργαστεί σε Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Χωροταξίας και της Πολεοδομίας. Είναι συν-δημιουργός της μη κερδοσκοπικής εφαρμογής Syros Access Point, η οποία πληροφορεί τον χρήστη για προσβάσιμες υποδομές στο νησί της Σύρου.
Νίκο, τι έκανε η AccessLab κατά την διάρκεια της καραντίνας;
«Η ομάδα της AccessLab συμμετείχε επιτυχημένα στον 2ο κύκλο του CapsuleT, του επιταχυντή δηλαδή για τις start-ups που δραστηριοποιούνται γύρω από την τουριστική βιομηχανία. Μέσω του Capsule T, ήρθαμε σε (ηλεκτρονική) επαφή με επαγγελματίες του κλάδου και ξενοδόχους, διευρύναμε τα μέλη της ομάδας μας και ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά νέα ψηφιακά εργαλεία υπό την καθοδήγηση ειδικών μεντόρων».
«Αναμφίβολα, θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίζαμε μία περιοχή ή ένα ελληνικό νησί ως τον απόλυτα προσβάσιμο τουριστικό προορισμό. Αντ’ αυτού μπορούμε να αναφέρουμε την Κέρκυρα και τη Σύρο, ως δύο καλά παραδείγματα τουριστικών προορισμών αναφορικά με το επίπεδο προσβασιμότητας σε βασικές υποδομές αλλά και στην νοοτροπία των κατοίκων τους».
Τι σχέση έχει η AccessLab με τον τουριστικό κλάδο;
«Τα δικαιώματα του ταξιδιού και της αναψυχής, είναι δικαιώματα για όλους. Ο προσβάσιμος τουρισμός τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο, ως μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού, αλλά για εμάς στην AccessLab αποτελεί αξία τόσο για τα άτομα με αναπηρία που επισκέπτονται έναν τόπο όσο και για τον ίδιο τον προορισμό, ο οποίος επιτυγχάνει να μπει στον «χάρτη» των προσβάσιμων προορισμών. Έτσι αναπτύσσουμε καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που αφενός υποβοηθούν άτομα με μειωμένη κινητικότητα να ταξιδέψουν και αφετέρου προβάλλουν προσβάσιμους προορισμούς».
Αρχική σελίδα ιστοτόπου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (Κατασκευή AccessLab)
Ποια τα οφέλη του προσβάσιμου τουρισμού για την Ελλάδα;
«Στην Ευρώπη υπάρχουν περί τα 80 εκατομμύρια πολίτες με κάποια μορφή αναπηρίας. Τα άτομα αυτά ταξιδεύουν πάντοτε μαζί με συνοδούς ή/και το συγγενικό-φιλικό τους περιβάλλον. Επίσης, τείνουν να ξοδεύουν 1.5 φορά παραπάνω χρήματα συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαίο πολίτη που επισκέπτεται τη χώρα μας. Οπότε καθαρά πρακτικά, ανοίγεται μία νέα αγορά για την Ελλάδα. Πηγαίνοντας λίγο παραπέρα, όταν ένας προορισμός είναι προσβάσιμος και προσελκύει άτομα με μειωμένη κινητικότητα, τα οφέλη από τη διαφήμιση και την προβολή που λαμβάνει πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού οι επισκέπτες επιλέγουν τουριστικούς προορισμούς σε ποσοστό της τάξης του 40% ανάλογα με το πόσο βιώσιμοι, πράσινοι και προσβάσιμοι είναι».
Τι λύσεις μπορεί να προσφέρει η AccessLab στον προσβάσιμο τουρισμό;
«Η απάντηση για εμάς είναι απλή. Μία εύχρηστη εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που να αποτελεί σύζευξη των πρώτων δύο ψηφιακών εργαλείων που έχουμε κυκλοφορήσει επιτυχώς στην αγορά, του GoSafe και του Radical Access. Με άλλα λόγια, μια εφαρμογή που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ένα άτομο με αναπηρία πριν επισκεφτεί έναν τόπο αλλά και πως μπορεί να μετακινηθεί πεζά ή/και με συνδυασμένες μεταφορές στον τόπο αυτό, που μπορεί να σταθμεύσει το ΙΧ του, που μπορεί να διαμείνει, ποια αξιοθέατα είναι προσβάσιμα, σε ποιες παραλίες μπορεί να κολυμπήσει, τι δραστηριότητες μπορεί να κάνει και σε ποια μαγαζιά μπορεί να απολαύσει το δείπνο του. Τέλος, έπειτα και από την εμπειρία μας στο CapsuleT, παρέχουμε πλέον εξειδικευμένη καθοδήγηση με τεχνική πληρότητα προς ξενοδόχους αλλά και γενικότερα σε επιχειρηματίες, για το πως μπορούν με λίγα χρήματα να μετατρέψουν την επιχείρησή τους σε προσβάσιμη».
Πείτε μας έναν προσβάσιμο τουριστικό προορισμό στη χώρα;
«Αναμφίβολα, θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίζαμε μία περιοχή ή ένα ελληνικό νησί ως τον απόλυτα προσβάσιμο τουριστικό προορισμό. Αντ’ αυτού μπορούμε να αναφέρουμε την Κέρκυρα και τη Σύρο, ως δύο καλά παραδείγματα τουριστικών προορισμών αναφορικά με το επίπεδο προσβασιμότητας σε βασικές υποδομές αλλά και στην νοοτροπία των κατοίκων τους. Ως Συριανός, μπορώ να μιλήσω αναλυτικότερα για τη Σύρο, όπου τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ποιοτική αναβάθμιση στην προσβασιμότητα στο νησί. Παρά την ιδιόμορφη ρυμοτομία της Ερμούπολης, χάρη σε πρόσφατη ανάπλαση, το παραλιακό μέτωπο της πόλης και του λιμανιού είναι καθόλα προσβάσιμο με ράμπες, διαβάσεις και αρκετές θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ.
Αρκετά αξιοθέατα έχουν πλέον ράμπες, όπως το Θέατρο Απόλλων. Επίσης, σε 4 παραλίες έχουν τοποθετηθεί SeaTrac, ενώ και στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού υπάρχουν παροχές για ΑμεΑ όπως θέσεις στάθμευσης, ράμπες, ειδικά διαμορφωμένοι διάδρομοι επί της αμμουδιάς, WC και ομπρέλες. Τέλος, μέσω ειδικού αναβατορίου, πλέον καθίσταται προσβάσιμος ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, που αποτελεί τοπόσημο και προσελκύει πολλούς τουρίστες».
Μηχανισμός SeaTrac σε παραλία της Σύρου
Πως θα βρει ένας επισκέπτης επιπλέον πληροφορίες για το νησί της Σύρου και τις προσβάσιμες διαδρομές της;
«Για όποιον ενδιαφερόμενο προτείνουμε να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή Syros Access Point μέσω του app store και να διαπιστώσει όσα σας περιέγραψα προηγουμένως.
Εφαρμογή Syros Access Point
Το Syros Access Point αποτελεί μη κερδοσκοπική εφαρμογή σύλληψης του φίλου και συνεργάτη Γιάννη Ρούσσου που υλοποιήθηκε από τον ίδιο σε συνεργασία μαζί μου».
Περισσότερα για τις καινοτομίες της Accesslab…
Συνέντευξη: του κου Νίκου Λειβαδάρα (GIS Analyst/COO) της Accesslab στον Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος, για το nevronas.gr