Άτομα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αυτιστικών χαρακτηριστικών ενδεχομένως να αναπτύξουν ασυνήθιστες δημιουργικές ιδέες σύμφωνα με τους ψυχολόγους των Πανεπιστημίων University of East Anglia (UEA) και University of Stirling που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα με υψηλά επίπεδα αυτιστικών χαρακτηριστικών παρήγαγαν λιγότερες απαντήσεις όταν κλήθηκαν να δώσουν εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα. Ωστόσο οι απαντήσεις τους ήταν πιο αυθεντικές και δημιουργικές.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Autism and Developmental Disorders και αναφέρθηκε στον ιστότοπο “Science Daily”, είναι η πρώτη που διαπίστωσε τη σύνδεση των αυτιστικών χαρακτηριστικών με τη διαδικασία της δημιουργικής σκέψης.
H Ιένε Σνάιντερ (ΙΙene Schneider- Δημοσιογράφος ειδικευμένη στην παροχή πληροφοριών σε θέματα υγείας, υψηλής τεχνολογίας, διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων κλπ), παρουσιάζει έρευνες που αφορούν στα σημεία σύνδεσης ανάμεσα στην δημιουργικότητα και τον αυτισμό.
Άτομα με αυτισμό χρησιμοποιούν δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα, πράγμα που εντυπωσίασε τους ερευνητές.
Στην έρευνα εξετάστηκαν άτομα που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα συμπεριφορών και τρόπων σκέψης που συνήθως σχετίζονται με τον αυτισμό. Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα Δόκτορα Μάρτιν Ντόερτι (Dr. Martin Doherty) από το Τμήμα Ψυχολογίας του Βρετανικού Πανεπιστημίου University of East Anglia, «Άτομα με υψηλά επίπεδα αυτιστικών χαρακτηριστικών παρόλο που παράγουν λιγότερες ιδέες, οι ιδέες τους είναι πιο ποιοτικές και δημιουργικές. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι η άκαμπτη σκέψη, με αποτέλεσμα να εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι ιδέες είναι πιο σπάνιες και ασυνήθιστες. Αυτή η ιδιαιτερότητά τους ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση στη δημιουργική επίλυση των προβλημάτων.»
Προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποίησαν τις ίδιες τακτικές έδειξαν ότι οι άνθρωποι κατά πλειοψηφία χρησιμοποιούν απλές, μη απαιτητικές στρατηγικές για να παράγουν τις πιο εμφανή απαντήσεις σε πρώτη φάση. Έπειτα, κατά το άρθρο, «προχωράνε σε πιο απαιτητικές νοητικές στρατηγικές, και έτσι οι απαντήσεις τους γίνονται πιο δημιουργικές.» Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, άτομα με υψηλά επίπεδα αυτιστικών χαρακτηριστικών προχωράνε απευθείας σε τέτοιου είδους πιο σύνθετες και δύσκολες στρατηγικές για την εξεύρεση λύσης.
Και όπως εξηγεί ο Δόκτορας Ντόερτι (Dr. Doherty) «Άτομα με αυτιστικά χαρακτηριστικά προσεγγίζουν τα προβλήματα δημιουργικότητας κατά ένα διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να μην πράττουν με τον ίδιο τρόπο όπως θα έπραττε ένα άτομο χωρίς αυτιστικά χαρακτηριστικά, ούτως ώστε να σκεφτεί μια συνηθισμένη ιδέα, αλλά αντί αυτού στρέφονται απευθείας στις ασυνήθιστες ιδέες. Με άλλα λόγια, σ’αυτά τα άτομα υπάρχει διαταραχή στην οδό της συσχετιστικής μνήμης η οποία μας καθιστά ικανούς να σκεφτόμαστε διαφορετικές ιδέες. Απεναντίας, η ιδιαίτερη ικανότητα να παράγουν ασυνήθιστες απαντήσεις όχι μόνο δεν είναι διαταραγμένη αλλά είναι σχετικά ανώτερη.»
Ο Δόκτορας Ντόερτι (Dr. Doherty) ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας ήρθαν αντιμέτωποι με το εξής παράδοξο: σε μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από περιορισμένη συμπεριφορά και ενδιαφέροντα, κάποια από τα πιο φημισμένα αυτιστικά άτομα φαίνονται να είναι ασυνήθιστα δημιουργικά. Η έρευνα θα μπορούσε να διαφωτίσει τους επιστήμονες να αντιληφθούν καλύτερα τη σχέση μεταξύ των αυτιστικών χαρακτηριστικών και το πώς ο εγκέφαλος προσεγγίζει την επίλυση προβλημάτων στον γενικότερο πληθυσμό.
Τι είναι η Δημιουργικότητα;
Σύμφωνα με τους ερευνητές στη BI Νορβηγική Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων (BI Norwegian Business School – η οποία βρίσκεται στο Όσλο της Νορβηγίας) «Η Δημιουργικότητα ορίζεται ως η ικανότητα να σκέφτεσαι νέες ιδέες για την υπηρέτηση κάποιου σκοπού». Κατά συνέπεια η Δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για να προοδεύσουμε. Επιπλέον, η Δημιουργικότητα συμβάλλει στην καινοτομία και στη βελτίωση του εργασιακού βίου, του εμπορίου και της βιομηχανίας. Έτσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι εργοδότες επιθυμούν δημιουργικούς υπαλλήλους σε τομείς όπου είναι απαραίτητη προϋπόθεση να παρουσιάζεις προτάσεις για νέα προϊόντα και υπηρεσίες και γενικότερα ένα νέο τρόπο για την διεκπεραίωση κάποιων εργασιών.
Μετάφραση: Εμμανουέλα Σκαλίδη – Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Πηγή: www.labroots.com/trending/id/1515/autism-and-creativity-related/neuroscience