MORE AND MORE

Η ΑccessLab… αλλάζει τα δεδομένα για την Προσβασιμότητα στην Ελλάδα!

Αυτή την στιγμή 80 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού της, έχουν κάποια αναπηρία. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα τα ΑμΕΑ αποτελούν το 10% του πληθυσμού της. Συνεπώς η Προσβασιμότητα είναι μια αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή τους στην κοινωνία.

 

του Κωνσταντίνου Λαλιώτη – Ιδρυτής AccessLab

 

Στα συνήθη προβλήματα των ΑμεΑ καταγράφονται οι δυσκολίες στην αυτόνομη διαβίωση, στην προσαρμογή, στην επικοινωνία καθώς και στις αυτόνομες μετακινήσεις.

Η στρατηγική της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία στοχεύει στην εξάλειψη των φραγμών πρόσβασης που αντιμετωπίζουν. Οι βασικές περιοχές δράσης περιλαμβάνουν:

 

  • το δομημένο περιβάλλον,
  • τις μεταφορές,
  • την επικοινωνία και
  • τις υπηρεσίες.

 

Τί είναι η AccessLab και πώς δημιουργήθηκε…

 

Με βάση αυτές τις κοινωνικές ανάγκες δημιουργήθηκε η AccessLab, με στόχο να αλλάξει τα δεδομένα της προσβασιμότητας για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Ιδρύθηκε το 2017 στην Αθήνα και αποτελεί μια συνεργασία πολεοδόμων και μηχανικών γεωπληροφορικής με αντικείμενο την παροχή έξυπνων λύσεων για τη βελτίωση της Προσβασιμότητας και της Αστικής Κινητικότητας.

 

Δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων, αποτελώντας έναν αξιόπιστο συνεργάτη για οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Προϊόντα και Υπηρεσίες της AccessLab…

 

 

accesslab_greece

GoSafe

 

Το GoSafe αποτελεί μια καινοτόμα εφαρμογή πλοήγησης για άτομα με αμαξίδιο που αναπτύσσεται για τους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου και Αλίμου, στο πλαίσιο Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής.

Στην εφαρμογή αυτή ο χρήστης:

  1. Εντοπίζει προσβάσιμες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις. (Με πράσινο χρώμα είναι τα προσβάσιμα πεζοδρόμια, με κίτρινο τα αποδεκτά και με κόκκινο τα μη προσβάσιμα).

 

 

  1. Ακολουθεί μια προτεινόμενη διαδρομή έτσι ώστε να προσεγγίσει με ένα προσβάσιμο σημείο ενδιαφέροντος. (Με γαλάζιο χρώμα είναι η ασφαλέστερη διαδρομή, ενώ με μωβ είναι η συντομότερη).

 

 

  1. Σχολιάζει και δηλώνει κάποιο εμπόδιο που συναντά, όπως: η παραβατική στάθμευση, οι φθορές στα πεζοδρόμια και τα τραπεζοκαθίσματα.

 

 

Με αυτόν τον τρόπο, η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση δεδομένων προσβασιμότητας και την πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες και προγραμματίζοντας έργα βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος (όπως σημειακές παρεμβάσεις, αναπλάσεις κλπ).

 

Στη διεύθυνση https://www.gosafe.gov.gr φιλοξενείται μια BETA έκδοση   της εφαρμογής.

 

Ομάδα υλοποίησης: Νίκος Λειβαδάρας – Data production, Παναγιώτης Κιούσης – Frontend design, Γιάννης Γκίνης – GIS development.

Radical Access

 

Είναι ένα εργαλείο πιστοποίησης της προσβασιμότητας ανοικτών χώρων και κτηριακών εγκαταστάσεων.

 

Απευθύνεται σε οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες που επιθυμούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τις υποδομές τους, έτσι ώστε να είναι πιο φιλικές προς τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα_ μια κατηγορία ατόμων που δεν αφορά μόνο άτομα με σωματικές βλάβες ή κάποιου άλλου είδους αναπηρία (κινητική, οπτική, ακουστική κλπ), αλλά θα μπορούσε να συμπεριλάβει έγκυες γυναίκες, άτομα τρίτης ηλικίας κτλπ.

 

people_team_inclusion

 

Το Radical Access στηρίζεται σε μια σειρά ποιοτικών κριτηρίων, τα οποία αξιολογούν τον βαθμό καταλληλότητας μιας υποδομής ως προς τη χρήση της από άτομα με αναπηρία. Με αυτό τον τρόπο μπορεί πλέον να καταγραφεί ολοκληρωμένα η προσβασιμότητα σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια κλπ.

 

 

Στη διεύθυνση https://accesslab.gr/images/RADICAL.pdf φιλοξενείται το Booklet του project όπου υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

 

Υπεύθυνη υλοποίησης: Στέλλα Τσελέπη – Αρχιτέκτων.

 

Επόμενα βήματα της AccessLab…

Τα επόμενα βήματα της AccessLab αφορούν στο testing των προϊόντων της με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών της. Για το λόγο αυτό, αναπτύσσει κανάλια συνεργασίας με συλλόγους και φορείς ΑμεΑ, όπως το MDA Hellas και ο ΠΑΣΠΑ. Παράλληλα, αναζητά key partners σε εταιρείες συμβούλων μηχανικών, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πανεπιστήμια, επιθυμώντας να αντλήσει εμπειρία και τεχνογνωσία.

Στοχεύοντας στην υιοθέτηση ακόμα πιο εξειδικευμένης τεχνολογίας, επιχειρούμε να ασχοληθούμε με το πεδίο του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT).

Η φιλοσοφία του IoT είναι η σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους, τοπικό δίκτυο ή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, δηλ. τον παγκόσμιο ιστό. Βρίσκει εφαρμογή στις μεταφορές, στην υγεία, στο περιβάλλον, στη βομηχανία, στην αγροτική παραγωγή, στο σπίτι κα.

Με άλλα λόγια, μπορείς πλέον από το κινητό σου να ανοίγεις και να κλείνεις τα φώτα στο σπίτι, να ανάβεις τον θερμοσίφωνο ή να βάζεις μουσική!

Εμείς, στην AccessLab, ερευνούμε τη χρήση αισθητήρων για τον έλεγχο της παραβατικής στάθμευσης στις ράμπες και στα πεζοδρόμια. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε την αυτοματοποίηση της διαδικασίας παραγωγής δεδομένων και την παροχή real time υπηρεσιών.

Info:

Η AccessLab υποστηρίζεται από τη Θερμοκοιτίδα Invent ICT και το πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα” του ΕΣΠΑ 2014-2020. Είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και στον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ). Ενσωματώνει την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη φιλοξενία σε δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας (Athens Startup Business Incubator, 2017 & Innovathens, 2015), την υλοποίηση βραβευμένων πιλοτικών εφαρμογών για ΑμεΑ (Access Pal, 2016 & Thess Rampa, 2014) και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις (TIF Helexpo 2019, Alter Weekend 2019, 4YFN 2019, TIF Helexpo 2018, Athens Innovation Festival 2017 – 2018, Web Summit 2017, MWC 2017 Barcelona & San Francisco).

 

Επικοινωνία:  

accesslab.gr/

info@accesslab.gr

facebook.com/AccessLabITServices/

linkedin.com/company/accesslab-it-services/

instagram.com/accesslab.gr/

 

Διαβάστε ακόμη…

«Μια ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ κοινωνία… ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ για όλους!»

 

Γράφει: ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης – Ιδρυτής AccessLab

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *