Ξεκίνησε και επισήμως η εφαρμογή του προγράμματος Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται ήδη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο Προσωπικός Βοηθός των ΑμεΑ έχει ως στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Είναι ένα παλαιό αίτημα του αναπηρικού κινήματος το οποίο ξεκινάει πλέον να γίνεται πραγματικότητα.
Η σημασία του Προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού και η εξέλιξή του παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στην εκδήλωση παραυρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και μέλη του αναπηρικού κινήματος. Την εκδήλωση συντόνισε ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης.
Όπως επισημάνθηκε, η νέα υπηρεσία θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4837/2021 και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αυτή τη στιγμή υλοποιείται η πρώτη φάση του προγράμματος. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί δεκάδες προσωπικοί βοηθοί, οι οποίοι συνάπτουν συμβάσεις με τα άτομα με αναπηρία. Στόχος είναι στην Αττική να καλυφθούν με προσωπικό βοηθό 1.000 άτομα με αναπηρία. Από τα μέσα Μαΐου 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ο συνολικός αριθμός που θα καλύψει το πρόγραμμα είναι 2.000. Ενώ το 2025 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί καθολικά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ουσιαστικά ο Προσωπικός Βοηθός είναι το μέσο που διασφαλίζει την ανεξάρτητη διαβίωση του ατόμου με αναπηρία και τη συμπερίληψη του στην κοινότητα, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες, επιθυμίες και επιλογές του. Έτσι το άτομο με αναπηρία έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή του, στη βάση της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού. Ο Προσωπικός Βοηθός καθοδηγείται από το άτομο με αναπηρία και το υποστηρίζει σ’ ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που δε μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα, λόγω των λειτουργικών του περιορισμών. Συμβάλλει στην πρόληψη και την αποτροπή της ιδρυματοποίησης και της απομόνωσης, είτε αυτή λαμβάνει χώρα σε κλειστές δομές, είτε ακόμη και μέσα στα σπίτια και προάγει την ισότιμη συμμετοχή του ανάπηρου ατόμου σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το πρόγραμμα αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς.
111 Συλλογικότητες ζητάνε Δίκαιη εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ
111 Συλλογικότητες ζητάνε Δίκαιη εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ
Πέρα από τον ίδιο τον ωφελούμενο, ο Προσωπικός Βοηθός συντελεί στην αποδέσμευση του οικογενειακού περιβάλλοντος από την υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία.
Στη σχετική εκδήλωση μίλησαν άτομα με αναπηρία και οι προσωπικοί τους βοηθοί, οι οποίοι υποστήριξαν με θερμά λόγια το πρόγραμμα. Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο Προέδρος της ΕΣΑΜΕΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Εγκαινιάσαμε σήμερα την έναρξη του προγράμματος του Προσωπικού βοηθού για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Με τον τρόπο αυτό τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα και να γίνουν παραγωγικοί. Το μπορούν! Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να τους δώσει αυτή τη δυνατότητα. Το πρόγραμμα αυτό είναι καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και στον κύκλο αυτών των χωρών μπαίνει πλέον και η Ελλάδα.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε: «Ο Προσωπικός Βοηθός ήταν μια υπηρεσία που όλοι θέλαμε και θέλουμε να παρέχουμε στα άτομα με αναπηρία, όμως κανείς μέχρι τώρα δεν είχε υλοποιήσει. Δεν βελτιώσαμε και δεν εκσυγχρονίσαμε κάτι που ήδη υπήρχε. Δημιουργήσαμε μια νέα υπηρεσία από την αρχή και το πράξαμε με τρόπο υποδειγματικό. Με πράξεις κι όχι με λόγια, ενισχύουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Διασφαλίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους να χαράξουν και να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο ζωής και διευκολύνουμε τις οικογένειές τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η υπηρεσία του προσωπικού βοηθού αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και στην χώρα μας, ενισχύοντας την ορατότητα και την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην πράξη. Έτσι θέτουμε το πλαίσιο για την απρόσκοπτη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στις εκφάνσεις της καθημερινή ζωής και την ισότιμη κοινωνική τους συμμετοχή. Παράλληλα, συμβάλλει στην διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης, αφού δημιουργείται ένα νέο επάγγελμα, με αμοιβή, ασφάλιση και δωρεάν εκπαίδευση των προσωπικών βοηθών. Η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία αναβαθμίζεται σημαντικά, αφού πλέον θα έχουν οι ίδιοι τον απόλυτο έλεγχο των αποφάσεων και Επιλογών για τη ζωή τους».
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την παραολυμπιονίκη Άννα Ντέντα, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός»
Την παραολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπότσια Άννα Ντέντα, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός», επισκέφθηκε το πρωί στο σπίτι της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το πρόγραμμα του “Προσωπικού Βοηθού” ήταν μια ανάσα. Για εμένα είναι κάτι το εξωπραγματικό, γιατί η μητέρα μου ταλαιπωριόταν τόσα χρόνια», είπε η Άννα, ενώ μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του σπιτιού της του είπε: «Θέλω να σας δείξω τα μετάλλιά μου. Είναι συνολικά 14 νομίζω. Είναι μόνο τα διεθνή μετάλλια αυτά».
«Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτό που είπαμε το κάναμε πράξη. Και έχεις την προσωπική σου βοηθό και χαίρομαι που βλέπω ήδη ότι έχετε αναπτύξει μια πολύ ωραία σχέση. Και ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα και για χιλιάδες άτομα με αναπηρία που χρειάζονται αυτή τη βοήθεια, αλλά όχι μόνο για σας, κυρίως για την οικογένειά σας. Να μπορέσει και η μητέρα σου να ξεκουραστεί λίγο περισσότερο, να αισθάνεται ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος άλλος που σε αγαπάει και σε φροντίζει και είναι πολύ σημαντική ανακούφιση για να μπορείς να κάνεις κι εσύ πολλά περισσότερα πράγματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η έννοια των γονιών αυτή είναι. Δηλαδή θα “φύγουμε” κάποια στιγμή και τι θα γίνει με τα παιδιά μας; Οπότε αυτό, ναι, ήταν μια ανάσα για εμάς, για τους γονείς και να μπορούμε να φτιάξουμε και ένα φαγητό της προκοπής το μεσημέρι. Γιατί πάντα μαγειρεύαμε από το βράδυ γιατί φεύγαμε πρωί, πρωί για προπόνηση, και τώρα εντάξει», ανέφερε η μητέρα της Άννας.
«Είναι μεγάλη χαρά που ξεκινάει το πρόγραμμα. Έχουμε ακόμα δουλειά βέβαια, θέλουμε να το επεκτείνουμε για ακόμα 1.000 άτομα στην περιφέρεια. Ξεκινάμε με τα πρώτα 1.000 στην Αθήνα. Θέλω να θυμίσω ότι το πρόγραμμα πιλοτικά χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το λέω διότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία εξασφαλίσαμε για τη χώρα, τελικά έχουν ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Και αντιμετωπίζουν ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να λύσει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ανάμεσα σε αρκετά άλλα που έχουμε κάνει για τα άτομα με αναπηρία, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα», πρόσθεσε.
Μαζί με την προσωπική βοηθό της, Έλενα, η Άννα και ο Πρωθυπουργός έκαναν βόλτα στη γειτονιά, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Άλσος Παγκρατίου, αγαπημένο σημείο της Άννας για επίσκεψη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν σημειώθηκε ότι το πρόγραμμα αποτελεί ευκαιρία και για ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν ως προσωπικοί βοηθοί. «Η αλήθεια είναι ότι είναι μια καλή λύση για το νέο κόσμο που δεν εργάζεται», είπε η Έλενα. «Από τη δική μου εμπειρία δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να το κάνει», συμπλήρωσε.
«Χαίρομαι που το λες. Γιατί μία από τις δυσκολίες που είδαμε στο πρόγραμμα ήταν ότι ακόμα δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για υποψήφιους προσωπικούς βοηθούς. Προφανώς οι ενδιαφερόμενοι ενδιαφέρονται να έχουν προσωπικό βοηθό, χθες. Γι’ αυτό και η δική σου εμπειρία είναι τόσο σημαντική, αλλά είμαι βέβαιος ότι όσο γνωρίσουν και οι υποψήφιοι το πρόγραμμα, αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για αυτούς, αλλά κυρίως να χτίσουν και μια πολύ όμορφη σχέση, όπως αυτή την οποία εσείς αναπτύσσετε, και να κάνουμε και κάτι πραγματικά καλό για τα ίδια τα άτομα που χρειάζονται προσωπικό βοηθό, αλλά κυρίως για τις οικογένειές τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι μόνο σε πρώτη φάση προβλέπονται «1.000 προσωπικοί βοηθοί, άρα 1.000 δουλειές».
Ι. Βαρδακαστάνης «Ο Προσωπικός Βοηθός έχει φύλακα άγγελο το αναπηρικό κίνημα της χώρας»
Στην εκδήλωση για την ουσιαστική έναρξη του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού του υπουργείου Εργασίας, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μετά τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη, την αν. υπουργό Δ. Μιχαηλίδου και τον γ.γ. Γ. Σταμάτη. Στην εκδήλωση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ξεκίνησαν ήδη να εργάζονται 50 προσωπικοί βοηθοί.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε στο 01.02.18 του παρακάτω βίντεο:
«Θα ξεκινήσω με μερικές γενικές παρατηρήσεις: Μετά από μια 10ετή οικονομική κρίση, μια πανδημία, έναν πόλεμο που συνεχίζεται, μέσα σε μια σκληρή πληθωριστική κατάσταση, η χώρα ζει μια περίοδο μεταβατική και δεν μπορεί παρά τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, που είναι από τους φτωχότερους της κοινωνίας, με βάση όποια στοιχεία και να κοιτάξουμε είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά, να απαιτούν ιδιαίτερη μέριμνα και στήριξη. Είναι πολύ σημαντική η αύξηση στα επιδόματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας. Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι δεν πιστεύω στον επιδοματικό λαϊκισμό, σήμερα όμως είναι απαραίτητα καθώς καλύπτουν μερικώς την έλλειψη των υπηρεσιών. Ασφαλώς σε όλα τα θέματα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί, βάλαμε και εμείς τη συνηγορία μας, καθώς όλα ήταν αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Υπάρχουν βέβαια ακόμη πολλά να γίνουν, όπως η ενιαιοποίηση των κανόνων στις συντάξεις και στην ασφάλιση, τα θέματα με τη συνταξιοδότηση γονέων και συζύγων ατόμων με αναπηρία, πολλά θέματα σε άλλους τομείς, αλλά δεν είναι η ώρα.
Σχετικά με τον προσωπικό βοηθό: Γνωρίζετε ότι για το αναπηρικό κίνημα ακρογωνιαίος λίθος είναι η ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα. Η υπηρεσία προσωπικής βοήθειας αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της ανεξάρτητης διαβίωσης. Είναι αλήθεια ότι πρώτη φορά που το συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό ήταν τον Αύγουστο του 2019, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, ενώ στη συνέχεια ο κ. Σταμάτης κάλεσε την ΕΣΑμεΑ να συμμετέχει στην Επιτροπή. Συνεργαστήκαμε τόσο στα θεσμικά όσο και στα επιχειρησιακά στάδια, αλλού συμφωνήσαμε, αλλού διαφωνήσαμε. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια αυτού του προγράμματος, με όλες τις επιφυλάξεις αλλά και τις γνώσεις που έχουμε για τον θεσμό. Ακόμη και ένα άτομο με αναπηρία να ανακοινώνατε σήμερα ότι έλαβε προσωπικό βοηθό θα σας έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό και ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Θέλω να γνωρίζετε ότι η υπηρεσία του προσωπικού βοηθού έχει φύλακα άγγελο, ενίοτε και μαντρόσκυλο, το αναπηρικό κίνημα της χώρας, καθώς πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη, δικαιωματική υπηρεσία. Στηρίζεται στην σκληρή άσκηση του δικαιώματος προσωπικής επιλογής. Η ίδια η υπηρεσία θα απαιτήσει να έχει την εξέλιξη και τη μετεξέλιξη, θα χρειαστούν αλλαγές και ρυθμίσεις, αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».