Tο UniquAll επέστρεψε στη δημόσια εκπαίδευση, εφαρμόζοντας το αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα Συμπερίληψης, μαζί με το nevronas.gr σε ειδικά και τυπικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων.
Το UniquAll έχει θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητα την παροχή ευκαιριών συνεκπαίδευσης και συνάθλησης μεταξύ παιδιών τυπικής ανάπτυξης και νευροδιαφορετικών παιδιών, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας. Από το ξεκίνημά του βασικός πυλώνας του προγράμματός του ήταν η ενεργοποίηση των δημόσιων σχολικών μονάδων. Το Σχολικό Πρόγραμμα Συμπερίληψης του UniquAll ξεκίνησε από το Δήμο Αθηναίων, επεκτάθηκε την περσινή σεζόν στον Δήμο Αγίου Δημητρίου και φέτος επιστρέφει στον μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο τις δραστηριότητες της τρίτης σεζόν του. Το Σχολικό Πρόγραμμα Συμπερίληψης περιλαμβάνει προπονήσεις Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής από εξειδικευμένους προπονητές και διαδραστικά – βιωματικά, εκπαιδευτικά εργαστήρια και συνάθληση.
Στις αθλητικές – εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Σχολικού Προγράμματος Συμπερίληψης του UniquAll συμμετείχαν οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και 8ου Γενικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Μέσα από το πρόγραμμα της Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής νευροδιαφορετικοί μαθητές και μαθήτριες αθλήθηκαν, διασκέδασαν και ανέπτυξαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, ενώ νευροτυπικά παιδιά έμαθαν στην πράξη τη σπουδαιότητα της συμπερίληψης.
Το εκπαιδευτικό – διαδραστικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τους επιστημονικούς συνεργάτες του nevronas.gr, του ψηφιακού «σπιτιού» που αγκαλιάζει τους ανθρώπους με αναπηρία και παριελάμβανε μία σειρά ενεργειών και παρουσιάσεων για την ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για το Φάσμα του Αυτισμού. Η δράση ενημέρωσης ήταν σχεδιασμένη ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και της επιστημονικής ομάδας ενώ σε αυτή συμμετείχαν και μέλη της αυτιστικής κοινότητας βοηθώντας τους μαθητές να αντιληφθούν καλύτερα πώς νιώθουν και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι αυτιστικοί. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τραγούδια, προβολή μιας σειράς επιλεγμένων βίντεο, διαδραστική συζήτηση με τα παιδιά, με σχολιασμό και ερωτήσεις – απορίες τους και Θεατρικό Παιχνίδι όπου τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομάδες και αναπαριστούν θεατρικά κάποιες από τις “συνθήκες” δυσκολίας των αυτιστικών και τρόπους προσέγγισης.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: www.uniquall.net