ΑΡΘΡΑ

Το Πρώτο Παγκοσμίως Braille Smart-Ρολόι για Τυφλούς

Κατόπιν αποτυχημένων προσπαθειών τριών ετών, το Dot smart-ρολόι (smartwatch) αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον επόμενο μήνα.

 

Η Emma Sims  (Έμμα Σίμς), δημοσιογράφος, εξειδικευμένη σε θέματα τεχνολογίας, μας δίνει το ιστορικό αυτού του ρολογιού.

Από 2014 το νέο Νοτιοκορεάτικο Dot smart-ρολόι συνεχώς αναβαθμιζόταν προκειμένου να κάνει την παρουσία του στην αγορά και όπως ορθά ονομάστηκε Dot smart-ρολόι αποσκοπεί, μέσω του κώδικα braille, να καθιστά ικανά τα άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίζουν την ώρα.

Οι κατασκευαστές του ρολογιού είναι υπερήφανοι για την απαλή, φουτουριστική, λευκή πρόσοψη του ρολογιού η οποία έχει τέσσερα κελιά με έξι μικρές κινούμενες ανάγλυφες κουκίδες κάθε κελί. Αυτή είναι η μπράιγ εκδοχή της συσκευής smart-ρολογιού. Οι καθαρές γραμμές και το απλοϊκό σχέδιο είναι εμπνευσμένα από την μινιμαλιστική φιλοσοφία της Apple. Παρόλα αυτά παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα στην πρόσοψη του ρολογιού καθώς το ρολόι δεν άντεξε τη δοκιμασία του χρόνου, στα τέστ ανθεκτικότητας: οι κινούμενες ανάγλυφες κουκίδες του κώδικα braille δεν άντεξαν τα συνεχόμενα αγγίγματα.

Αυτά τα ελαττώματα έχουν εξαλειφθεί, με το Dot smart-ρολόι να επιβεβαιώνει την εμφάνιση του στην αγορά από το Μάρτιο. Οι κατασκευαστές καμαρώνουν για την μπαταρία του που διαρκεί μέχρι και 7 ημέρες. Το ρολόι θα πωλείται στην τιμή των $290 (£ 230). Ο ιδρυτής και CEO Έρικ Γιού Υιόν Κίμ (Eric Ju Yoon Kim) αναμένει ότι 100,000 ρολόγια θα είναι διαθέσιμα αυτό το έτος και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία. Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν φτάσει τους 140.000, συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου μουσικού, ένθερμου υποστηρικτή, Στίβι Ουάντερ (Stevie Wander).

 

μπραιγ

 

Παλαιότερα, τα smart-ρολόγια για τυφλούς ή για άτομα με προβλήματα όρασης, βασίζονταν σε ηχητικές σημάνσεις οι οποίες ενδεχομένως να ενοχλούν άτομα που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, το braille Dot smart-ρολόι διακρίνεται για την προβολή τεσσάρων μπράιγ χαρακτήρων ταυτόχρονα, στην πρόσοψη του ρολογιού. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τα εύκολα προσβάσιμα πλαϊνά κουμπιά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολή απαντήσεων, για εντολές και να πραγματοποιούν και άλλες ενέργειες.

Ο Κίμ (Kim) σχεδιάζει να διευρύνει την γκάμα των braille-εξαρτώμενων συσκευών, από το Dot smart-ρολόι στο Dot Mini, ένα εκπαιδευτικό braille reader το οποίο θα κοστολογείται στην ενδεικτική τιμή των $200 ή λιγότερο. Ένα άλλο μελλοντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη την παρούσα περίοδο και σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Google, είναι το επονομαζόμενο Dot Pad, ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2018.

Κατά την ιστοσελίδα Mashable, ο smart κώδικας braille θα μπορούσε-και θα έπρεπε- να υιοθετηθεί από δημόσιους φορείς για την διευκόλυνση και ενημέρωση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Μέχρι στιγμής το Dot smart-ρολόι, αποτελεί ένα επιπλέον βοήθημα στην αυξανόμενη λίστα προϊόντων για άτομα με προβλήματα όρασης.

 

Μετάφραση: Εμμανουέλα Σκαλίδη – Kαθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Πηγή: http://www.alphr.com/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *