ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την αθώωση των ιερέων κατηγορούμενων για βιασμό 19χρονου με νοητική αναπηρία ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του 67χρονου που κατηγορείται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 20χρονου Γιάννη από την Κίσσαμο Χανίων που είναι άτομο με νοητική αναπηρία, πρότεινε ο Εισαγγελέας ενώ αντίθετα πρότεινε την αθώωση των δύο ιερέων καθώς και του πέμπτου κατηγορούμενου, που είναι αδερφός του ενός ιερέα και είναι επίσης ΑμεΑ.

Ο Εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου όπου διεξάγεται η δίκη, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο 68χρονος φίλος του πατέρα για μια πράξη βιασμού.Από την άλλη, πρότεινε ο 67χρονος πατέρας να κηρυχθεί αθώος για τη συνέργεια σε κατ’ εξακολούθηση βιασμό, αλλά ένοχος για το πλημμέλημα της κακοποίησης και παραμέλησης του Γιάννη.

Ως προς τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, τον 72χρονο ιερέα, τον 44χρονο ιερέα και τον 42χρονο αδερφό του , ο εισαγγελέας είπε ότι δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο ότι τελέστηκαν ομαδικοί βιασμοί κι έτσι πρότεινε την αθώωσή τους.

Σημειώνεται ότι και οι πέντε κατηγορούμενοι στην απολογία τους δήλωσαν αθώοι, υποστηρίζοντας ότι ο 20χρονος τα έβγαλε από την φαντασία του. Η δίκη συνεχίζεται με τη διαδικασία των αγορεύσεων των δικηγόρων

Υπενθυμίζεται στο ρεπορτάζ του efsyn.gr ότι ο 20χρονος σήμερα φιλοξενείται στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, στα Χανιά, ενώ φορείς και συλλογικότητες της Κρήτης καταγγέλλουν πως η υπεράσπιση που έχει ορίσει το κρατικό ίδρυμα είναι ελλιπέστατη.

Συγκέντρωση στην δίκη 2 ιερέων για βιασμό ατόμου με νοητική αναπηρία

Συγκέντρωση στην δίκη 2 ιερέων για βιασμό ατόμου με νοητική αναπηρία

Μεθοδεύσεις

Πάντως, για συστηματικές μεθοδεύσεις εις βάρος του θύματος μιλούν στην «Εφ.Συν.» άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά του και προσπαθούν να τον βοηθήσουν να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Για αποδεδειγμένη κακοποίηση μιλά η κοινωνική λειτουργός Αριστέα Σποντιδάκη, τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. «Ισχυρίζονται ότι το παιδί φαντάστηκε όσα καταγγέλλει. Με βάση την εμπειρία μου μετά από 20 χρόνια δουλειάς ως κοινωνική λειτουργός, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το παιδί δε λέει ψέματα. Αν είχε πλάσει μια φανταστική ιστορία θα έπεφτε σε αντιφάσεις, σε διαφορετικές εκδοχές και δε θα είχε συνάφεια στη σκέψη του. Οι καταγγελίες του Γιάννη και οι αναφορές του στα γεγονότα και στις πράξεις των κατηγορουμένων είναι σαφέστατες», αναφέρει η κ. Σποντιδάκη.

Η ίδια ήταν η πρώτη που μαζί με συνάδελφό της ψυχολόγο από την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Πλατανιά έσπευσε στο σπίτι του Γιάννη, μετά από ανώνυμη καταγγελία, τον Ιούνιο του 2021 και αφού προηγουμένως είχε εκδοθεί σχετική εισαγγελική εντολή. «Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν αποκρουστική και πλήρως ακατάλληλη για ανθρώπινη διαβίωση. Υπήρχε ρυπαρότητα, πολλά σκουπίδια, χωρίς καν ένα αξιοπρεπές κρεβάτι για το παιδί. Κυρίως όμως, όταν άρχισε να ανοίγεται απέναντί μας, μας μίλησε για συστηματική κακοποίηση που δεχόταν από τον πατέρα του και άλλα πρόσωπα από την οικογένεια και τη γειτονιά», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Σποντιδάκη.

Η κοινωνική λειτουργός Αριστέα Σποντιδάκη, η Αθηνά Γιαννουλάκη από το Σωματείο «Φίλοι ΑμεΑ Δήμου Πλατανιά» και η δικηγόρος Χανίων Μαρία Παπαδάκη, πρώην συνήγορος του Γιάννη

Εκ μέρους του Σωματείου «Φίλοι ΑμεΑ Δήμου Πλατανιά», η Αθηνά Γιαννουλάκη τονίζει πως πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης γίνεται προσπάθεια να αμφισβητηθεί το μαρτύριο του Γιάννη και να πέσουν στα μαλακά οι δράστες. «Για μας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γιάννης λέει αλήθεια για τους δράστες του βασανισμού του, ο οποίος επιβεβαιώνεται και από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Είχα αναλάβει για ένα διάστημα τη δικαστική συμπαράσταση του Γιάννη και έχω λάβει γνώση της δικογραφίας. Τα στοιχεία για τους κατηγορούμενους είναι αδιάσειστα. Εξάλλου, με βάση αυτά αποφασίστηκε και η προφυλάκισή τους», αναφέρει η ίδια.

Σήμερα ο Γιάννης έχει κάνει τεράστια βήματα στην κρατική δομή όπου φιλοξενείται και έχει βελτιωθεί στις κοινωνικές του δεξιότητες, ενώ φοιτά και στο Ειδικό Σχολείο. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η κ. Γιαννουλάκη, υπάρχει συστηματική παρεμπόδιση της επαφής του με το Σωματείο ΑμεΑ, ενώ βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς περιορισμού, αφού δεν του επιτρέπεται η έξοδος από τη ΣΥΔ, με πρόσχημα (ακόμα) την πανδημία. «Άνθρωποι από τη δομή παρακωλύουν συστηματικά την επικοινωνία μας, ενώ κάθε επαφή μας μαζί του χρησιμοποιείται περίπου ως μομφή εναντίον μας και εν τέλει εναντίον του ίδιου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο δικαστήριο καλούνται άνθρωποι, όπως π.χ. ο οδηγός της ΣΥΔ, που ερωτώμενος με συγκεκριμένη μεθόδευση από τους συνηγόρους των δραστών, φάνηκε να ξέρει όλες μας τις κινήσεις και επαφές μαζί του, χωρίς φυσικά να έχει καμία αρμοδιότητα γι’ αυτό», λέει η κ. Γιαννουλάκη.

Τέλος, η δικηγόρος Χανίων Μαρία Παπαδάκη, που υπήρξε για μικρό διάστημα συνήγορος του Γιάννη, εξηγεί πως στην ουσία παύθηκε, όταν η δικαστική συμπαράσταση δόθηκε στη δομή: «Η ΣΥΔ ουδέποτε με αναγνώρισε ως δικηγόρο του παιδιού και ουδέποτε συνεργάστηκε με τους ανθρώπους που κατήγγειλαν την κακοποίησή του και τον έβγαλαν από το περιβάλλον του τρόμου. Μέχρι σήμερα, αδυνατώ να αντιληφθώ το γιατί, δοθέντος ότι εγώ είμαι εθελόντρια, δε θα επιβάρυνα τον κρατικό προϋπολογισμό και θα μπορούσα άνετα να συνυπάρξω με τον δικηγόρο της ΣΥΔ, οι δε φίλοι και διασώστες του παιδιού, μόνο αγάπη και φροντίδα είχαν να του προσφέρουν», αναφέρει η ίδια.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *