Σύσκεψη φορέων της ΕΣΑμεΑ, υπό την προεδρεία του Ι. Βαρδακαστάνη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, για όλα τα επίκαιρα ζητήματα. Βασικός στόχος της σύσκεψης ήταν η αλληλοενημέρωση, ο συντονισμός δράσεων και πρωτοβουλιών για την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα αυτή τη κρίσιμη περίοδο.
Ειδικότερα συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
- 10ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο Ε.Σ.Α.μεΑ. τον Νοέμβριου του 2020
- Πιστοποίηση αναπηρίας – Επιτροπή για την Λειτουργικότητα
- Επιτροπή για τον Προσωπικό Βοηθό
- Θέματα Υπουργείου Υγείας – Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – Ε.Κ.Π.Υ.
- Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά
- Θέματα υπουργείου Παιδείας κ.α.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία απευθυνόμενος στους εκπροσώπους επισήμανε ότι το διάστημα που πέρασε ήταν μια κρίσιμη περίοδος για την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
«Περάσαμε απίστευτη δοκιμασία ως κοινωνία με το lockdown, με αυτά που ακολούθησαν, με τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία, οι υπηρεσίες, η τουριστική αγορά. Δυστυχώς αυτές τις ημέρες κάθε μέρα μας επικοινωνείται η πολύ μεγάλη έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια, στις άλλες χώρες τις ΕΕ. Αρχικά πάντως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την εκπληκτική συμμετοχή και δράση αυτή την περίοδο για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους» είπε ο κ. Βαρδακαστάνης.
Η προβολή αλλά και η διεκδίκηση των αιτημάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους συνεχίστηκε και αυτή τη δύσκολη περίοδο με αμείωτους ρυθμούς, τόσο από την ΕΣΑμεΑ όσο και από την πλειοψηφία των οργανώσεών της και των σωματείων και συλλόγων τους σε όλη την Ελλάδα. Αναφερόμενες στη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην επιτροπή του υπουργείου Εργασίας για τη Λειτουργικότητα, τόνισε: «Το τίποτα για εμάς χωρίς εμάς δεν μπορεί να έχει επιλεκτική εφαρμογή. Συμμετέχουμε στην επιτροπή γιατί τίποτα δεν θα γίνει χωρίς εμάς. είμαστε παρόντες σε όλες τις διαδικασίες με την πολύ ξεκάθαρη θέση μας, που έχουμε από το 2005. Είμαστε παρόντες σε κάθε διαδικασία σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα της αξιολόγησης της αναπηρίας. Η θέση μας είναι πάγια και γνωστή και δεν θα αφήσουμε κανέναν να τη διαστρεβλώσει».
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο θέμα του προσωπικού βοηθού λέγοντας: «Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον προσωπικό βοηθό μεταφέροντας την τεχνογνωσία που έχουμε και την τεχνογνωσία που βρίσκουμε στα ευρωπαϊκά παραδείγματα χωρίς δογματισμούς, ορθοδοξίες και αποκλεισμούς» και επισήμανε ότι «η θέσπιση του προσωπικού βοηθού στη χώρα (από την εμπειρία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) μας έχει δείξει ότι κάθε άτομο που έχει αυτή την ανάγκη πρέπει να την λαμβάνει. Κυκλοφορούν διάφορα εξωφρενικά σενάρια στο διαδίκτυο. Η μόνη αλήθεια είναι ότι η ΕΣΑμεΑ δεν απέκλεισε καμία κατηγορία αναπηρίας αναφορικά με τη θέσπιση του προσωπικού βοηθού. Αυτό που κάνουμε είναι ότι εργαζόμαστε να θεσπίσουμε το θεσμό και να τον αναπτύξουμε στη χώρα μας. Παίρνουμε το ευρωπαϊκό παράδειγμα και το προσαρμόζουμε στη χώρα μας. Με επιστημονικότητα, χωρίς δημαγωγίες, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς υπερβολές, σε στενή συνεργασία με όλους τους φορείς. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται».
Δείτε την ομιλία…
Παράλληλα ο κ. Βαρδακαστάνης υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί τα αναδρομικά να δοθούν στους συνταξιούχους που έχουν αναπηρία εφάπαξ και άμεσα, τονίζοντας ότι «θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλους. Δεν έχουμε μείνει μακριά από καμία πρωτοβουλία, κοινωνική, πολιτική, οικονομική, έχουμε παρέμβει παντού». Η ΕΣΑμεΑ είναι και θα είναι παντού παρούσα είπε ο κ. Βαρδακαστάνης συνεχίζοντας την ομιλία του, από την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στα κτίρια μέχρι τη νησιωτική πολιτική, από την προετοιμασία του επόμενου ΕΣΠΑ μέχρι την ηλεκτροκίνηση. «Η αρχή είναι απλή: Δεν είμαστε πουθενά εκτός, προσπαθούμε να είμαστε παντού παρόντες».
Επίσης ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΙΝ-ΕΣΑμεΑ, του Ινστιτούτου της ΕΣΑμεΑ, του ινστιτούτου του αναπηρικού κινήματος, για να ενισχύσουμε την έρευνα για την αναπηρία και τους ερευνητές με αναπηρία, ώστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που διαθέτει η ΕΣΑμεΑ για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
«Εκπροσωπούμε τους απολύτως ευάλωτους και πρέπει να μας προβληματίσει το πως θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με τη διαφορετικότητά μας να συνθέτουμε απόψεις. Οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους είναι φορείς προόδου και αντίληψης την οποία αντλεί από την κατανόηση της κοινωνίας» πρόσθεσε ο κ. Βαρδακαστάνης. «Αντλούμε τη δύναμή μας από το πόσο η κοινωνία είναι μαζί μας. Και πρέπει να αναρωτηθούμε: την κοινωνία τη θέλουμε κλαίουσα, θλιμμένη ή υπερήφανη για τα παιδιά της με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους, που αγωνιστές και πρωταγωνιστές δίνουν τη μάχη για τα δικαιώματά τους, για την αξιοπρέπειά τους, αλλά και για το κοινό καλό, την αναδιάρθρωση της χώρας, της οικονομίας, του πολιτισμού».
«Είμαστε σε μια νέα εποχή», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, «δεν θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας εποχή. Η πανδημία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές της επιπτώσεις. Εμφανίστηκαν μεν στο οικονομικό αλλά θα φανούν ακόμα πιο αργά στο κοινωνικό περιβάλλον. Πρέπει με πολύ ψύχραιμο τρόπο να μελετήσουμε και να παρέμβουμε για το καλό των συνανθρώπων μας. Να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους ως φορείς δικαιωμάτων δεν θα είναι αντικείμενα οίκτου και ελέους του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Προχωράμε και διεκδικούμε σεβασμό στην ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα»
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων μελών της ΕΣΑμεΑ και ακολούθησε συζήτηση επί των παραπάνω θεμάτων.
Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ επεσήμανε: «Στο αναπηρικό κίνημα της χώρας, υπάρχει πλέον η ωριμότητα να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας απέναντι στη συνείδησή μας, στην κοινωνία αλλά και στο αύριο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο κόσμος που εκπροσωπούμε να τεθεί εκτός νυμφώνος. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να απολαμβάνουν το ύψιστο δικαίωμα, να ζουν με αξιοπρέπεια στη χώρα».
Στη σύσκεψη παρέστησαν μέλη του Γενικού Συμβουλίου καθώς και εκπρόσωποι των περισσότερων Οργανώσεων της ΕΣΑμεΑ: της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων για την Ψυχική Υγεία, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών, του Σωματείου Ενάντια στη Προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές «Η Αναγέννηση», του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς- Πνεύμονα «ΣυνεχίζΩ» και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Νοσημάτων- Παθήσεων.
Δείτε ακόμη…
(Βίντεο) Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ για Όλους!
Πηγή: https://www.esamea.gr/