ΑΡΘΡΑ

Τι είναι οι Διαταραχές Κατάποσης – Δυσφαγία σε ενήλικες ασθενείς και ποιος ο ρόλος του εξειδικευμένου Λογοθεραπευτή;

Στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας που διοργανώνεται από τον ΣΕΛΛΕ (Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλαδος), στις 11-12 & 13 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και εργαστήρια για τη Δυσφαγία από διακεκριμένους επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Για την Δυσφαγία γράφει η Χριστίνα Γκ. Πολίτη, Λογοθεραπεύτρια, MSc. Rehab. Sci., Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΛΛΕ, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Η δυσφαγία είναι η διαταραχή της φυσιολογικής διαδικασίας της κατάποσης, δηλαδή της μεταφοράς της τροφής και των υγρών από τη στοματική κοιλότητα έως το στομάχι.

Όταν προσβάλλονται μέρη του εγκεφάλου μας (για παράδειγμα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα τραύμα) ή τα κρανιακά νεύρα που είναι υπεύθυνα για την κατάποση, τότε η κατάποση διαταράσσεται.

Το εκάστοτε άτομο μπορεί να παρουσιάζει ήπια έως σοβαρά προβλήματα κατάποσης.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Επιστήμη της Λογοθεραπείας;

Δηλώστε συμμετοχή στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας το Νοέμβριο στην Αθήνα

Το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας το Νοέμβριο στην Αθήνα

Οι Αιτίες της δυσφαγίας μπορεί να είναι δομικής, νευρολογικής ή ψυχογενούς αιτιολογίας. Είναι αποτέλεσμα διάφορων παθήσεων, όπως βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύνδρομα ή προβλήματα που επηρεάζουν την κεφαλή και τον τράχηλο (π.χ.: καρκίνος του στόματος ή του φάρυγγα), κ.λπ.

Τα Προειδοποιητικά σημάδια ενός ατόμου που έχει κάποια δυσκολία κατάποσης – δυσφαγία ποικίλουν και αυτά είναι:

Βήχας κατά τηδιάρκεια κατάποσης ή μετά, πνιγμός, υγρή/γαργαριστή ποιότητα φωνής μετά την κατάποση, δυσκολία, κούραση ή παρατεταμένος χρόνος επεξεργασίας τροφών, επαναλαμβανόμενες καταπόσεις, αίσθημα κολλήματος φαγητού στο λαιμό, άρνηση λήψης τροφής (συχνό φαινόμενο σε άτομα με ανοικά σύνδρομα), απώλεια σωματικού βάρους, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού, κ.λπ.

Η Αξιολόγηση ασθενούς που παρουσιάζει διαταραχή κατάποσης ακολουθεί κάποια βασικά βήματα:

  • Κλινική εξέταση με λήψη ιατρικού ιστορικού και ιστορικού κατάποσης απόεξειδικευμένο στη δυσφαγία λογοθεραπευτή καθώς και στοματοπροσωπικό έλεγχο.Σε αυτή τη φάση ο θεραπευτής θα συλλέγει τις πληροφορίες σχετικά με την ιατρική διάγνωση και ένα ιστορικό προβλημάτων κατάποσης.

Θα εκτιμήσει επίσης την αναπνευστική λειτουργία του ατόμου και την λειτουργική και δομική επάρκεια όλων των οργάνων που συμμετέχουν στην κατάποση: γλώσσα, χείλη, δόντια, λάρυγγα,κ.λπ.

  • Παρατήρηση του ασθενούς κατά τη διάρκεια γεύματος και δοκιμές κατάποσης με τροφές και υγρά διαφορετικών πυκνοτήτων.
  • Αξιολόγηση κατάποσης με κάποια αντικειμενική εξέταση κατάποσης όπως η βιντεοακτινοσκόπηση (VFSS -Videofluoroscopic Swallow Study
Βιντεοακτινοσκοπική εξέταση κατάποσης

 

ή η Ενδοσκοπική εξέταση κατάποσης (FEESfiber optic endoscopic evaluation of swallowing) σε συνεργασία με ιατρικές ειδικότητες όπως Ω.Ρ.Λ. και ακτινολόγος.

Η ενδοσκοπική εξέταση της κατάποσης με οπτικές ίνες (FEES)

 

  • Δημιουργία θεραπευτικού πλάνου.

Σημείωση: θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην αντιμετώπιση ασθενών με διαταραχές κατάποσης, ο ειδικός στη δυσφαγία λογοθεραπευτής θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με πολλές ιατρικές και παραιατρικές ειδικότητες, να κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις της ανατομίας, φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας της κατάποσης αλλά και ακαδημαϊκή επάρκεια και κλινική εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (epep.selle.gr ) και συγκεκριμένα της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για την Δυσφαγία https://epep.selle.gr/oee.php?id=3).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *