ΑΡΘΡΑ

Τελικά αλλάζει κάτι στη διαδικασία αποζημίωσης για Λογοθεραπεία κι Εργοθεραπεία;

kids_clipart

Ο κ. Βεντούρης Νεκτάριος – Ελευθέριος, με κείμενό στο προσωπικό του ιστολόγιο https://ventorally.wordpress.com/ απαντά στο άρθρο του δημοσιογράφου κου Κώστα Ντελέζου, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

 

Αξιότιμε κύριε Ντελέζο, είμαι γονέας παιδιού που χρήζει ειδικών θεραπειών και με έκπληξη διάβασα το γενικόλογο κι αορίστων αναφορών άρθρο σας με τίτλο “Τι αλλάζει στη διαδικασία αποζημίωσης για λογοθεραπεία κι εργοθεραπεία”.

Θα σας αποδείξω ότι το περιεχόμενο του άρθρου, βρίθει ανακριβειών καθώς αγνοείται πλήθος παραμέτρων σχετικά με τη διαδικασία αποζημίωσης των ειδικών θεραπειών.

Αναφέρετε ότι “με την προωθούμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λύση, η υποβολή των δικαιολογητικών μετατρέπεται για τους γονείς από γολγοθά σε διαδικασία ελαχίστων λεπτών.”

Κύριε Ντελέζο, η υποβολή των δικαιολογητικών θα παραμείνει γολγοθάς για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Εκτός από λογοθεραπεία κι εργοθεραπεία, πολλά παιδιά λαμβάνουν θεραπείες ειδικής διαπαιδαγώγησης, φυσικοθεραπείες και ψυχοθεραπείες. Άρα για τα συγκεκριμένα είδη θεραπειών, ο ασφαλισμένος θα στήνεται με τις ώρες στην ουρά, ώστε να υποβάλει την αίτηση απόδοσης της δαπάνης. Οπότε, την ουρά δεν τη γλυτώνουμε.

Επίσης, οι περισσότεροι ασφαλισμένοι καταθέτουν μία συγκεντρωτική απόδειξη και μία βεβαίωση (ημερομηνιών εκτέλεσης) για όλα τα είδη θεραπειών. Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής, θα πρέπει να εκδίδονται δύο αποδείξεις και δύο βεβαιώσεις ημερομηνιών.

Μία απόδειξη και μια βεβαίωση ημερομηνιών για λογοθεραπεία και εργοθεραπεία ώστε να υποβληθούν ηλεκτρονικά κι άλλη μία απόδειξη και βεβαίωση ημερομηνιών για τα υπόλοιπα είδη θεραπειών ώστε να κατατεθούν με τον “παραδοσιακό” τρόπο.

Επομένως, η χαρτούρα (δικαιολογητικά) αυξάνεται!

Επιπλέον επιβάλλεται να σας ρωτήσω, εάν γνωρίζετε πολλούς δημόσιους φορείς που καταβάλλουν χρήματα χωρίς να παραλάβουν το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό. Πιστεύετε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αποδώσει τη δαπάνη για υπηρεσίες εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, χωρίς να χρειαστεί ο ασφαλισμένος να αποστείλει έστω και ταχυδρομικά τις αντίστοιχες αποδείξεις;

“Τέλος στην αδικαιολόγητη ταλαιπωρία χιλιάδων οικογενειών με παιδιά που υποβάλλονται τακτικά σε λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία και αναγκάζονται να περιμένουν συχνά σε ουρές, προκειμένου να εισπράττουν την αποζημίωση που καταβάλλουν στους θεραπευτές, αναμένεται να δώσει σύντομα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης”.

Γιατί είναι αδικαιολόγητη η ταλαιπωρία κύριε Ντελέζο, έχετε αναρωτηθεί;

Από τις αρχές του 2017 η υποβολή των αιτημάτων των δικαιούχων, για είδη παροχών, για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε συνάψει συμβάσεις, διενεργείται πλέον μόνο στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού. Ένα από τα είδη παροχών ήταν και οι υπηρεσίες ειδικών θεραπειών, όπου έχουμε να κάνουμε με υποβολή χιλιάδων αιτημάτων ανά μήνα.

Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα απόδοσης δαπάνης και στα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Να σημειώσω ότι ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί εδώ και τρία (3) χρόνια να προωθήσει τη συμβασιοποίηση των ειδικών θεραπειών ενώ έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένοι υπάλληλοι στις Πε.Δι. και κάποια στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας χρησιμοποιούν τους κουρασμένους γονείς ως μοχλό πίεσης προς τους παρόχους ειδικών θεραπειών.

Βέβαια, απώτερος στόχος του Οργανισμού δεν είναι να μειώσει την ταλαιπωρία των γονέων αλλά να μειώσει την ετήσια δαπάνη που καταβάλλει για ειδικές θεραπείες.

Να σας επισημάνω ότι δεν “υποβάλλονται” σε λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία. Το ορθό είναι ότι “λαμβάνουν υπηρεσίες” λογοθεραπείας ή εργοθεραπείας.

“Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία άλλη μια ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι γονείς θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εκκαθάριση των πληρωμών τους από τον ΕΟΠΥΥ.”

Να είμαστε λίγο συγκεκριμένοι καθώς δεν αφορά όλες τις περιπτώσεις αλλά τις περιπτώσεις παιδιών που λαμβάνουν μόνο υπηρεσίες εργοθεραπείας και λογοθεραπείας.

“Οι δύο αυτές θεραπείες (λογοθεραπεία – εργοθεραπεία) εκτελούνται από μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥ θεραπευτές. Τα έξοδά τους καλύπτονται μεν από το Δημόσιο, αλλά καταβάλλονται αρχικά στον θεραπευτή από τους γονείς, οι οποίοι στη συνέχεια χρειάζεται να περιμένουν με τις ώρες σε ατελείωτες ουρές στα γκισέ του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να υποβάλουν μια αίτηση με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά και να εισπράξουν τη δαπάνη τους. Πρόκειται για μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη, της οποίας η περιοδικότητα εκτείνεται από έναν έως και έξι μήνες, ανάλογα τις οικονομικές αντοχές των γονέων”.

Κύριε Ντελέζο, πολλοί γονείς προσέρχονται κάθε μήνα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ώστε να υποβάλλουν αίτημα απόδοσης δαπάνης καθώς η εκκαθάριση των αποδείξεων κι η αποζημίωση αγγίζει τους δύο (2) μήνες.

Να σας πληροφορήσω ότι τα έξοδα των ειδικών θεραπειών δεν καλύπτονται από το Δημόσιο, ειδικά στα βαριά περιστατικά. Αντιθέτως, ο ΕΟΠΥΥ από συστάσεως του, έχει περικόψει είτε την αποζημίωση ανά είδος θεραπείας, είτε το συνολικό αποδιδόμενο ποσό ανά πάθηση, είτε τον ανώτατο αριθμό συνεδριών ανά είδος θεραπείας. Όχι, μία, όχι δύο, αλλά τρεις (3) φορές! Μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ…

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εικόνα της πραγματικής ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει για ειδικές θεραπείες. Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που χρήζει ειδικών θεραπειών. Διαχρονικά. Δεν έχει υπάρξει ούτε μία επιδημιολογική μελέτη στην οποία να καταγράφεται ποιος και τι χρειάζεται.

“Με την προωθούμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λύση, η υποβολή των δικαιολογητικών μετατρέπεται για τους γονείς από γολγοθά σε διαδικασία ελαχίστων λεπτών, καθώς θα μπορούν να την ολοκληρώσουν από το σπίτι ή το γραφείο τους, μέσω της πλατφόρμας που θα βρίσκεται διαθέσιμη στο gov.gr, όπως άλλωστε και το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο. «Είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθούν οι τελευταίες δοκιμές, ώστε εντός της εβδομάδας να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις» αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου.”

Μπορεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει καλές προθέσεις, αλλά προφανώς αγνοεί τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται (το σωστό ρήμα είναι σέρνεται) ο ΕΟΠΥΥ. Μένει να δούμε στην πράξη πώς κι εάν θα λειτουργήσει αποδοτικά η συγκεκριμένη ψηφιακή υπηρεσία.

“Πάντως, από πλευράς ΕΟΠΥΥ, αναπτύσσεται σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής ατομικών αιτημάτων για την ελαχιστοποίηση και της επισκεψιμότητας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τη γρηγορότερη αποζημίωση των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να αποζημιωθούν, δεν θα απαιτείται πλέον να πηγαίνουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις για να υποβάλλουν τα ατομικά τους αιτήματα, αλλά θα μπορούν να τα υποβάλλουν ηλεκτρονικά.”

Από που προκύπτει το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι θα αποζημιώνονται πιο γρήγορα οι ασφαλισμένοι; Ο χρόνος αναμονής για την απόδοση της δαπάνης θα είναι ανάλογος του χρόνου που χρειάζεται για την υποβολή των δικαιολογητικών; Δηλαδή, εάν υποβάλλω τα δικαιολογητικά σε 20 λεπτά θ’ αποζημιωθώ σε 10 ημέρες, ενώ εάν υποβάλλω τα δικαιολογητικά σε 120 λεπτά θα αποζημιωθώ σε 60 ημέρες.

Ας μην παραλείπουμε το γεγονός ότι, οι υπάλληλοι που εκκαθαρίζουν τις αποδείξεις που υποβάλλονται με τον “παραδοσιακό” τρόπο, θα εκκαθαρίζουν και τις αποδείξεις που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Δηλαδή ο ίδιος αριθμός ανθρώπων θα ελέγχει τα δικαιολογητικά. Γιατί επομένως, η ηλεκτρονική υποβολή σημαίνει γρηγορότερη αποζημίωση;

“Θα ισχύουν πάντα

Στο μεταξύ, από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρείται κάποια από τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με μεγάλη απήχηση και αποδοχή από τους ασφαλισμένους να συνεχιστούν και μετά τη λήξη των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία.

Συγκεκριμένα:

• Το σύστημα των ραντεβού που κλείνονται ηλεκτρονικά για την παραλαβή «Φαρμάκων Υψηλού Κόστους» (ΦΥΚ) θα επεκταθεί σταδιακά σε περισσότερα φαρμακεία, καθώς σήμερα εφαρμόζεται μόνο στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να προστεθούν περισσότερες κατηγορίες φαρμάκων, εκτός της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ηδη, εκατοντάδες ασφαλισμένοι έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν τα ραντεβού τους παραλαμβάνοντας τα φάρμακά τους σε συγκεκριμένη ώρα, χωρίς καθυστερήσεις.

• Σύντομα, ολοκληρώνεται και το έργο που δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να προμηθεύονται αριθμό προτεραιότητας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με χρήση του Η/Υ ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ετσι, θα γνωρίζουν τον μέσο χρόνο αναμονής πριν φτάσουν στο φαρμακείο. Το έργο θα ξεκινήσει στα 12 μεγαλύτερα φαρμακεία του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα, περιορίζοντας ουσιαστικά τις αναμονές.

• Μόλις πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα των ηλεκτρονικών υποβολών για εκτελέσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής από πιστοποιημένους (μη συμβεβλημένους) θεραπευτές, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Οργανισμού (eΔΑΠΥ Ανοικτής Περίθαλψης), με σκοπό την ελαχιστοποίηση των ατομικών αιτημάτων των ασφαλισμένων και της αναμονής τους για εξυπηρέτηση στα σημεία του Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, οι ασφαλισμένοι δεν θα υποχρεούνται να καταβάλουν χρήματα στους θεραπευτές και στη συνέχεια να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα διατηρηθεί σε ισχύ και μετά το πέρας των μέτρων του κορωνοϊού.”

Κύριε Ντελέζο, είναι προφανές ότι δεν διαθέτετε στοιχειώδη γνώση του αντικειμένου για το οποίο γράφετε. Αντιθέτως, η επανάληψη συγκεκριμένων εκφράσεων μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί παραπλανητικά για τον αναγνώστη.

Ποιος σας είπε ότι ο ασφαλισμένος δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει χρήματα σε θεραπευτή που είναι πιστοποιημένος; Επιπλέον, έχετε εικόνα του αριθμού των θεραπευτών που είναι πιστοποιημένοι;

Κύριε Ντελέζο, σας παρακαλώ πολύ όπως συμπεριλάβετε στο άρθρο σας, το παρόν κείμενο ώστε να λάβουν ορθή ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες σας.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να γράψετε για τις ειδικές θεραπείες και τον ΕΟΠΥΥ, σας προτρέπω να επικοινωνήσετε με μερικούς από τους χιλιάδες γονείς που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια ο ΕΟΠΥΥ.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Βεντούρη Νεκτάριο – Ελευθέριο για την άδεια αναδημοσίευσης του άρθρου του.

 

Πηγή: https://ventorally.wordpress.com/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *