ΑΡΘΡΑ

Ταξιδεύοντας με τον Αυτισμό… “Στην Αυλή του Κόσμου”

Ο κόσμος είναι ένα συνονθύλευμα από ετερότητες που δεν παύουν, κατά ειρωνικό τρόπο, να αποζητούν τη μαθημένη ασφάλεια που προσφέρει το όμοιο, το σύνηθες και το οικείο.

 

της Αναστασίας Αποστολοπούλου, ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας Εφήβων με Αυτισμό Δυτ.Αττικής “Στην Αυλή του Κόσμου” του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

 

Στην Αυλή Του Κόσμου: Ένα Ταξίδι 13 Χρόνων

Στην Αυλή του Κόσμου, η διαφορετικότητα διεκδικεί το δικαίωμα στην κανονικότητα. Τι σημαίνει να είμαι έφηβος ή νεαρός ενήλικας με αυτισμό; Πόσο ‘κανονικός’ μπορώ να είμαι ή να δείχνω; Ποιος είναι ο τρόπος που βιώνω τον κόσμο και πώς επικοινωνώ αυτό το βίωμα πίσω στον κόσμο; Κάποιος χρειάζεται ίσως να σκύψει και να αφουγκραστεί αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο συνδιαλλαγής και να μου δώσει τον χώρο, τον χρόνο·να μου δείξει τον τρόπο. Όταν αυτό συμβεί, η πολυπόθητη ομοιότητα εγείρεται σε όλα αυτά που μας κάνουν ανθρώπους: διψάω, πεινάω, πονάω, γελάω, θέλω παρέα, νιώθω μοναξιά, βαριέμαι, θέλω κάτι να πω αλλά δε με καταλαβαίνεις, θυμώνω…

Tο Κέντρο Ημέρας «Στην Αυλή του Κόσμου» φέτος ολοκληρώνει και γιορτάζει τα 13 χρόνια λειτουργίας του.

Η παραδοχή της, όχι πάντα αυτονόητης, πραγματικότητας που θέλει τους ανθρώπους να μοιραζόμαστε κοινές ανάγκες, επιθυμίες, συναισθήματα, δεσμούς, που απλά εκφράζονται και ικανοποιούνται με μοναδικό τρόπο για τον καθένα, αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας που διέπει τη λειτουργία της δομής και τους ανθρώπους της.

Οι άνθρωποι του Κέντρου Ημέρας μπορεί στο τώρα να έχουν συγκεκριμένα ονόματα και επαγγελματικές ιδιότητες, αλλά δεν παύουν να είναι όλοι εκείνοι που, στη μακρόχρονη πορεία του, μοιράστηκαν αυτό το κοινό όραμα. Στα 13 χρόνια λειτουργίας οι επαγγελματίες, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, αφιέρωσαν χρόνο, ενέργεια και δεσμεύτηκαν με υπομονή και επιμονή στην εφαρμογή ενός ιδεολογικού πλαισίου, που βασίζεται στις αξίες της συμπερίληψης. της επιλογής, της συμμετοχικότητας που προωθεί την αυτενέργεια και του δικαιώματος της έκθεσης σε ίδιες ευκαιρίες για όλους.

Ο ωφελούμενος, ως συμμέτοχος και συν-ρυθμιστής της καθημερινότητάς του, βρίσκεται στο επίκεντρο της θεραπείας. Μέσα από την απόκτηση και διατήρηση δεξιοτήτων επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή αυτονομία και δίνεται βάρος στην πρόληψη όλων εκείνων των συμπεριφορών που προβληματίζουν και μεγαλώνουν την απόσταση από τους ‘τυπικούς άλλους’.

 

 

Οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν μια αληθινή πρόκληση για κάθε θεραπευτή. Αυξάνουν τη ματαίωση, διεγείρουν το θυμικό, δοκιμάζουν τα όρια και κρατούν, όπως οφείλουν, ζωντανό το ερώτημα του «Γιατί». Γιατί ένας άνθρωπος να στερεοτυπεί, να αυτοτραυματίζεται, να φωνάζει, να χτυπά; Η εύκολη απάντηση που απλά μεταθέτει το βάρος στην ιδιότητα του ‘αυτιστικού ανθρώπου’ δεν φαίνεται να ταιριάζει στη φιλοσοφία της δομής.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο ηθικός και ιδεολογικός αυτός πυρήνας, που εκκινεί από ένα συγκεκριμένο θεωρητικό πλαίσιο διασφαλίζοντας την επιστημονικότητα των μεθόδων και των πρακτικών, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για τη δική μου ενσωμάτωση στο δυναμικό της ομάδας. Η έμφαση στις δυνατότητες και η προσπάθεια ανάδειξή τους, σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή προτεραιότητα στην καταστολή των ‘όσων μας προβληματίζουν’ συνυφάνθηκε αρμονικά με το δικό μου θεωρητικό και αξιακό υπόβαθρο οδηγώντας σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή δυνάμεων.

Το να αποδέχεσαι και να επενδύεις στο διαφορετικό προσπαθώντας να το κατανοήσεις, χωρίς να το επικρίνεις, είναι στη σφαίρα του θεωρητικού η πολιτικά ορθή στάση που όλοι οφείλουμε να ακολουθούμε.

Για την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή όμως ενός κέντρου ημέρας, η πραγμάτωση αυτής της θεωρίας απαιτεί γνώση επιστημονικά τεκμηριωμένη, οργάνωση και συστηματική ενδοσκόπηση, θάρρος για αυτοκριτική και αυτοβελτίωση, συναδελφική αλληλεγγύη στο μοίρασμα του βάρους και της κόπωσης και ένα καλώς εννοούμενο πείσμα.

Στην Αυλή του Κόσμου μόνο ένα εξωτερικό μάτι μπορεί στα αλήθεια να αξιολογήσει εάν όλα αυτά πληρούνται. Εκείνο, όμως, που μένει και με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί είναι η επίγνωση αυτής της ευθύνης και η αδιάλειπτη προσπάθεια που διαχρονικά εμποτίζει τους ανθρώπους που συνδιαμορφώνουν αυτή τη μικρή αυλή στον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα για το Κέντρο Ημέρας “Στην Αυλή του Κόσμου” του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2105789190, Χρυσολωρά 10-12, Περιστέρι (πλησίον στάσης μετρό “Αγιος Αντώνιος”)

 

Γράφει: η Αναστασία Αποστολοπούλου, ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας Εφήβων με Αυτισμό Δυτ.Αττικής “Στην Αυλή του Κόσμου” του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

 

Πηγή: https://kpechios.gr/

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *