Το δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό κατοχυρώνεται θεσμικά με το αρ.30 της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη για συμπερίληψη τους σ’ όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Μια ιδιαίτερα ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, που υφίσταται μέχρι και σήμερα διεθνώς δυσμενείς άμεσες και έμμεσες διακρίσεις και βιώνει την κοινωνική περιθωριοποίηση είναι τα άτομα με βαριά νοητική αναπηρία. Όμως, σε όλες τις εποχές και σε κάθε συνθήκη, πάντα υπάρχει μια σπίθα που θα ανάψει τη φλόγα για έναν κόσμο χωρίς στερεότυπα και αποκλεισμούς, με ελπίδα και αλληλεγγύη.
του Γιώργου Σταμάτη, Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας
Η διέξοδος για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού δόθηκε με την ίδρυση του κινήματος των Special Olympics από την Eunice Kennedy Shriver, αδελφή του προέδρου των ΗΠΑ John Kennedy, η οποία εμπνεύστηκε από τη μεγαλύτερη αδερφή τους με νοητική αναπηρία, Rose Marie Kennedy. Έτσι τον Ιούλιο του 1968, διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες Special Olympics στο Σικάγο του Ιλινόις με τη συμμετοχή 1000 αθλητών με νοητική αναπηρία από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το κίνημα των Special Olympics γρήγορα απέκτησε διεθνή εμβέλεια, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιοι αγώνες Special Olympics να είναι πλέον το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο για αθλητές με νοητική αναπηρία. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, εναλλασσόμενοι σε θερινούς και χειμερινούς.
Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2023 στο Βερολίνο με εντυπωσιακή ελληνική παρουσία! (Βίντεο)
Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2023 στο Βερολίνο με εντυπωσιακή ελληνική παρουσία! (Βίντεο)
Η «Φλόγα της Ελπίδας» (Flame of Hope) αποτελεί το σύμβολο των Special Olympics και το ισχυρότερο μέσο οικουμενικής διάδοσης του μηνύματος για ουσιαστική ισότητα και κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία. Η αφή της «Φλόγας της Ελπίδας» γίνεται μερικές μέρες πριν την έναρξη των παγκόσμιων αγώνων Special Olympics στην Αθήνα, και σηματοδοτεί τον κοινό μας αγώνα για τον τερματισμό των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με νοητική αναπηρία και την πλήρη ένταξη τους στην κοινωνία. Αλλά κυρίως συμπυκνώνει τη δική τους ακατάβλητη προσπάθεια, να βγουν από τα όρια τις κοινωνικής απομόνωσης, να υπερκεράσουν δυσκολίες που οφείλονται σε εσωγενείς και εξωγενείς παράγοντες, να σπάσουν τα τείχη της προκατάληψης και του αποκλεισμού και να ακουστεί η φωνή τους δυνατά σ’ έναν κόσμο ενότητας, ισότητας και συμπερίληψης. Ζητούν ορατότητα, αγάπη, σεβασμό, συμμετοχή, ίσες ευκαιρίες.
Η «Φλόγα της Ελπίδας» μαζί με το παγκόσμιο μήνυμα της μεταφέρεται από λαμπαδηδρόμους σε ιστορικά και πολιτιστικά σημεία της πόλης και στη συνέχεια ξεκινάει το ταξίδι της για την πόλη διεξαγωγής των αγώνων. Φέτος οι παγκόσμιοι αγώνες Special Olympics φιλοξενούνται για πρώτη φορά στη Γερμανία, στην πρωτεύουσα της χώρας Βερολίνο από τις 17 έως τις 25 Ιουνίου. Συμμετέχουν 7000 αθλητές από 190 χώρες, οι οποίοι αγωνίζονται σε 26 αθλήματα. Ο στόχος δεν είναι η κατάκτηση απλώς ενός μεταλλίου, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο, η αποκόμιση της χαράς της συμμετοχής που δίνει σε όλους ο αθλητισμός. Οι αθλητές συνυφαίνουν όλοι μαζί τα όνειρα τους για έναν κόσμο προόδου, ανοιχτότητας και συμπερίληψης, που δεν θα τους διαχωρίζει, θα τους σέβεται και θα τους αποδέχεται.
Τα Special Olympics αποτελούν ένα ισχυρό μέσο κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, αφού προάγουν την ορατότητα τους, τους βοηθούν να ανακαλύψουν κρυμμένα ταλέντα και χαρίσματα και να τα εξελίξουν, ενώ ο αθλητισμός πέρα από πεδίο προσωπικής ανάπτυξης, λειτουργεί παράλληλα και ως καταλύτης και για την ενσωμάτωση τους και σε άλλες πτυχές της ζωής. Επιπρόσθετα, για πολλές οικογένειες αποτελεί το «κλειδί» για να αποδεχθούν στην πράξη την αναπηρία του παιδιού τους ως έκφανση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
Γράφει: ο Γιώργος Σταμάτης, Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας