«Τα μουσεία πρέπει να γίνουν ένας χώρος φιλόξενος, που ο κόσμος χαίρεται να πηγαίνει συχνά»

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα μουσείου, το nevronas.gr κάνει μια σύντομη αναδρομή στο event του “CoMuseum”, μια διεθνή εκδήλωση για την αξία των μουσείων η οποία κάθε φορά ρίχνει φως σε διαφορετικές πτυχές της ίδρυσης και της ανανέωσης των μουσείων αλλά και του κοινού τους. Το 13ο Διεθνές Συνέδριο “CoMuseum” με θέμα “Μουσεία και Δικαιοσύνη” ανέδειξε ζητήματα Διαφορετικότητας, Ισότητας, Συμπερίληψης και Προσβασιμότητας χάρη στην από κοινού διοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη, της Αμερικάνικης Πρεσβείας και του British Council.

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Η κυρία Shanna Surendra η Cultural Attache της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα μίλησε στο nevronas.gr τόσο για τους στόχους της πρεσβείας με τη συμμετοχή της σε αυτή τη δράση ήδη από τη γέννηση κιόλας του «CoMuseum», όσο και για τη σύνδεση του φετινού θέματος με αυτά των περασμένων χρόνων.

Συγκεκριμένα, για την ίδρυση του θεσμού αλλά και το φετινό θέμα, η κυρία Surendra ανέφερε: «Μέσω του θεσμού του CoMuseum, η Πρεσβεία μας προσπαθεί να ενισχύσει τις υπάρχουσες δεξιότητες και να προωθήσει τις δυνατότητες των μουσείων και των ειδικών πάνω στην κουλτούρα ανά την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ενώ την ίδια στιγμή συνδέει τους επαγγελματίες στο χώρο του πολιτισμού στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

«Οι μεγαλύτεροι πυλώνες της δημιουργικότητας είναι η ευρύτητα και η διερεύνηση νέων ιδεών, και αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να γίνουν ένα με τον οργανισμό του μουσείου»

– Sarah Schleuning

Η Αμερικάνικη Πρεσβεία της Αθήνας έχει αναδείξει πολλάκις την αξία της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας, με την παρούσα ιστοσελίδα να αναδεικνύει συχνά σχετικές δράσεις, οπότε η ανάγκη ενός τέτοιου θέματος έμοιαζε μάλλον επιτακτική. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μουσεία ως χώροι πολιτισμού που αναδεικνύουν το ταλέντο και την ιστορία της ανθρωπότητας οφείλουν να είναι καθολικά προσβάσιμα και συμπεριληπτικά για όλους καθώς ΟΛΗ η ανθρωπότητα προσφέρει στη συνολική απόδοση και απεικόνιση του είδους.

Όταν ρωτήσαμε τη Sarah Schleuning, Επικεφαλής Επιμελήτρια Διακοσμητικών Τεχνών, Dallas Museum of Art (Η.Π.Α.) που μίλησε στο πλαίσιο του συνεδρίου, γιατί πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση για όλους στα μουσεία, είπε πως το πραγματικό ερώτημα ήταν: «Γιατί όχι;». «Εξάλλου υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν ώστε το μουσείο να είναι ένας καθολικά προσβάσιμος χώρος, πράγματα που είναι ιδιαίτερα απλά». Η τέχνη είναι κάτι πανανθρώπινο, κάτι πανέμορφο και οφείλει να είναι προσιτό σε όλους, όπως εξηγεί στη συνέχεια.

«Τα μουσεία πρέπει να γίνουν ένας χώρος φιλόξενος, που ο κόσμος χαίρεται να πηγαίνει συχνά»

Δεν έγινε λόγος όμως αποκλειστικά για τα ΑμεΑ και τους ανθρώπους με νευροδιαφορετικότητα, αλλά το σύνολο των κοινωνικών μειονοτήτων μίας χώρας, με την κυρία Surendra να αναφέρει ότι κατ’αυτόν τον τρόπο «προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε την ιδέα της ισότητας, να ενθαρρύνουμε ουσιαστική πρόοδο και να προωθήσουμε ένα πιο φιλόξενο, δίκαιο και ενδιαφέρον πολιτιστικό περιβάλλον για όλους». Αξίζει λοιπόν να θυμόμαστε ότι στο συνέδριο συζητήθηκε και το θέμα της ισότητας των φύλων, η πολυπολιτισμικότητα και η υπεράσπιση της καλλιτεχνικής παραγωγής όλων όσων οι φωνές δεν «ακούγονται» αρκετά συχνά.

«Εδώ και μια δεκαετία παρακολουθούμε τη σημαντική επιρροή, τόσο με τη μορφή καινοτομίας όσο και με τη μορφή ανάπτυξης, που προκύπτει από το “CoMuseum”»

– Shanna Surendra

Τέλος, η Αμερικάνικη Πρεσβεία σημείωσε την περηφάνια της για τη θαυμάσια συνεργασία της με το Μουσείο Μπενάκη και το British Council αλλά και με ταλέντα όπως η stand-up κωμικός Κατερίνα Βρανά και η υποστηρικτής για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ Παρασκευή Σαλαβγιά.

 

Πρόκειται λοιπόν για ένα διεθνές συνέδριο που συμβάλλει εδώ και καιρό στην ενημέρωση και την εφαρμογή αλλαγών στο χώρο των μουσείων, έτσι δεν είναι παράλογο να ελπίζει κανείς στην περεταίρω προσβασιμοποίηση των μουσείων αλλά και στην αύξηση της συμπεριληπτικής καλλιτεχνικής παραγωγής τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Ο καθένας αξίζει να νιώσει την τέχνη… με τον δικό του τρόπο!

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος