Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά, τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, στοχεύοντας στην ενημέρωση του κοινού και την ένταξη των αυτιστικών στην κοινωνία.
Ο Νίκος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του σχολείου, μας μιλάει για την νέα τους πρωτοβουλία, την ταινία μικρού μήκους ΛΑΜΠΡΟΣ – “Φως μέσα στη Σιωπή”.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτήν την ταινία και τι μηνύματα πιστεύεις ότι περνάει στον κόσμο;
Πρόκειται για μια δράση που αποσκοπεί στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του αυτισμού σε όσους δεν γνωρίζουν, αλλά θεωρούμε πως είναι σημαντικό να μάθουν. Διότι, μόνο μέσα από την εξωστρέφεια ξεκινά η αποδοχή της διαφορετικότητας, πόσο μάλλον η ένταξη…
Ορμητήριο αυτής μας της πρωτοβουλίας στάθηκε αφενός η εμπειρία της καθημερινότητάς μας με άτομα με αυτισμό και αφετέρου η παγκόσμια ημέρα που έχει θεσπιστεί για τον αυτισμό, η 2α Απριλίου.
Τί χρειάστηκε, από άποψη οργάνωσης και τεχνολογίας, για να υλοποιηθεί;
Ο Σύλλογος Διδασκόντων ανέθεσε σε ομάδα συναδέλφων αποτελούμενη από τους Βερβελέ Βασιλική, Κονοσίδου Ίννα, Νικολαΐδου Φωτεινή, Παπαδόπουλο Νίκο, Παυλάκου Καλλιόπη, Σταυρακούδη Γραμματούλα, Χασιώτου Σουλτάνα και Χουχούλη Βασιλική το σχεδιασμό, προγραμματισμό και την εύρεση συνεργασιών για την υλοποίηση της ταινίας.
Εξαιρετικοί μας συνεργάτες υπήρξαν οι εξής: Σκηνοθεσία, σενάριο και επιμέλεια μουσικών θεμάτων: Γιώργος Καλόξυλος Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παπαευαγγελίου Βαγγέλης Επιμέλεια Ορχήστρας: Γιάννης Νικολετόπουλος Γιάννης Νικολετόπουλος – κρουστός (καχόν), Γιώργος Καραγιάννης – έγχορδος (μαντολίνο, τζουράς), Σίφης Κοκολάκης – μουσικός κριτικής παράδοσης (σαξόφωνο & λύρα), Απόστολος Ρίζος – τραγουδοποιός (ακουστική κιθάρα & φυσαρμόνικα), Νίκος Γραίγος – τραγουδοποιός (κλασσική & ηλεκτροακουστική κιθάρα) Οργάνωση και Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Γραίγος
Λίγα λόγια για τον/τους πρωταγωνιστές και περιγραφή της ταινίας.
Μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο: ΛΑΜΠΡΟΣ – “Φως μέσα στη Σιωπή”. Είναι ένα ντοκιμαντέρ του αυτιστικού φάσματος, με άξονα ένα 11χρονο αγόρι που το βλέπουμε στην καθημερινότητα του. Μια προσπάθεια καταγραφής του χειρισμού αυτού του πολύ ειδικού θέματος, μέσα από αφηγήσεις και δράσεις της οικογένειας, του σχολείου, των φίλων του ψάχνοντας το φως που υπάρχει μέσα στη σιωπή του.
Οι συντελεστές, ήταν εξοικειωμένοι με θέματα όπως ο αυτισμός και η ειδική αγωγή;
Όσοι ενεπλάκησαν από το σχολείο είναι εξειδικευμένοι πάνω στον αυτισμό. Οι υπόλοιποι συντελεστές ενημερώθηκαν από την ομάδα υλοποίησης πάνω στα βασικά θέματα του αυτισμού, σε 2 επιμορφωτικές συναντήσεις, με απλά παραδείγματα.
Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία, όλης αυτής της προσπάθειας, από την σύλληψη της ιδέας, μέχρι και την υλοποίησή της;
Ήταν μια πρωτόγνωρη πανέμορφη εμπειρία. Ήταν πολύ συγκινητικό πόσοι άνθρωποι τόσο διαφορετικοί, από το σκηνοθέτη ως την καθαρίστρια αφοσιώθηκαν ψυχή και σώματι για την υλοποίηση της ταινιούλας.
Θέλεις να μας μιλήσεις για μια σκηνή, από την ταινία, που την θεωρείς, κορυφαίας σημασίας;
Μου άρεσαν οι σκηνές που γυρίστηκαν μεταξύ του Λάμπρου και του φίλου του, ενός τυπικού παιδιού, στο σπίτι και στη γειτονιά. Σκηνές πολύ ουσιαστικές και συγκινητικές.
Τι σας είπε το συνεργείο (οι τεχνικοί) για την συμμετοχή τους στο εγχείρημα αυτό; Πώς ήταν, σε γενικές γραμμές η συνεργασία σας;
Σε γενικές γραμμές όλοι οι συντελεστές εθελοντικά έδωσαν και την ψυχή τους. Η συνεργασία μας ήταν άριστη.
Ποιες θεωρείς ότι ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις (δυσκολίες) σε όλη αυτή την προσπάθεια; (χρηματοδότηση, αντιρρήσεις, δυσκολίες στα γυρίσματα κλπ)
Xρηματοδότηση εκ των ενόντων, με βοήθεια από το Σύλλογο Γονέων, τα γυρίσματα έγιναν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, γεγονός που δίνει διαστάσεις άθλου στο εγχείρημα! Δυσκολίες υπήρχαν πολλές: στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση, λάθη στην οργάνωση, στην επικοινωνία, ασυνεννοησία, μικροτσακωμοί… Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών όλων.
Δείτε την ταινία…
Εμείς από την πλευρά μας να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την πραγματικά ιδιαίτερη και σημαντική πρωτοβουλία. Nα ευχηθούμε τα μηνύματα τους να περάσουν στην κοινωνία και να συνεχίσουν να δημιουργούν!
Διαβάστε ακόμη…
Nevronas Loves “Λάμπρος”…
Συνέντευξη: του Νίκου Παπαδόπουλου, στον Νίκο Παγίδα