Τα μέλη της ΚοινΣεπ +εργάζομαι, απαντούν στις ερωτήσεις μας…
Τι είναι Κοιν.Σ.Επ;
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι φορέας της κοινωνικής οικονομίας όπου κοινωνική οικονομία ορίζεται το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.
Στην ουσία είναι ένας αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Η Κοιν.Σ.Επ. +εργάζομαι! συγκεκριμένα είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχειρήση Ένταξης, αφού αφορά στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού δηλαδή τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που η ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια. Ποσοστό 40% κατ’ ελάχιστον των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις αυτές ανήκουν υποχρεωτικά στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού.
Πώς επιβιώνει οικονομικά;
Η συγκεκριμένη Κοιν.Σ.Επ. +εργάζομαι! στηρίχτηκε οικονομικά από την αρχή αποκλειστικά στις συνεταιριστικές μερίδες των συνεταίρων και ίδια έξοδα των ιδίων προκειμένου να ανακαινιστεί ο χώρος και να στηθεί από την αρχή μια νέα επιχείρηση. Με την ίδρυση λοιπόν του «Παντοκαφενέ» και με σημαντικές βοήθειες υπό μορφή δωρεών (πχ ψυγεία από εφοπλιστή κ. Αθ. Μαρτίνο) και χορηγιών (πχ 3Ε κιβωτιακή υποστήριξη αναψυκτικών κά) με την εμπορική του κίνηση πλέον καλύπτει έξοδα μισθών, εμπορευμάτων, ενοικίων κλπ.
Ποιός μπορεί να δημιουργήσει μια Κοιν.Σ.Επ;
Οποισδήποτε ουσιαστικά. Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι οι ιδρυτές και τα μέλη (αν δεν εργάζονται σε αυτή) δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Όσον αφορά την δημιουργία του Παντοκαφενέ. Ποιός ο σκοπός;
Ο σκοπός του Παντοκαφενέ είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για ανθρώπους με ιδιαιτερότητες (διαγνώσεις αυτισμού, νοητικής υστέρησης, ψυχωτικών συνδρομών κά). Αφορά θέσεις εργασίας σε Καφενείο –Παντοπωλείο και έχει αυτή την εμπορική μορφή για να είναι όσο γίνεται πιο «ανοιχτός» στη κοινωνία και οι εργαζόμενοι του μέσω της επαγγελματικής ενασχόλησης να ενταχθούν ως ισότιμα μέλη στη τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία.
Ποιά η διαδικασία εκπαίδευσης των εργαζομένων;
Η διαδικασία της εκπαίδευσης καθορίζεται από τη διεπιστημονική ομάδα της Κοιν.Σ.Επ. η οποία καθορίζει το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κάθε εργαζόμενο λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως τη διάγνωση, τη λειτουργικότητα, το ακριβές αντικείμενο εργασίας κά. Η διάρκεια λοιπόν και οι παρεμβάσεις ποικίλλουν, αλλά στην ουσία δε σταματάει ποτέ.
Ποιοί σας στηρίζουν και πώς;
Υπάρχει ένα μακρύς κατάλογος εθελοντών που από μια απλή κοινοποίηση στο Facebook έως την παροχή τεχνικών υπηρεσιών, συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία μας, αλλά και στην ευόδωση του σκοπού μας. Απ’ την άλλη αξίζει να αναφερθεί η βοήθεια της τοπικής κοινωνίας μέσω και του Δήμου Π. Φαλήρου και άλλων κοινοφελών φορέων. Σημαντική και η αλληλουποστήριξη με άλλες ΚοινΣΕπ και ΚοιΣΠΕ όπως ο “Κήπος της Ελπίδας”, ο Διάπλους, το ΚοιΣΠΕ Λέρου, το ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας, η ΚοινΣΕπ ΑΜΥΛΙΑΝΘΗ κά. Σημαντική υποστήριξη έχει επιδείξει η Ζυθοποιία ΒΕΡΓΙΝΑ και NOCTUA και επίσης η NESTLE HELLAS.
Μπορείτε να μας πείτε με λίγα λόγια τις μεθόδους που αναπτύξατε για να μπορέσουν τα παιδιά να είναι πιο αποδοτικά;
Επιλέχθηκε αυτή η μορφή της επιχειρηματικότητας γιατί έχει πολλά διαφορετικά πόστα με ποικίλες απαιτήσεις. Οπότε τα παιδιά με τη διάγνωση αυτισμού πχ που έχουν μια έφεση στα μαθηματικά γίνονται άριστοι χειριστές λογισμικού καταχωρήσεων και διαχείρισης αποθήκης. Τα παιδιά με ήπια νοητική υστέρηση με το το γνήσιο και αυθόρμητο χαμόγελό τους αποδεικνύονται πολύ καλοί ως βοηθοί σερβιτόρου και σερβιτόροι. Κάπως έτσι τελικά η ιδιαιτερότητα του καθενός αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό και κάτι που παλιά μπορεί να θεωρούνταν μειονέκτημα πλέον να είναι «εργαλείο» δουλειάς.
Από κει και πέρα για το ακριβές αντικείμενο εργασίας παρέχεται εκπαίδευση εξειδικευμένη όπως πχ για τη παρασκευή καφέδων ένας έμπειρος Barista παραδίδει μαθήματα για την τεχνική παρασκευή αλλά και την εμφάνιση των σερβιριζόμενων προϊόντων.
Πόσο βοήθησαν οι χορηγίες και πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική φόρμα των εθελοντών;
Οι χορηγίες όπως αυτή του κου Μαρτίνου ήταν καθοριστική για την πρόοδο των εργασίων στησίματος νέας επιχείρησης. Και μιας και μιλάμε για ιδρυτές που δεν είναι επιχειρηματίες που αποβλέπουν στο κέρδος ούτε έχουν τα κεφάλαια για να διαθέσουν, η χορηγία επαγγελματικών συσκευών εστίασης έδωσε την ώθηση προς την ολοκλήρωση της ετοιμασίας του Παντοκαφενέ.
Επίσης και η υποστήριξη της NESTLE HELLAS με μηχανή και εξαρτήματα του καφέ, εξασφάλιση ποιοτικής ποικιλίας καφέ αλλά και η χορηγία της τέντας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ευόδωση των σχεδίων μας.
Στην ιστοσελίδα μας www.sin–ergazomai.com στο «επικοινωνία» αφήνοντας ένα όνομα και ένα email ερχόμαστε σε επικοινωνία με κάθε ενδιαφερόμενο που μοιράζεται με εμάς την ίδια πρόθεση-διάθεση για βοήθεια και αλληλουποστήριξη. Μια ευκαιρία να δείξουμε ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη εποχή είμαστε ακόμα Άνθρωποι.
Ποια η επιστημονική ομάδα και ποιο το επιστημονικό της κομμάτι;
Η επιστημονική ομάδα απαρτίζεται από Ψυχολόγο, Εργοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό και Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας. Καταρχήν αξιολογεί τον ενδιαφερόμενο, καταρτίζει εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το εφαρμόζει, το παρατηρεί, το προσαρμόζει όπου χρειάζεται και επαναξιολογεί. Παρεμβαίνει ατομικά όποτε χρειάζεται, αλλά και ομαδικά γίνονται τακτικά ομάδες εργαζόμενων όπου συζητούνται επίκαιρα θέματα.
Επόμενοι στόχοι;
Nέες θέσεις εργασίας… Μεγαλύτερη αποδοχή από τη κοινωνία, αύξηση της αυτοπεποίθησης των εργαζομένων.
Διαβάστε για την “Επίσκεψη στον Παντοκαφενέ”
Συνδεθείτε με την ΚοινΣεπ “+εργάζομαι”!
Συνέντευξη: των μελών της ΚοινΣεπ Συνεργάζομαι, Γιώργου Τζώτη (Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας) και Αλεξάντερ Νικίτοβιτς (Εργοθεραπευτής), στον Νίκο Παγίδα