Συνάντησα την Ηρώ Μπέζου σε μία καφετέρια στα Εξάρχεια.
Μιλήσαμε για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου “Ξύπνα Βασίλη”, του Δημήτρη Ψαθά, όπου θα συμπρωταγωνιστεί με το Γιώργο Γάλλο και κάνει πρεμιέρα 19 Οκτωβρίου στην ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ».
Ένα έργο διαχρονικό που μιλάει για την ματαιοδοξία, το ψέμα και την υποκρισία, που δυστυχώς εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην σημερινή κοινωνία μας, καθώς και το πώς όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν άσχημα, μέχρι και να “αρρωστήσουν” έναν ειλικρινή και αυθεντικό άνθρωπο….
Με την Ηρώ, εκτός από το θέατρο, συζητήσαμε για το κατά πόσον το χρήμα αλλάζει τον χαρακτήρα του ανθρώπου και άλλα πολλά…
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του ανεβάσματος αυτού του θεατρικού έργου στο μυαλό του Άρη Μπινιάρη.
Ακριβώς η ιδέα δεν ξέρω πώς προέκυψε. Ξέρω ότι στην Νέα Σκηνή (Εθνικό Θέατρο) ανεβαίνουν νεοελληνικά κείμενα. Από την πρώτη μέρα ήταν όλα διαμορφωμένα είχε κάνει την δραματολογία, με την δραματολόγο Δώρα Καπράλου και τα σκηνικά. Δεν έγινε κάποια έρευνα, ήταν όλα ξεκάθαρα στο μυαλό του σκηνοθέτη και δεν χρειάστηκε περαιτέρω διεργασία στο έργο.
Υποδύεσαι την Ντίνα, την αδερφή του Βασίλη. Πώς σου φάνηκε σαν ρόλος;
Ηξερα το έργο μόνο απ’ τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Μου άρεσε ο ρόλος της Ντίνας γιατί μου άρεσε πολύ αυτή η ταινία. Σήμερα, μέσα απ την διασκευή που έγινε στο έργο, τα πιο πολλά πρόσωπα έχουν αναπτυχθεί αρκετά, οπότε δεν υπάρχει τόσο πολύ αυτή η ελαφρότητα. Υπάρχει βέβαια το χιούμορ, αλλά και μια πιο σύνθετη προσέγγιση.
Πόσο επίκαιρη μοιάζει στα μάτια σου η πλοκή του έργου;
Το έργο διαδραματίζεται σε μία τεταμένη κατάσταση, λόγω της χούντας, κάτι που εμείς δεν βιώσαμε. Ωστοσο με συγκινεί αυτή η ευαισθησία και η μοναξιά του ήρωα που παλεύει να ενταχθεί μέσα στην κοινωνία, χωρίς όμως να έχει γερές βάσεις, ως προς την ιδεολογία του.
Έχει έναν φόβο που πολλοί άνθρωποι ταυτίζονται μ’ αυτόν. Και μόλις καταφέρνει να κάνει την επανάστασή του, προδίδεται και γι’ αυτό χάνει τα λογικά του.
Ο σημερινός άνθρωπος διαφέρει από τους ήρωες του έργου; Θυσιάζει τα πιστεύω στο βωμό του χρήματος;
Αυτό, νομίζω, ότι προϋποθέτει ο καθένας να έχει πιστεύω. Σίγουρα κάποιοι ναι, κάποιοι άλλοι όχι. Όλοι πιστεύω κάνουμε κάποιες “εκπτώσεις”. Στην ζωή μας υπάρχουν δοκιμασίες, σε κάποιες υποκύπτουμε και σε κάποιες άλλες ξεπερνάμε τα εμπόδια. Είναι προσωπική διαδρομή.
Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η διαχείριση ενός τόσο γνωστού ονόματος (όπως το δικό σου) στο χώρο; Αντιμετώπισες καχυποψία;
Δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμπεριφορά από συναδέλφους που να μ’ έφερε σε δύσκολη θέση. Καχυποψία υπήρχε μόνο από δημοσιογράφους, σε κάποιες στιγμές.
Υπάρχει κάποια συμβουλή απ’ τους γονείς σου που κρατάς στην επαγγελματική πορεία σου;
Οι γονείς μου γενικά δεν δίνουν συμβουλές, δεν τους αρέσει σε επαγγελματικό επίπεδο. Σε προσωπικό μόνο.
Πώς είναι η ζωή σου εκτός θεάτρου;
Μ’ αρέσει πολύ το σπίτι μου, να διαβάζω, να κάνω yoga… δεν έχω κάτι ξεχωριστό.
Τι είναι αυτό που αγαπάς στην Αθήνα και τί θα άλλαζες;
Αγαπάω το ότι είναι μία πόλη γεμάτη ζωή. Είναι συγκινητικό να περπατάς στους ίδιους δρόμους κάθε μέρα. Έχει πλάκα. Σίγουρα θ’ άλλαζα πολλά. Σαν πρώτο, θα ήθελα να μυρίζει η πόλη μας ομορφότερα.
Πόσο νομίζεις ότι βοηθάει η κοινωνία τις ευπαθείς ομάδες;
Νομίζω ότι είναι δυσβάσταχτο γι’ αυτούς τους ανθρώπους να κινούνται στους δρόμους. Ξέρω πολλούς που κάνουν τιτάνια προσπάθεια να βοηθήσουν. Στον δικό μας κλάδο γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στο θέατρο. Το βασικότερο όμως είναι οι δομές που λείπουν.
Μία αγαπημένη σου ηρωίδα ή ήρωας που υπέφερε από κάτι (που ανήκε στις ευπαθείς ομάδες).
Με συγκίνησε πολύ ο ήρωας από την ταινία Shine. Ο σολίστας, ο οποίος παρ’όλο που είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένια, καταφέρνει να γίνει ένας σπουδαίος μουσικός. Μου αρέσει πολύ και ο Τζέφρι Ρας. Σπουδαίος ηθοποιός για να αποδώσει έναν τέτοιο ρόλο.
Μια σκέψη, μια φράση που σε χαρακτηρίζει…
“H ισχυρότερη δύναμη είναι η περιέργεια”
Συνέντευξη: της Ηρώς Μπέζου στον Γιάννη Βανταράκη (Γιάννης Goodfellas – Δημοσιογράφος), για το nevronas.gr