Τα Ιατρεία Πόνου, είναι ιατρεία που ασχολούνται και προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που πάσχουν από οξείς και χρόνιους πόνους. Αλλά πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτά;
της Αθηνάς Αλεξανδροπούλου – Νοσηλεύτρια
Σαν νοσηλεύτρια έρχομαι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που βιώνουν πόνο, είτε σωματικό είτε ψυχικό. Για κάποιους ο πόνος γίνεται κομμάτι της ζωής τους, όποια και να είναι η προέλευσή του. Σε αυτή τη φάση της ζωής τους απουσιάζει η ηρεμία τους, η διάθεσή τους, η όρεξή τους για ζωή. Ειδικά στις μέρες μας το φορτίο είναι ακόμα πιο μεγάλο, καθώς ο κόσμος περιβάλλεται από ανασφάλεια και φοβίες, τώρα περισσότερο από ποτέ.
Τα Iατρεία Πόνου προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιους πόνους.
Η κα Κύργιου Ελένη – Διευθύντρια Αναισθησιολογίας, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, μας μιλάει για την λειτουργία του ιατρείου πόνου στον Ευαγγελισμό και γενικότερα στα νοσοκομεία της Ελλάδας, όπου σχεδόν σε όλα υπάρχουν τέτοια ιατρεία.
Τί ορίζεται ως χρόνιος πόνος; Ποιά είναι ακριβώς η βοήθεια προς τον ασθενή; Ποιές οι ειδικότητες των γιατρών; Ποιές οι ελλείψεις, στα ιατρεία αυτά;
Κα Κύργιου, με τί ασχολείται το ιατρείο πόνου;
Το ιατρείο πόνου ασχολείται με περιπτώσεις οξέος πόνου αλλά και με τον χρόνιο πόνο στον οποίο συμπεριλαμβάνεται εκτός άλλων ο μυοσκελετικός πόνος και ο καρκινικός πόνος.
Πότε ένας ασθενής θα επισκεφτεί το ιατρείο πόνου;
Στην Ελλάδα επειδή δεν είναι πολύ γνωστό το ιατρείο πόνου, ο ασθενής συνήθως θα το επισκεφτεί μετά από παραπομπή από άλλες ειδικότητες γιατρών όπως των ορθοπεδικών, των χειρούργων που παρακολουθούν καρκινοπαθείς και των δερματολόγων που παρακολουθούν περιστατικά με έρπητα ζωστήρα.
Δέχεστε ασθενείς για συνεδρίες με προγραμματισμένα ραντεβού;
Ναι σίγουρα. Η θεραπεία και για τον οξύ αλλά και το χρόνιο πόνο χρειάζεται παρακολούθηση. Πρώτα παίρνουμε ένα καλό ιστορικό των ασθενών, όσον αφορά και άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν και στη συνέχεια ξεκινάμε σταδιακά μια θεραπεία. Χρησιμοποιούμε μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων, συνδυαστικά και παρακολουθούμε το πώς ανταποκρίνεται ο ασθενής στη αγωγή την οποία, αναλόγως με τυχόν παρενέργειες, την τροποποιούμε και την εξατομικεύουμε.
Στην πρώτη εβδομάδα έχουμε οπωσδήποτε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον ασθενή για το πώς ανταποκρίνεται και στο μήνα έχουμε ραντεβού για μια ολοκληρωμένη εικόνα. Ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα ο ασθενής μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία η εξέλιξη.
Ποιες είναι οι ειδικότητες που ασχολούνται με το ιατρείο πόνου;
Κατά κύριο λόγοι οι αναισθησιολόγοι ασχολούνται με το ιατρείο πόνου.
Υπάρχει συνεργασία και με ψυχολόγους ή ψυχιάτρους;
Αυτό θα ήταν το ιδανικό αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό το κομμάτι το αναλαμβάνουμε εμείς, με όλη την επίπτωση που μπορεί να έχει στη δική μας ψυχολογική κατάσταση αλλά και το φόρτο εργασίας.
Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζονται στο ιατρείο πόνου; Για παράδειγμα το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που σας επισκέπτονται είναι καρκινοπαθείς;
Ναι έχουμε πολλούς καρκινοπαθείς. Τελευταία με τον κορονοϊό έχει αλλάξει αρκετά. Ενώ βλέπαμε πολλά μυοσκελετικά περιστατικά, οσφυαλγίες, ραχιαλγίες, κεφαλαλγίες και ισχιαλγίες, κάναμε ακόμα και βελονισμό σε αρκετούς ασθενείς στα πλαίσια της θεραπείας. Πλέον έχουν μειωθεί αρκετά αυτά τα περιστατικά και επικεντρωνόμαστε σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με μεθερπητική νευραλγία.
Τί ορίζεται σαν χρόνιος πόνος και ποιες είναι οι ασθένειες που οδηγούν σ’ αυτόν;
Είναι ο πόνος ο οποίος παραμένει για χρονικό διάστημα από δύο έως έξι μήνες. Είναι ο πόνος που γίνεται βασανιστικός, οδηγεί τον ασθενή σε συν-νοσηρότητες όπως κατάθλιψη, ανορεξία και κοινωνική απόσυρση.
Υπάρχουν άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη. Είτε από ατυχήματα είτε από επεμβάσεις. Το ιατρείο πόνου θα ασχοληθεί με τον πόνο των μελών- φαντασμάτων αυτών των ασθενών;
Βεβαίως ασχολούμαστε και με αυτά τα περιστατικά. Η αντιμετώπισή τους είναι η ίδια με τα υπόλοιπα περιστατικά. Μπορούν να γίνουν επεμβατικές θεραπείες και βέβαια να δοθεί φαρμακευτική αγωγή.
Αναφέρατε πριν ότι στην Ελλάδα δεν γνωρίζει πολύς κόσμος για τη λειτουργία των ιατρείων πόνου. Πώς πιστεύετε μπορεί να αλλάξει αυτό;
Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει αυτό με κάποια εκστρατεία, αλλά πιστεύω ότι δεν έχει σχέση μόνο αυτό.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από πενήντα ιατρεία πόνου σε όλη τη χώρα, από αναισθησιολόγους που έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση του πόνου και δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια στη χώρα μας δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ούτε σαν εξειδίκευση η αλγολογία. Επίσης υπάρχει υποστελέχωση.
Οι ασθενείς που σας επισκέπτονται, λόγω της κατάστασης που βιώνουν εμφανίζουν καταθλιπτική διάθεση;
Ναι, ναι βέβαια. Μα ο χρόνιος πόνος οδηγεί σε κατάθλιψη και η κατάθλιψη οδηγεί σε χρόνιο πόνο. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχει ψυχική νόσος η οποία βγαίνει σε πόνο. Γι’ αυτό χρειάζονται και οι ειδικότητες των ψυχιάτρων και ψυχολόγων.
Γενικά επειδή ακόμα στην Ελλάδα θεωρείται ταμπού η επίσκεψη σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο, πηγαίνει ο ασθενής να τον επισκεφτεί;
Αυτό που βλέπω τώρα είναι ότι οι ασθενείς πηγαίνουν και ειδικά η νεολαία που εμφανίζει μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης, λόγω και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που βιώνουμε. Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς επειδή έχουν και ένα άλλο επίπεδο γνώσεων.
Ποια είναι η ποιότητα ζωής ενός ατόμου με χρόνιο πόνο;
Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, έχοντας βιολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο έχουν: δυσκολία στον ύπνο, συχνά άγχος και κατάθλιψη, μειωμένη ενέργεια, δυσκολίες συγκέντρωσης και μειωμένη όρεξη.
Επιβαρύνει οικονομικά τον ασθενή (με κόστος φαρμάκων και φροντίδας και απώλεια εισοδημάτων) αλλά και την κοινωνία (απουσία από την εργασία, μειωμένη παραγωγικότητα) και τους φορείς παροχής περίθαλψης.
Συνέντευξη: της κας Ελένης Κύργιου – Διευθύντριας Αναισθησιολογίας, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στην Αθηνά Αλεξανδροπούλου – Νοσηλεύτρια για τον nevronas.gr
*Ιατρεία πόνου λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς.
*Ιατρείο πόνου Ευαγγελισμού τηλ: 213 204 1217
Υπεύθυνες αναισθησιολόγοι:
Κύργιου Ελένη
Παπαρίζου Νίκη
Μις Μαρία