Γιατί τα Κέντρα Μαστού πρέπει να γίνουν προτεραιότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Σύμφωνα με τα νέα παγκόσμια δεδομένα (GLOBOCAN, 2020), ο Καρκίνος του Μαστού είναι πλέον ο συχνότερα διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως. Αντιπροσωπεύει 1 στους 4 καρκίνους που διαγιγνώσκονται μεταξύ των γυναικών ενώ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

 

της Πόπης Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Για όλα αυτά που μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, μιλήσαμε με τον Παναγιώτη  Ε. Δασκαλάκη MD,  PhEM,   EMDMSc,   ITMSc,   HMMSc,  PhD,  FACS, Γενικό  Χειρουργό, Ειδικό  Ιατρό  Εντατικής  Θεραπείας  (ΜΕΘ), Ειδικό  Χειρουργό  Μαστού – Μαστολόγο,διευθυντή του ΕΣΥ και Επιστημονικά Υπεύθυνο  της Διατομεακής Μονάδας Μαστού – Κέντρο Μαστού του  ΓΝΜ «Έλενα Βενιζέλου».

Υπάρχουν κλινικές/Ιατρεία Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία. Όμως δεν φαίνεται να έχουμε δομές όπως τα Κέντρα Μαστού. Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους; 

Πράγματι, σε κάποια λίγα μεγάλα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί Ιατρεία Μαστού, καλύπτοντας κυρίως χειρουργικά και όχι εξειδικευμένα-ολοκληρωμένα, τον Καρκίνο του Μαστού. Επίσης, ο Ιδιωτικός Τομέας έχει αναπτυχθεί αρκετά καλά σε επίπεδο Ιατρείων Μαστού, προσφέροντας ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας, όμως με υψηλό αντίτιμο για τον μέσο πολίτη και αναλογικά, μεγάλα κέρδη για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Τα δύο είδη, υγειονομικής δομής, σχετιζόμενα με την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού και τα οποία μπορούμε να συναντήσουμε στο σύστημα υγείας, δηλαδή, η Διατομεακή Μονάδα ή Κέντρο Μαστού και το Ιατρείο Μαστού, διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους, αφενός ως προς το τεράστιο αριθμό περιστατικών που υποδέχεται ένα Κέντρο Μαστού, συγκριτικά με ένα Ιατρείο, αφετέρου ως προς την αυτόνομη, ολοκληρωμένη και ολιστική αντιμετώπιση (ψυχή και σώμα) των ασθενών,καθώς και την ικανότητα ενός Κέντρου να «τρέχει» προληπτικά και ερευνητικά προγράμματα ευρείας κλίμακας.

Παρασκευή Μιχαλοπούλου, «Άλμα Ζωής»: “Στόχος ο καρκίνος του μαστού να γίνει προτεραιότητα της δημόσιας υγείας”

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία σε Κέντρα σχετίζεται με βελτιωμένη επιβίωση για ασθενείς με Καρκίνο του Μαστού, ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου.

Ακόμη, το Κέντρο Μαστού, δύναται να συνεργάζεται με Συλλόγους ασθενών, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με αυτούς. Επιπλέον, για τα Κέντρα Μαστού, προτείνεται η συστέγαση όλων των υπηρεσιών, περιορίζοντας την ανάγκη μετακίνησης των ασθενών.

1 στις 7 γυναίκες θα νοσήσει σε κάποια φάση της ζωής της από καρκίνο του μαστού.

Πείτε μας δυο λόγια για το ιστορικό και την σημερινή λειτουργία του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΣΤΟΥ – ΓΝΜ «Έλενα Βενιζέλου».

Το Κέντρο μας, είναι το παλαιότερο με διαφορά και καινοτόμο Κέντρο Μαστού, στην ελληνική επικράτεια. Θεμελιώθηκε με επίσημη απόφαση το 1974 και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 1975.

Το Κέντρο Μαστού οργανώθηκε με βάση διεθνή πρότυπα και απέκτησε σύντομα μεγάλη φήμη.  Οι βασικές καινοτομίες που εισήγαγε το Κέντρο ήταν το λεπτομερές, για τις παθήσεις μαστού, ιστορικό ασθενούς, η τήρηση πλήρους φακέλου ασθενούς, η σύγχρονη, για την εποχή, υλικοτεχνική διαγνωστική υποδομή αλλά, κυρίως, η έναρξη και διατήρηση προγράμματος προληπτικού ελέγχου, με υπενθύμιση του ετήσιου ελέγχου τους!

Το Κέντρο μας, εξακολουθεί να καινοτομεί, συνεχίζοντας τον ετήσιο διαγνωστικό έλεγχο, τη σύγχρονη μαστολογική χειρουργική αντιμετώπιση (ογκοπλαστική και επανορθωτική χειρουργική) και την άμεση διάγνωση του «επείγοντος»,με σύγχρονες βιοπτικές διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ συνεχίζει απρόσκοπτα, το ερευνητικό του έργο και την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι το Κέντρο μας, συνεργάζεται άμεσα και με άλλες υγειονομικές δομές όπως και εθελοντικές ομάδες («Άλμα Ζωής»), προκειμένου, η κάθε ασθενής με καρκίνο μαστού, να έχει ολοκληρωμένη θεραπευτική φροντίδα και υποστήριξη.

Με αφορμή αυτή τη συνέντευξη στο nevronas.gr θα ήθελα να προαναγγείλω την επερχόμενη ίδρυση ενός Ιατρείου Πόνου, καθώς επίσης και την επανέναρξη της παρηγορητικής φροντίδας-νοσηλείας ασθενών τελικού σταδίου στο Νοσοκομείο μας. 

Ιατρεία Πόνου… Πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτά;

 

“Το αρχείο μας περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 

124.000  ολοκληρωμένους ιατρικούς φακέλους γυναικών 

και 12.000 περιπτώσεις με Καρκίνο του Μαστού.”

Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε ή και αντιμετωπίζετε και σήμερα; Κατά πόσον έχετε την στήριξη της πολιτείας ή άλλων φορέων; 

 Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αφορούν την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία του Κέντρου, καθώς, για λόγους που δεν γνωρίζουμε,δεν λαμβάνουμε την κρατική υποστήριξη που χρειαζόμαστε για ένα τόσο σημαντικό έργο.

Αρχικώς, η έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης του Κέντρου η οποία δεν αντιμετωπίστηκε, οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο του Κέντρου το 2019, καθώς η εύρυθμη λειτουργία του, στηρίζεται και είναι γραμματειοκεντρική.

Έπειτα, αντιμετωπίζαμε τη συνεχή άρνηση των προηγούμενων Διοικήσεων για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού (μέσα στα πλαίσια της λογικής),  και ανάλογη επικαιροποιημένη αναβάθμιση των υπηρεσιών μας,με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Κατόπιν ήρθε το επίσημο, παράνομο και ανεξήγητο λουκέτο του Κέντρου Μαστού τον Μάιο του 2020 από την τότε Διοικήτρια, που με οδήγησε στο να μιλήσω και να το καταγγείλω, δημοσίως, προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση. Με το σφράγισμα του Κέντρου βρέθηκαν σε κίνδυνο,τουλάχιστον20.000 γυναίκες. 

Ακόμη, η παθητική στάση της πρότερης Διοίκησης, οδήγησε στην καθυστέρηση πρόσληψης επικουρικού ιατρού στο Κέντρο μας. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίσαμε την εξάντληση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού και την αναμονή των ασθενών.

Εξακολουθεί η έλλειψη προσωπικού, τόσο στα γραμματειακά όσο και σε νοσηλευτικά και ιατρικά πόστα.

Το 2021, ο σύλλογος «Άλμα Ζωής», σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ιατρών και εταιρειών μαστού, συνέταξαν ένα υπόμνημα με τις θέσεις τους σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.Έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Υγείας και έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές/ριες και ευρωβουλευτές/ριες.

Ένα από τα βασικά ζητούμενα του υπομνήματος είναι και  η δημιουργία Κέντρων Μαστού ολοκληρωμένης φροντίδας.

Κατά την γνώμη σας, το Κέντρο Μαστού στο -ΓΝΜ «Έλενα   Βενιζέλου», κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει πρότυπο κέντρο, στις προδιαγραφές του οποίου μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα σε πανελλαδική εμβέλεια;

Διαθέτουμε, ήδη αρκετές υπηρεσίες ως αυτόνομο διατομεακό τμήμα κατά τα πρότυπα της EUSOMA, ενώ από το 2013 έχουν τεθεί και όλες οι νομικές βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Κέντρο μας είναι από παλιά μία δομή, στα πρότυπα των ολοκληρωμένων Κέντρων Μαστού, ακριβώς, όπως αυτά τα οποία έχει προσφάτως  υποσχεθεί η επίσημη τωρινή Πολιτεία, στις εθελοντικές ομάδες και στην κάθε πάσχουσα από Καρκίνο του Μαστού.

Άρα το Κέντρο μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό του σχεδίου ανάπτυξης ολοκληρωμένων Κέντρων Μαστούιδίως στο Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Podcast | Σαν Ροζ… (Καρκίνος Μαστού και Εγκυμοσύνη)

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης έως και 97%.

Αν είχατε πρόσβαση και άμεση επιρροή στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, ποια προγράμματα θα προτείνατε για θέματα: Πρόληψης/ Έγκαιρης Διάγνωσης/ Θεραπείας και γενικότερης υποστήριξης για τον καρκίνο και άλλες παθήσεις του μαστού;

Κοινός παρονομαστής των Προγραμμάτων Υγείας μέχρι στιγμής ήταν το πώς να κάνουμε την «δουλειά μας» χωρίς να ξοδευτούν καθόλου χρήματα! Δεν είναι πάντα εφικτή η πρακτική αυτή, ιδίως όταν αφορά στον Ελληνικό χώρο και σε περίπου 7.500 νέες περιπτώσεις Καρκίνου του Μαστού κάθε έτος.

Χρειάζονται καλά σχεδιασμένα προγράμματα προληπτικού ελέγχου πληθυσμού (screening) μεγάλης κλίμακας.

Επίσης, είναι αναγκαία η δημιουργία δομών σύγχρονης διαγνωστικής και ολιστικής θεραπευτικής αντιμετώπισης,όπως τα ολοκληρωμένα Κέντρα Μαστού.

Έτσι, η σύνταξη ενός Υγειονομικού Χάρτη για τον Καρκίνο του Μαστού είναι αναγκαία, καθώς και η οικονομική,διοικητική και σε επίπεδο νομοθετικό, στήριξη από την Πολιτεία!

Μέγιστης σημασίας είναι επίσης η ενδυνάμωση των αντίστοιχων εθελοντικών ομάδωνκαθώς και η ευρύτερη και συνεχής εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Τέλος, επισημαίνω και πάλι ότι το Κέντρο μας, μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό της όλης προσπάθειας.

Αυτό που μένει είναι η αληθινή θέληση της Πολιτείας, για να πράξει.  

Συνέντευξη: του κ. Παναγιώτη  Ε. Δασκαλάκη MD, PhEM, EMDMSc, ITMSc, HMMSc, PhD, FACS, Γενικό Χειρουργό, Ειδικό  Ιατρό Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Ειδικό Χειρουργό Μαστού – Μαστολόγο, Διευθυντή του ΕΣΥ και Επιστημονικά Υπεύθυνο  της Διατομεακής Μονάδας Μαστού – Κέντρο Μαστού του  ΓΝΜ «Έλενα Βενιζέλου» στην Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology για το nevronas.gr