Ένας…Μία…Ένα με τον Φυσικοθεραπευτή Αιμίλιο Κουφό

Ο Φυσικοθεραπευτής Αιμίλιος Κουφός απαντά στις ερωτήσεις μας…

 

Μία πρόκληση που ο κλάδος σου αντιμετωπίζει.

Το να κάνουν οι φυσικοθεραπευτές χρήση του βελονισμού σε ασθενείς, αλλά μόνον στο κομμάτι το μυοσκελετικό.
Ήδη η Πανελλήνια Εταιρεία Φυσικοθεραπείας, εκπαιδεύει πλήρως όσα από τα μέλη της θέλουν, επί  ενάμισι χρόνο, στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή χρήση του βελονισμού στο μυοσκελετικό σύστημα. Όμως το πρόβλημα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας ενώ δίνει πιστοποίηση, δεν παρέχει σε αυτούς άδεια άσκησης για τον βελονισμό.
Είναι ένα θέμα που θέλει οργάνωση από τον σύλλογό μας με βασική επιδίωξη να νομιμοποιηθεί η χρήση βελονισμού σε μυοσκελετικές παθήσεις, από ειδικά εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές.

Ένας επαγγελματίας του κλάδου σου που θαυμάζεις.

Η Αυστραλή φυσικοθεραπεύτρια, Jenny McConnell, που πρώτη (παγκοσμίως) εφάρμοσε την τεχνική περίδεσης (taping) στην μηχανική διόρθωση της επιγονατίδας.
Αυτό, άνοιξε τον δρόμο στην σκέψη μου και στη δραστηριότητά μου, όσον αφορά στις διορθώσεις μυοσκελετικών προβλημάτων, σε όλο το σώμα, με περίδεση (taping). Έτσι σταδιακά  ανέπτυξα και την δική μου θεωρία του combination taping (αναγνωρισμένη πλέον ευρεσιτεχνία).

Μία εναλλακτική καριέρα που μπορεί να είχες ακολουθήσει.

Πιθανότατα να γινόμουν συγγραφέας. Γράφω ποίηση και γενικά πιστεύω ότι ο πλούσιος εσωτερικός κόσμος εξελίσσει και τον εξωτερικό σου κόσμο. Η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο, είναι απαραίτητη.

Μία στιγμή προσωπικής σου υπερηφάνειας.

Όταν έγινα παππούς. Η νέα ζωή είναι η ελπίδα και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Μία πολιτιστική πρόταση.

Είμαι Ηπειρώτης και συγκινούμαι πολύ από την παραδοσιακή μουσική. Αγάπη , έρωτας, ζωή, πόνος, χαρά. Όλα αυτά είναι μέσα της. Αυτή μπορεί να μας ενώνει και να μας καθοδηγεί.  Γενικά πιστεύω ότι πρέπει να γυρίσουμε στην παράδοση, γιατί εκεί είναι τα κομμάτια της ψυχής, από διάφορες ιστορικές εποχές της ζωής του Έλληνα.

Μία στιγμή που άλλαξε την πορεία της καριερας σου.

Η συγγραφή του βιβλίου «Αθλητικό και θεραπευτικό taping», σε συνεργασία με τον Δημήτρη Σφετσιώρη. Σε όλη αυτήν την διαδικασία, γνώρισα επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, που προχώρησαν κι’ αυτοί, εξελίχθηκαν επαγγελματικά μέσα από την μέθοδό μου, αλλά κι εγώ αισθάνθηκα ότι άνοιξα δρόμους για τον εαυτό μου.

Ένα τεχνολογικό επίτευγμα που έχει βοηθήσει τον κλάδο σου.

Το διαδίκτυο. Ανοίγει πολλά παράθυρα, για γρήγορη και εύκολη επικοινωνία και μεταφορά γνώσεων. Φέρνει όλους τους λαούς κοντά, σε επιστημονικό – επαγγελματικό επίπεδο, και όχι μόνον.

Ένα μάθημα ζωής που έμαθες με δύσκολο τρόπο.

Η συνεχόμενη, έντονη και ταχύτατη προσπάθεια που κατέβαλλα σαν φυσικοθεραπευτής ομάδας μπάσκετ, Α’ κατηγορίας. Το να θεραπεύεις πολλά άτομα, σχεδόν ταυτόχρονα και υπό μεγάλη χρονική πίεση είναι πραγματικά δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο!

Μία χρήσιμη συμβουλή για νέους, φιλόδοξους φυσικοθεραπευτές / γυμναστές.

Είμαι καθηγητής, και αυτό που τονίζω συνεχώς σε αυτούς που διδάσκω είναι να δίνουν έμφαση και να στηρίζονται στις θεωρητικές γνώσεις πάνω στην κινησιολογία, ανατομία, νευροφυσιολογία και εμβιομηχανική. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να εξελιχθεί το επάγγελμά μας.

Μία πρόταση για ταξιδι

Κίνα. Ένας πολιτισμός που δεν μπορεί να σε αφήσει απαθή, ειδικά όσον αφορά στις εναλλακτικές θεραπείες, που έχουν τη βάση τους στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.