Ένας…Μία…Ένα με την Ψυχολόγο Στέλλα Λαδάκη

Λαδάκη Στυλιανή

Η Ψυχολόγος Στυλιανή Λαδάκη απαντά στις ερωτήσεις μας….

Μία θεατρική παράσταση.

“Οι νταντάδες”, με τους Καρακατσάνη, Κωνσταντίνου και Χρυσικάκο το 2010.
Ένα έργο του Σκούρτη που είχε ανέβει την περίοδο της δικτατορίας, με θέμα την πολιτική και την εξουσία. Μία δυνατή παράσταση που δείχνει το πόσο μπορεί να επηρεάσει η εξουσία τον άνθρωπο. Ένα έργο με πολλά συμβολικά μηνύματα. Με είχε αγγίξει γιατί σε βάζει να σκεφτείς ότι εμείς οι ίδιοι, είμαστε οι εξουσιαστές του εαυτού μας.

Ένας άνθρωπος που σε ενέπνευσε.

Δεν είναι ένας. Πηγή αστείρευτης έμπνευσης είναι όλοι οι άνθρωποι γύρω μου. Τους παρατηρώ, τους αναλύω, σκέφτομαι και από όλους έχω κάτι να πάρω. Όλοι έχουν κάτι να μου δώσουν που θα με βοηθήσει να εξελιχθώ.

Ένα βιβλίο.

“Το κομμάτι που λείπει, συναντά το Ο”, του Shel Silverstain
Ένα βιβλίο απλό και κατανοητό, με λίγα λόγια που συνοδεύονται από εικόνες. Μπορούν να το διαβάσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Διαβάζεται μεν γρήγορα, όμως με κάθε επανάληψη, ανακαλύπτεις καινούρια νοήματα. Το κυρίαρχο θέμα του, είναι η ολοκλήρωση του εαυτού μας, που έχουμε μάθει να την ψάχνουμε σε κάποιον άλλο. Όμως ο άλλος δεν είναι ποτέ σίγουρος και επειδή έχεις το φόβο ότι θα τον χάσεις, δεν καταφέρνεις να απολαύσεις τη ζωή. Μιλάει ακόμα για τους τρόπους, με τους οποίους μπορείς να χαρείς την διαφορετικότητα του άλλου και εν τέλει να ταιριάξεις μαζί του. Το προτείνω σε όλους τους πελάτες μου.

Μία άλλη καριέρα που θα ήθελες να ακολουθήσεις.

Μουσικός και τραγουδίστρια.
Πιστεύω ότι η μουσική και το τραγούδι σου προσφέρουν ελευθερία. Μέσα από αυτά μπορείς να εκφραστείς, να περάσεις μηνύματα και να αναπτύξεις την ενσυναίσθηση.

Ένα cartoon.

Η Χάιντι είναι η αγαπημένη μου από τα κινούμενα σχέδια.
Η ιστορία της είναι αληθινή. Έχει συμβεί, νομίζω σε όλους, να είσαι αρνητικός με κάποιον αρχικά, αλλά να διαπιστώνεις, ότι όσο τον/την γνωρίζεις, σταδιακά, όλα αλλάζουν. Έτσι συμβαίνει με τον παππού της Χάιντι ο οποίος στην αρχή δεν την ήθελε, γιατί του “χάλαγε” τη ζωή του. Στο τέλος όμως, αφού την γνώρισε, την αγάπησε, και αυτό άλλαξε τα πάντα μέσα του αλλά και στην σχέση τους.
Η αγάπη, τον έκανε να αλλάξει. Μέσα από αυτήν έχουμε θετική εξέλιξη.

Μία λάθος απόφαση.

Έχω κάνει πολλές φορές την αναδρομή στο παρελθόν και έχω κατασταλάξει, ότι δεν υπάρχουν λάθος αποφάσεις, παρά μόνο αυτές που αφορούν στην υγεία σου. Τα λάθη είναι εμπειρίες που θα πρέπει να μας βοηθούν να προχωρήσουμε, και όχι να βαλτώσουμε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αγαπάω κάθε μου απόφαση. Σε αυτό βέβαια με βοήθησε πολύ η εκπαίδευσή μου στην αυτογνωσία.

Ένας τρόπος χαλάρωσης.

Να ακούω μουσική. Κυρίως κλασσική και ήχους της φύσης.

Ένα επίτευγμα της ψυχολογίας.

Είναι η ερμηνεία των ονείρων. Το όνειρο είναι αντικατοπτρισμός του ψυχικού μας κόσμου. Είναι δικό μας και μπορεί να μας βοηθήσει πολύ αν το διαχειριστούμε σωστά (με την βοήθεια ενός ειδικού επαγγελματία).
Το όνειρο δεν ερμηνεύεται μέσα από μαντικές ικανότητες, ούτε  πρέπει να τσουβαλιάζεται μέσα σε έναν ονειροκρίτη.

Ένας ψυχολόγος που θαυμάζεις.

Ο Ιrvin D. Yalom. Μέσα από τα βιβλία του, σου δίνει σημεία για να καταλάβεις τον ψυχισμό του ανθρώπου, τις αδυναμίες του, αλλά και τη δύναμη του νου.

Μία σωστή απόφαση σου.

Η ενασχόληση μου με την ψυχολογία και παράλληλα οι προσωπικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Πάντα έψαχνα ένα επάγγελμα που να έχει σχέση με τις τέχνες. Η ψυχολογία είναι επιστήμη και  τέχνη.
Για εμένα προϋποθέτει να είσαι καλλιτέχνης. Παράγεις έργο, όχι στατικό, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής, αλλά  δείχνοντας σε άλλους ανθρώπους, τον δρόμο προς την ζωή.

Nevronas. All Rights Reserved. | Powered by LiSolutions
error: Content is protected !!