Η Κλινική Ψυχολόγος Γεωργία Μάλεση απαντά στις ερωτήσεις μας…
Ένα πρόσωπο που σε ενέπνευσε.
Ο πρώτος δάσκαλος της γιόγκα που είχα, πριν από πολλά χρόνια που με οδήγησε στην εσωτερική αναζήτηση. Αυτό το κάτι που μετέπειτα στήριξε την δουλειά μου σαν ψυχολόγος.
Μία πολιτιστική πρόταση.
Το θεατρικό έργο “Σμυρνη μου Αγαπημένη”. Αληθινό ιστορικά βλέποντάς το αισθάνθηκα ότι φωτογραφίζει το σήμερα της Ελλάδας. Ειδική σημείωση, στο τέλος του έργου, όπου η Σμύρνη καίγεται, κόσμος βιάζεται και σκοτώνεται… ακούγεται η πρωταγωνίστρα να λέει… “κι όμως δεν ήταν συνωστισμός”. Για να μην ξεχνάμε και την τελευταία τάση παραποίησης της ιστορίας για όποιον λαό κι αν μιλάμε.
Μία εναλλακτική καριέρα που μπορεί να είχες επιλέξει.
Ηθοποιός—σημαίνει φώς—- σε φέρνει πολύ κοντά στην <κάθαρση>— βρίσκει τις ισορροπίες του μέσα από αυτό που κάνει.
Μια ευχή για το μέλλον της ψυχολογίας (ή άλλο κλάδο).
Να αποτελέσει έναν μοχλό για να γίνει πιο εύκολη, υποφερτή, δημιουργική η καθημερινότητα των ανθρώπων. Να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι την δύναμη που έχουν μέσα τους ώστε να μπορούν να ζούν <πραγματικά> την ζωή τους.
Μια στιγμή προσωπικής σου υπερηφάνειας.
2001- η πρώτη μου ομιλία σε ενα Ελληνικό νησί του Αιγαίου, άγονη γραμμή. Κάπου που για πρώτη φορά πήγαινε ψυχολόγος για να μιλήσει για ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο θέμα, όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων. 120 άνθρωποι παρακολούθησαν την ομιλία με πολύ προσμονή, ενδιαφέρον και ωριμότητα – κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο. Περίμενα οτι σαν θέμα θα τους είχε φέρει αρνητική αντίδραση.
Μια απόφαση που σε έκανε να μετανιώσεις – λυπηθείς.
Η επιστροφή στην Ελλάδα, μετά από επτάχρονη παραμονή στην Γαλλία λόγω σπουδών.
Μία χρήσιμη πληροφορία για νέους, φιλόδοξους ψυχολόγου.
Να έχουν ως βασικές αρχές, την ενσυναίσθηση και την διορατικότητα. Να προσπαθουν να τα αναπτύξουν. Θεωρώ ότι είναι καλά εργαλεία για σωστη διάγνωση και θεραπεία.
Ένα κινηματογραφικό έργο.
Midnight in Paris — Woody Allen. H αναφορά του στον συγγραφέα Hemmingway και στην εποχή του μεσοπολέμου – με έντονη την πνευματική αναζήτηση και την επικοινωνία, και φυσικά το αισιόδοξο τέλος!!!
Ένα πρόβλημα το οποίο η ψυχολογία σαν κλάδος πρέπει να διαχειριστεί.
Να αναπτύξει περισσότερο τον ρόλο της στην πρόληψη. Ειδικά στην ουσιαστική στήριξη της οικογένειας και του σχολείου. Δύο βασικούς πυλώνες της κοινωνίας.
Ένα βιβλίο που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να διαβάσουν.
Τα Άπαντα του Διονυσίου Σολωμού. Ειδικά το αριστουργηματικό <Ελεύθεροι Πολιορκημένοι>– που φαίνεται πολύ επίκαιρο τελευταία, γιατί πάλι αφορά στην ζωή πολλών λαών αυτής της γής.