Η Άννυ Μπενέτου – Msc, Phd Συμβουλευτικής Ψυχολογίας απαντάει στις ερωτήσεις μας, για την Θετική Ψυχολογία και το Απολαμβάνειν…
Άννυ, στην ιστοσελίδα σου αναφέρεις ότι εμπλουτίζεις τη θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιείς με στοιχεία από τη Θετική Ψυχολογία. Μίλησέ μας λίγο για τη Θετική Ψυχολογία.
Η θετική ψυχολογία μελετάει αυτό που «πάει καλά». Με πιο απλά λόγια, στη θετική ψυχολογία γίνεται μία στροφή από την έρευνα για τα δύσκολα_ δηλαδή, για το πρόβλημα και την θεραπεία του_ στην αναζήτηση του «ενεργού συστατικού» που βοηθάει ανθρώπους, οργανισμούς, κοινότητες, να καταφέρνουν να είναι ο καλύτερος δυνατός εαυτός τους… να ανθίζουν!
Η Θετική Ψυχολογία μελετάει την ευτυχία, τα θετικά συναισθήματα, το κουράγιο, τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα, το πάθος κ.ά.
Είδα ότι η διδακτορική διατριβή σου έχει σαν θέμα το «Απολαμβάνειν». Πρωτότυπο, τόσο σαν θέμα αλλά και σαν τίτλος. Πώς σου προέκυψε αυτό;
Στην προσωπική μου ζωή έχω βιώσει πολλές φορές στιγμές που τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμένει κανείς. Δεν είχαν την αναμενόμενη και «φυσιολογική» έκβαση. Και, παρ’όλα αυτά, έβλεπα ότι κάπως, κάτι έκανα και έβρισκα τρόπους να χαίρομαι. Έτσι προέκυψε το ερώτημα «Τι μας κάνει ευτυχισμένους;» «Διδάσκεται η ευτυχία;».
Το απολαμβάνειν είναι η ικανότητα να χαίρεσαι τη ζωή, είναι οι μικρές στιγμές ευτυχίας.
Γιατί «Απολαμβάνειν»; Τί είναι και πώς μπορεί να στηρίξει ή και να βελτιώσει την ζωή μας;
Γιατί αν καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε τις μικρές στιγμές ευτυχίας, θα έχουμε ένα γεμάτο «καλάθι» από χαρές, ομορφιά, γλυκά λόγια, αστείες στιγμές. Το Απολαμβάνειν, είναι η ικανότητα να στέκεσαι στο θετικό που σου συμβαίνει, να του δίνεις σημασία, να το μηρυκάζεις, να το αποθηκεύεις στη μνήμη σου και έτσι να το επεκτείνεις στον χρόνο και να ενδυναμώνεις την έντασή του.
Έχουμε μάθει να εστιάζουμε στα αρνητικά, γιατί είναι δυσάρεστα και θέλουμε να τα διώξουμε. Αυτό είναι βεβαίως μία σημαντική δεξιότητα, αλλά δεν είναι η μόνη.
Η ικανότητα, να μην αφήνουμε τις θετικές εμπειρίες απλά να συμβαίνουν, γεμίζει όπως είπα το καλάθι μας και έτσι έχουμε αποθέματα και στα δύσκολα, δεν αδειάζει με τη μία.
Θα έλεγες ότι το Απολαμβάνειν, λειτουργεί προληπτικά μόνον, ή εντάσσεται και είναι αποτελεσματικό στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία; (δηλαδή, και σε περιπτώσεις όπου κάποιος έχει ήδη μπεί σε πιο δύσκολα ψυχολογικά προβλήματα).
Οι έρευνες δείχνουν πλέον με σαφήνεια, ότι το Απολαμβάνειν είναι για όλα.
Υπάρχουν δεδομένα που μας λένε ότι μπορεί με την διδασκαλία του Απολαμβάνειν να βοηθηθούν και άνθρωποι με δύσκολα ψυχολογικά προβλήματα. Προσοχή όμως, αυτό δεν καταργεί την ύψιστη σπουδαιότητα της «παραδοσιακής» ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.
Αν διδάξουμε τους ανθρώπους να απολαμβάνουν, να ενδυναμώνουν το θετικό, έχουμε μία ακόμη δίοδο. Επιπλέον, αν κάποιος έχει εντάξει το Απολαμβάνειν στην καθημερινότητα του, όταν τα προβλήματα δεν είναι τόσο έντονα, τότε μπορεί πιο εύκολα να το κινητοποιήσει και στα δύσκολα.
Στην Ελλάδα του σήμερα και μετά από τόσα χρόνια κρίσης οικονομικής (και όχι μόνον), οι περισσότεροι, αισθανόμαστε (λιγότερο ή περισσότερο) αγχωμένοι, απογοητευμένοι, θλιμμένοι κ.λ.π. Πώς θα μας συμβούλευες να ξεκινήσουμε το «Άπολαμβάνειν»;
Ξεκινάμε με απλά πράγματα. Κοιτάμε για 20 δευτερόλεπτα τον ουρανό. Βγάζουμε μία φωτογραφία την αμυγδαλιά που ανθίζει και την θαυμάζουμε. Αν κάποιος μας πει έναν καλό λόγο τον ξανασκεφτόμαστε μέσα στη μέρα και τον επαναλαμβάνουμε νοερά από μέσα μας. Χαμογελάμε σε ένα άγνωστο μωρό στο δρόμο. Μυρίζουμε ένα γιασεμί!
Όπως όλα τα πράγματα η ικανότητα αυτή δεν αποκτάται σε μία μέρα θέλει εξάσκηση.
Ακούστε την ραδιοφωνική εκπομπή Κουβεντιάζοντας….για το “Απολαμβάνειν”
Μπορείτε να βρείτε απλές ασκήσεις για το Απολαμβάνειν στην ιστοσελίδα μου www.annybenetou.gr
Συνέντευξη: της Άννυς Μπενέτου – Msc, Phd Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, στην Πόπη Μάλεση