Κε Κονδύλη, έχετε κάνει νομικές σπουδές με ειδικότητα στο Διοικητικό και Εργατικό Δίκαιο – Συνταξιοδοτικά. Πώς και πότε προέκυψε το ενδιαφέρον σας και η ενασχόλησή σας με υποθέσεις που αφορούν στα νομικά δικαιώματα των ΑμεΑ;
Στη σημερινή εποχή, που η ευαισθησία έχει συμπαρασυρθεί από τη γενικευμένη οικονομική κρίση, θεώρησα ουσιώδες και σημαντικό να προσπαθήσω να προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε όλο το φάσμα της κοινωνίας μας, με βασικό μου γνώμονα την ενσυναίσθηση, την ενημέρωση και την αλληλεγγύη, στα ‘Ατομα με Αναπηρία.
Προσφέρετε τις υπηρεσίες σας δωρεάν σε Συλλόγους ΑμεΑ όπως το “ΦΑΣΜΑ” και ο “Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία”. Ποιές είναι συγκεκριμένα οι δράσεις σας σε αυτόν τον τομέα;
Ως ελάχιστη βοήθεια, στο έργο αυτών των Συλλόγων προσφέρω αμισθί τις νομικές μου γνώσεις για την καλύτερη ενημέρωση των ΑμεΑ και των συγγενών τους. Σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα Σωματεία, έχουμε πραγματοποιήσει ενημερωτικές ημερίδες με πλειάδα θεμάτων που προβληματίζουν και αφορούν την καθημερινότητα των ΑμεΑ.
Δείτε το…
Βίντεο από την Ομιλία: Αυτισμός Δικαιώματα Γονέων και Παιδιών ΑμεΑ
Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, πόσο ενήμερους βρίσκετε τους Ανθρώπους με Αναπηρία και τις Οικογένειές τους, ως προς τα Δικαιώματά τους;
Η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά την ενημέρωση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, έχει διαπιστωθεί κάποια πρόοδος συγκριτικά με παρελθόντα έτη. Η πρόοδος αυτή, οφείλεται κατά ένα μέρος στη διαδικτυακή ενημέρωση και κατά το υπόλοιπο στην εξελικτική διάθεση της κοινωνίας μας. Διαπιστώνω όμως μετά λύπης ότι ενώ μπορούμε, δεν έχουμε κάνει όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει.
Ποιά είναι τα κυριότερα νομικά θέματα, για τα οποία θα πρέπει να ενδιαφέρονται πρωτίστως τόσο οι εξυπηρετούμενοι (ΑμεΑ) όσο και το ίδιο το κράτος;
Εάν και εφόσον θέλουμε την περαιτέρω εφαρμογή της κοινωνικής ισότητας, τότε πρέπει, να συστρατευθούμε όλοι πίσω από τις βασικές αρχές του Συντάγματος και κυρίως πίσω από την αρχή της Ισότητας. Από την ελλιπή εφαρμογή αυτής της αρχής πηγάζουν τα κυριότερα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, και της ίδιας της κοινωνίας. Το κράτος από την πλευρά του οφείλει να μην αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά να εφαρμόσει ένα μεγαλύτερο προστατευτικό πλέγμα για την ουσιαστική και ισότιμη κοινωνικοποίηση τους.
Πού θα πρέπει να απευθύνονται, δηλαδή σε δικηγόρους ποιάς εξειδίκευσης ή ποιών γνώσεων, επί αυτών των θεμάτων, για να εκπροσωπούνται νομικά;
Κατά κύριο και ουσιαστικό λόγο ο εξειδικευμένος νομικός επί αυτών των θεμάτων μπορεί και πρέπει να είναι ο εκφραστής των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.
Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, τί κενά (ελλείψεις) βρίσκετε να υπάρχουν στην Ελληνική Νομοθεσία, ως προς τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. (Σε σύγκριση με άλλες χώρες ή και απλά πείτε μας την γνώμη σας και τις προτάσεις σας)
Η Ελληνική Νομοθεσία δυστυχώς διέπεται από πολυνομία, πράγμα που δημιουργεί αντιθέσεις αρκετές φορές ανυπέρβλητες και άλλες ακατανόητες. Είναι ανάγκη να συμβαδίσουμε και να εναρμονιστούμε ακόμα περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία η οποία με τον Χάρτη Δικαιωμάτων ΑμεΑ έθεσε τον δρόμο που πρέπει να διαβεί κάθε ευνομούμενο και Ευρωπαϊκό Κράτος.
Κατά πόσον, νομίζετε, ότι τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα νομικά πλαίσια, για ΑμεΑ;
Η τήρηση των νόμων επαφίεται στον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε συνειδητοί και υπεύθυνοι πολίτες.
Η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους δικαίου και η κοινωνική πολιτική, η οποία ασκείται μέσω των ειδικότερων νόμων που εκτελούν αυτή τη συνταγματική επιταγή, μπορούν εύκολα να αναγνωστούν στο άρθρο 21 παρ. 6, όπου αναφέρεται ρητά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ορίζοντας τα εξής: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».
Είναι καθήκον όλων μας να αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των απλών αλλά ουσιαστικών κανόνων.
Κλείνοντας θέλω να σας ρωτήσω, με όλο το σύνολο των επαγγελματικών, κοινωνικών και οικογενειακών σας υποχρεώσεων, πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η καθημερινότητά σας; Έχετε ελεύθερο χρόνο;
Το τρίπτυχο οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες ανάπαυση και οκτώ ώρες ψυχαγωγία ποτέ δεν ήταν κάτι στο οποίο πίστευα ακράδαντα. Είναι όλα ζήτημα προτεραιοτήτων και επί της παρούσης προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε περισσότερο αυτούς που έχουν την ανάγκη μας.
Διαβάστε ακόμη…
ΑμεΑ και Νομικά Δικαιώματα
Συνέντευξη: του Δικηγόρου Μαρίνου Κονδύλη, στην Πόπη Μάλεση