Είχα τη χαρά να πάρω συνέντευξη από την ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Ρηνιώ Κυριαζή. Μίλησε στο nevronas.gr για τη δημιουργία του θεατρικού έργου «Μα» και το μήνυμα για τον αυτισμό, για τις υπηρεσίες προσβασιμότητας που παρέχονται και για την επιστημονική επιμέλεια του έργου που ανέλαβε ο Νίκος Παγίδας (Εργοθεραπευτής και συνιδρυτής του Nevronas). Το θεατρικό έργο “Μα” έχει πρεμιέρα στις 10 του Φλεβάρη στο «Από Μηχανής Θέατρο» (Αναλυτικές πληροφορίες για την παράσταση εδώ).
της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
– Η παράστασή σας με θέμα τον αυτισμό “ΜΑ” είναι προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία, με Υπερτιτλισμό και Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για για Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα, πρόσβαση σε αμαξίδια και εμποδιζόμενα άτομα καθώς και ακουστική περιγραφή για το κοινό με αναπηρία όρασης. Ήταν υπερβολικά δύσκολο ή κοστοβόρο; Γιατί επιλέξατε να το κάνετε;
Το ζήτημα της προσβασιμότητας μας είχε απασχολήσει και παλιότερα, εδώ όμως ήταν για μας απόλυτη ανάγκη να τα καταφέρουμε. Είναι κοστοβόρο αλλά έχοντας δίπλα μας τους κατάλληλους ανθρώπους που με γνώση και πραγματικό ενδιαφέρον μας καθοδηγούν νομίζω πως θα μπορέσουμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε και στις επόμενες δουλειές μας να παρέχουμε τις απαραίτητες αυτές υπηρεσίες.
– Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την καλλιτεχνική σας ιδιότητα και πορεία;
Γεννήθηκα στα Γιάννενα, κατάγομαι από τη Λέσβο, καλλιτεχνικά ασχολούμαι πάντα με υπόγεια νήματα που οδηγούν τη ζωή μου, μου αρέσει να μιλάω για τα μικρά πράγματα, για το σκοτάδι των ανθρώπων και την ομορφιά της φύσης.
Γράφω από μικρή, παίζω και σκηνοθετώ. Είμαι δασκάλα φωνής αλλά η φωνή είναι αφορμή για να ανιχνεύσω όσα δεν έχουν φωνή. Μελετώντας ένα κείμενο, μελετάω ανάμεσα από τις λέξεις, τις ρωγμές και τα βάθη.
Ο Νίκος Παγίδας, Εργοθεραπευτής και συνιδρυτής του Nevronas, ανέλαβε την θέση του επιστημονικού συμβούλου πάνω στον αυτισμό, ενώ η ομάδα του Nevronas έχει επιμεληθεί μια σειρά παράλληλων δράσεων που θα συνοδεύουν την παράσταση.
– Γιατί σας άγγιξε το ζήτημα του αυτισμού τόσο που επιλέξατε να το αποτυπώσετε σε ένα θεατρικό έργο;
Η λέξη “Μα”, μού ήρθε στο μυαλό σαν μια τρύπα, σαν μια σπηλιά, ένας τρόπος να προσεγγίσω κάτι που δεν γνώριζα. Ο ήχος του “Μα” με οδήγησε σ’ ένα αγαπημένο μου πρόσωπο και την οικογένειά του, στην οποία έχω βρει πολλές φορές παρηγοριά.
Στον δικό μου αυτιστικό, στον οποίο είναι αφιερωμένο το έργο, με αγγίζει η δύναμη, η απολυτότητα, η αίσθηση δικαιοσύνης, οι μεγάλοι χρόνοι, οι εμμονές, η ουσιαστική επικοινωνία, η τρυφερότητα, το χιούμορ, η έλλειψη του αυτονόητου.
Η υποστήριξη των ειδικών στη γραφή του έργου και στην πραγματοποίηση της παράστασης ήταν απαραίτητη και καθοριστική.
– Τι ακριβώς θεωρείτε ότι σάς καθιστά κατάλληλη να γράψετε και να σκηνοθετήσετε ένα τέτοιο έργο;
Το κάνω γιατί είναι αυτό που αγαπώ, αυτό που με κρατάει όρθια, αυτό με το οποίο ασχολήθηκα από μικρό παιδάκι. Η βοήθεια των ανθρώπων βρίσκονται στο φάσμα, που ζουν και εργάζονται με αυτιστικούς ήταν σημαντική. Οι προσωπικές εμπειρίες φίλων, τα βιβλία, οι ταινίες αποτέλεσαν πολύτιμο υλικό. Από ‘κεί και πέρα δεν υπάρχει συνταγή για τίποτα στην τέχνη, ούτε για το πιο απλό, ούτε για το πιο δύσκολο.
Μέσα από τα μάτια ενός αυτιστικού ανιχνεύεται το μέσα και το έξω, ο λόγος πριν τον λόγο, η μαγεία και η ομορφιά ενός κόσμου που διεκδικεί την ουσία.
-Βρήκατε δύσκολο το να πείσετε συντελεστές, σπόνσορες ή ακόμη και θεατές για τη σημασία αυτού του έργου;
Οι συντελεστές του έργου είναι βασικοί μου συνεργάτες. Κάποιοι από αυτούς γνωρίζουν το έργο ήδη από τη διαδικασία γραφής του. Μπορώ να πω με πίεζαν να αποφασίσω να το ανεβάσουμε και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Χωρίς αυτούς δεν θα είχα προχωρήσει. Σπόνσορες δεν έχουμε. Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού με ένα πολύ μικρό ποσό. Οι θεατές δεν ξέρω… ανυπομονώ… ελπίζω να κρίνουν ότι αξίζει να το παρακολουθήσουν.
– Πώς βρίσκετε το ελληνικό θέατρο σήμερα γενικά και ειδικά ως προς τη συμπερίληψη; Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι θα αλλάξει;
Βλέπω να γίνονται πολλές και αξιόλογες προσπάθειες στο θέατρο, ειδικά όσον αφορά τα θέματα που θίγονται στις παραστάσεις. Η συμπερίληψη ανοίγει υπέροχους δρόμους καλλιτεχνικής και προσωπικής δημιουργίας. Η κοινωνία όμως και η πολιτική παραμένουν πολύ σκληρές, αναμετριούνται με πολύ σκοτεινά κομμάτια. Εκεί με τρόμο βλέπω βήματα προς τα πίσω. Η τέχνη μπορεί να αντισταθεί, η επιστήμη, η ενημέρωση, η εκπαίδευση είναι ο τρόπος μας, με αυτά θα πάμε και με πολύ αγώνα.
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/gr–el/tickets/theater/ma–etaireia–theatrou–alki/
Από Μηχανής Θέατρο
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, Αθήνα
(Σταθμός μετρό: Μεταξουργείο)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5232097
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία
Ρηνιώ Κυριαζή
Μουσική
Νίκος Βελιώτης
Σκηνικά-κοστούμια
Δήμητρα Λιάκουρα
Σχεδιασμός φωτισμών
Στέβη Κουτσοθανάση
Κίνηση
Άλκηστις Πολυχρόνη-Βιτόρια Κωτσάλου
Επιστημονικός Σύμβουλος
Νίκος Παγίδας
Ηθοποιοί
Δήμητρα Γκλιάτη, Μιχάλης Κουτσκουδής, Μαρίνα Πανηγυράκη, Γιώργος Φριντζήλας
Βοηθός σκηνοθέτη
Τιγκράν Αμπραμιάν
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου
Γιάννης Τσούχλος
Φωτογραφίες
Αναστασία Γιαννάκη
Υπεύθυνη επικοινωνίας
Χρύσα Ματσαγκάνη
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤAΣΕΙΣ Yπερτιτλισμός για Κ/κωφούς και Βαρήκοους: Κερασία Μιχαλοπούλου (σε συνεργασία με την Hands Up)
24/2, 17/3, 7/4 Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη Σοφία Ρομπόλη
17-18/3, 7-8/4 Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία από την Κερασία Μιχαλοπούλου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (με την επιμέλεια της ομάδας του Nevronas)
Δευτέρα 10/2 στις 22:45 Συναυλία με την συμπεριληπτική μουσική ομάδα Bandokafenio, που αποτελείται από νευροδιαφορετικούς και νευροτυπικούς μουσικούς
Τρίτη 18/2 στις 20:00 Συζήτηση με θέμα “Ψυχική ανθεκτικότητα των γονέων αυτιστικών ατόμων”. Συντονίζει η Ειρήνη Συνανίδου (Μητέρα ενήλικα αυτιστικού, ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ «ΜοιαΖΩ», συνεργάτης του nevronas.gr)
Δευτέρα 24/2 στις 20:00 Προβολή της μικρού μήκους ταινίας “Η Ρουτίνα” και συζήτηση με συντελεστές της. Συντονίζει ο Βαγγέλης Καρατζάς (Πατέρας αυτιστικού παιδιού, αρθρογράφος της στήλης “Η Tαινία της Εβδομάδας” στο nevronas.gr)
Τρίτη 25/2 στις 20:00 “Η Μουσικοθεραπεία στον αυτισμό: Επικοινωνία πέρα από τις λέξεις” με τον Δημήτρη Κουκουράκη, Μουσικοθεραπευτής και Υπεύθυνος Θεραπευτικών Προγραμμάτων & Φορέων ΑμεΑ της ΑΜΚΕ Άγγελοι της Χαράς
Τρίτη 4/3 στις 20:00 “Η συμπερίληψη ατόμων με αυτισμό σε μια τοπική κοινωνία μέσω του θεάτρου”. Παρουσιάζει η ΑΜΚΕ ΥποστηρίΖΟΥΜΕ
Τρίτη 11/3 στις 20:00 Παρουσίαση της καμπάνιας Α.Γ.Α.ΠΑ (Αυτισμός, Γνωστός, Άγνωστος …Παρών) από την ΑΜΚΕ Αβάλη
Δευτέρα 24/3 στις 22:45 Xylophone Performance. Ο Νικόλας Τσιγάντες, καλλιτέχνης στο φάσμα του αυτισμού, μας ταξιδεύει με το ξυλόφωνο του σε διαφορετικές κουλτούρες ανά τον κόσμο, ερμηνεύοντας διαχρονικά χαρακτηριστικά συνθετικά έργα
Δευτέρα 7/4 στις 20.00 “Αυτισμός στην Καθημερινότητα: Πώς να Αναγνωρίσετε και να Υποστηρίξετε.” από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, με τους Άγγελος Καπάρης (Ψυχολόγος), Αλέξανδρος Σακελλάρης (Λογοθεραπευτής), Ευστράτιος Τζανής (Ψυχολόγος)
Δευτέρα 14/4 στις 20.00 Διαδραστική παρουσίαση από την Άδα Σταματάτου (πρόεδρος και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Race For Autism Gr) του βιβλίου της “Τί έχει ο Γιάννης;” (εκδόσεις Μεταίχμιο) όπου εξηγεί με μικρές αληθινές ιστορίες τον αυτιστικό τρόπο σκέψης και αντίληψης του κόσμου
Τον Απρίλιο θα φιλοξενηθούν επίσης δράσεις με τη συμμετοχή ενήλικων αυτιστικών και δράσεις καλλιτεχνικής και της εμψυχωτικής ομάδας «Άγγελοι της Χαράς»
Η παρακολούθηση των εκδηλώσεων γίνεται δωρεάν με το εισιτήριο της παράστασης.
Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος