ΑΡΘΡΑ

Συμβουλευτική, Καθοδήγηση και Εκπαίδευση της Οικογένειας με OPC!

Το Occupational Performance Coaching – OPC (Καθοδήγηση στην Εκτέλεση Έργου) είναι μία νέα μέθοδος υποστήριξης των γονέων για να επιτύχουν στόχους τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους.

 

της Σταυρούλας Δρογκάρη – Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

Είναι μία οικογενειακοκεντρική, με βάση τις δυνατότητες, προσέγγιση. Είναι μία μορφή Συμβουλευτικής και καθοδήγησης, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από Εργοθεραπευτές και έχει ως στόχο το έργο. Ο θεραπευτής δουλεύει από κοινού με όλη την οικογένεια έτσι ώστε να ενισχυθεί η λειτουργικότητά της στην καθημερινότητα.

Όπως και σε άλλες μορφές Συμβουλευτικής, στόχος του OPC είναι η ανεξάρτητη μάθηση και η λήψη αποφάσεων. Αυτό που διαχωρίζει το OPC, ωστόσο, από άλλες παρεμβάσεις καθοδήγησης είναι πώς θεσπίζονται στόχοι που αφορούν την εκτέλεση έργου τόσο των ίδιων των γονέων όσο και των παιδιών/ εξαρτώμενων μελών τους.

Dr. Dorothy Kessler: “Το OPC είναι πολλά περισσότερα από μια διαδικασία εκπαίδευσης”

Dr. Dorothy Kessler: “Το OPC είναι πολλά περισσότερα από μια διαδικασία εκπαίδευσης”

Για 1η φορά στην Ελλάδα Occupational Performance Coaching (Καθοδήγηση στην Εκτέλεση Έργου) – OPC…

Στο OPC πραγματοποιείται μια διαδικασία συλλογικής ανάλυσης εκτέλεσης έργου (collaborative performance analysis process) για να υποστηρίξει την εύρεση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα. Ενδεικτικά, ένα καθημερινό πρόβλημα μπορεί να αποτελεί η δυσκολία του γονέα να ετοιμάσει το παιδί το πρωί για το σχολείο, η διαδικασία της σίτισης, η μελέτη, κ.ά.

Στη συλλογική ανάλυση εκτέλεσης, εξακριβώνεται η τωρινή εικόνα/ εκτέλεση έργου του γονέα και θεσπίζεται ο στόχος: πως θέλει να είναι ο γονέας, τί θέλει να συμβεί. Στη συνέχεια, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του γονέα καθώς και οι δυνατότητες ή τα εμπόδια που τυχόν επηρεάζουν το έργο.

Εκπαίδευση των γονέων/φροντιστών με Occupational Performance Coaching!

Εκπαίδευση των γονέων/φροντιστών με Occupational Performance Coaching!

Κατά τη διάρκεια του OPC, οι γονείς καθοδηγούνται στην επίλυση των προβλημάτων εκτέλεσης έργου. Οι άμεσες οδηγίες συνήθως αποφεύγονται, έτσι ώστε να προωθηθεί η αυτό-αντίληψη των γονέων ως άτομα που λαμβάνουν αποφάσεις για τα παιδιά τους αλλά και για να ενισχυθεί η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, χωρίς να εξαρτώνται στο μέλλον από τον θεραπευτή. Ο γονέας εκπαιδεύεται σε ένα πλήθος δεξιοτήτων και στρατηγικών, χρήσιμων για τη βελτίωση της συμμετοχής στο έργο του παιδιού του.

Το OPC φαίνεται να είναι ένα νέο, ισχυρό εργαλείο για τη φαρέτρα των Εργοθεραπευτών που δουλεύουν με οικογένειες και παιδιά.

Περισσότερα για το Occupational Performance Coaching (Καθοδήγηση στην Εκτέλεση Έργου) – OPC…

 

Γράφει: η Σταυρούλα Δρογκάρη – Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

Πηγή: https://psychomotor-athens.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *